Får inn Sveaas som ny storeier: – Vi er på vei opp av en dyp bølgedal

Kistefos blar opp en premie på 51 prosent for kjøpet av nær en tredjedel av offshorerederiet Siem Offshore. – Vi er positive til utviklingen i sektoren, sier Kistefos-sjef Bengt Rem.

KJØPER SEG INN I SIEM OFFSHORE: Christen Sveaas og hans investeringsselskap Kistefos har inngått en avtale om å kjøpe 77,7 millioner aksjer i Siem Offshore.
Publisert: Publisert:

– Det er utelukkende positivt å få inn en ny stor investor, sier Siem Offshore-sjef Bernt Omdal til E24.

Offshorerederiet han leder gjør et hopp på 45 prosent på Oslo Børs etter nyhetene om at investor Christen Sveaas kjøper nær en tredjedel av aksjene – til en premie på 51 prosent.

Han blir dermed nest største eier, rett bak Kristian Siem som eier 33,6 prosent.

Les også

Positiv til milliardkjøp fra offshorekjempe: – Interessant å se hvordan andre reagerer

Sveaas sitt investeringsselskap Kistefos skal kjøpe aksjene til Eksportfinansiering Norge, og blar opp 564 millioner for eierandelen på 32,5 prosent.

Kjøpet skjer samtidig som optimismen er på tilbake i en bransje som har gått fra krise til krise siden oljenedturen for åtte år siden. Nå stiger skipsrater og aksjekurser igjen.

– Det ser veldig mye bedre ut nå man ser på anbudsaktiviteten. Vi har tro på at vi nå er på vei opp av en dyp bølgedal, sier Omdal.

– Vi er positive til utviklingen

Christen Sveaas er fra før dominerende eier i det Stockholm-noterte Viking Supply Ships, som har en flåte på seks offshoreskip. Aksjen stiger 12 prosent onsdag.

– Kistefos har lang erfaring og betydelig kompetanse i offshore supply sektoren, og vi er positive til utviklingen i sektoren, skriver Kistefos-sjef Bengt Rem i en e-post.

– Vi anser Siem Offshore Inc. å være et veldrevet rederi med en av de mest moderne offshore supply-flåtene, skriver han.

Rem legger til at han ikke vil gi ytterligere kommentarer.

Les på E24+

Offshore-håp puster liv i skadeskutte aksjer: – Risikoen er skyhøy

Kredittanalytiker Hans Lund i skipsmeglerhuset Clarksons Platou, som følger med på offshoresektoren, understreker at det er mer optimisme nå.

– Vi ser at ratebildet for offshoreskip har bedret seg i det siste, og synes at fremtidsutsiktene ser lovende ut. En relativt høy oljepris har ført til økt aktivitet og mer E&P-spending (pengebruk på leting og produksjon av olje, red.anm.), som øker interessen for offshoreskip.

– Vi tror også at risikoen rundt tilbudssiden er mindre nå enn den har vært, ettersom det er få skip der ute som er lette å reaktivere etter lang tid i opplag.

Har ivret for konsolidering

Forrige uke ble det kjent at styret i Siem Offshore planlegger å legge rederiet inn et selskap som også skal satse på fornybar energi.

Det skal skje ved at Siem Renewables byr på Siem Offshore med oppgjør i aksjer. Siem Offshore blir dermed et datterselskap, og skal etter planen avnoteres fra Oslo Børs. Deretter vil Siem Renewables, som skal skifte navn til Siem Sustainable Energy, søke notering på Børsen.

Siem Offshore er blant rederiene som flere ganger har uttalt at det er nødvendig med mer konsolidering i offshoremarkedet.

– Markedet sliter fortsatt med for mange skip og vi gjentar at konsolidering er nødvendig for å bedre effektiviteten til den globale offshoreskip-flåten, skriver selskapet i presentasjonen for fjerde kvartal.

Sist uke ble det kjent at en av de største rederiene, amerikanske Tidewater, er i gang med konsolidering gjennom et kjøp av konkurrenten, singaporske Swire Pacific Offshore og dets 50 skip, for 190 millioner dollar, eller 1,7 milliarder kroner.

Publisert: