Tror Seadrill kan stå for tur i oppkjøpsbølge i rigg

Mærsk Drilling og Nobles sammenslåing skaper en gigant i riggsektoren. En av de neste på analytikernes liste er Seadrill, som snart er ute av konkursbeskyttelse.

KRISERAMMET: Seadrill har slitt med høy gjeld og tøffe markeder.
Publisert: Publisert:

– Vi vet at mange snuser på eiendelene i Seadrill, som skal ut av chapter 11 innen kort tid, sier analytiker Christopher Mo Dege i Pareto Securities til E24.

Tirsdag ble det kjent at danske Mærsk Drilling og amerikanske Noble slår seg sammen.

De to riggselskapene har en samlet markedsverdi på nærmere 30 milliarder kroner, noe som ifølge Pareto Securities gjør det til det mest verdifulle i riggsektoren.

Les også

Standard Drilling vil vurdere å stemme mot Noble-sammenslåing

Peker på Seadrill

Rigganalytiker Kim André Uggedal i SEB venter at det vil bli flere sammenslåinger i riggbransjen. Han mener Seadrill og det amerikanske riggselskapet Diamond Offshore er de to mest aktuelle kandidatene.

– På Seadrill har man allerede sett et bud fra et konsortium bestående av Transocean, Dolphin Drilling og Ades International. Også Noble lå på et tidspunkt inne med et bud og Valaris er nok interessert.

I august la riggkjempen Transocean og Stavanger-baserte Dolphin Drilling inn et bud på riggene til Seadrill, ifølge blant annet Finansavisen. I mai var også Noble på banen med et bud, skrev Reuters.

VENTER FLERE TRANSAKSJONER I RIGG: Analytiker Kim André Uggedal i SEB.

Seadrill gikk i februar inn i konkursbeskyttelse under amerikansk lovgivning, såkalt chapter 11, som er den andre gangen på få år selskapet reddes.

Redningsplanen fikk nylig rettens godkjennelse. Selskapet venter at det er ute av konkursbeskyttelsen rundt årsskiftet.

– Seadrill blir nå restrukturert, og jeg vil tro at det vil foregå forhandlinger med de nye aksjonærene ganske tett på etter at chapter 11 er sluttført, sier Uggedal, og viser til at kreditorene tar over 99,75 prosent av selskapet.

OPPGRADERER ETTER FUSJON: Analytiker Christopher Mo Dege i Pareto Securities oppgraderer anbefalingen på Mærsk Drilling-aksjen til kjøp etter transaksjonen med Noble.

Seadrills plan innebærer at selskapet kvitter seg med 4,9 milliarder dollar i gjeld. Selskapet blir samtidig tilført 350 millioner dollar i ny finansiering.

– Det å få ryddet opp i balansen og få en klarhet i kapitalstrukturen, er helt essensielt for å kunne få til noe som helst form for konsolidering. Man må være enige internt før man kan begynne å forhandle om relative verdier med en motpart, sier Dege.

– Det er absolutt et steg i riktig retning at Seadrill får ryddet opp. Da kan de være en del av en konsolideringsprosess, sier han.

Flere kandidater

Pareto-analytikeren trekker også frem Diamond Offshore, et riggselskap som gikk ut av konkursbeskyttelse i april etter å ha kvittet seg med over to milliarder dollar i gjeld.

– Diamond Offshore, som også er et restrukturert riggselskap i USA, er for lite som et «stand alone»-selskap, slik vi ser det. Det er også en konsolideringskandidat, sier han.

Les også

John Fredriksen-selskap kansellerer riggbestilling

Uggedal peker på at Diamond Offshore har engasjert Goldman Sachs for å se på såkalte strategiske alternativer, inkludert oppkjøp og fusjoner.

– Diamond har blitt nevnt som target for Noble. Spørsmålet er om Noble er mett etter Pacific Drilling og Mærsk Drilling, sier han.

Noble Corporation kjøpte tidligere i år Pacific Drilling. Begge selskapene har vært gjennom en konkursbeskyttelse og kuttet kraftig i gjelden.

Les også

Borr Drilling kutter underskuddet: Tapte 280 millioner kroner

Dege mener det er usikkert akkurat når og hvordan sammenslåinger vil skje.

– Det store på tapetet var Mærsk Drilling og Noble. Så får man se hvordan ting ser ut når støvet lander etter den sammenslåingen. Men alt i alt forventer vi at konsolideringen av sektoren fortsetter i tiden fremover.

Uggedal ser for seg at et fåtall store selskaper vil stå igjen.

– Man vil kunne sitte igjen med tre-fire store, der Transocean, det sammenslåtte Noble og Mærsk Drilling og Valaris vil være de dominerende.

Ser «ganske solid oppgang i ratene»

Kun få år etter oljekrisen i 2015 ble riggbransjen rammet av coronakrisen og en ny runde med kutt i oljeselskapenes budsjetter, som har gitt et marked med for mange rigger.

Dege sier at det fortsatt er mye riggkapasitet i markedet, men at det likevel har vært «en ganske solid oppgang i ratene», altså inntektene til riggene.

– Det er slik vi ser det delvis et produkt av den konsolideringen vi ser, kombinert med at man har fått restrukturert balansene og tatt bort mye gjeld fra industrien. Man forbinder fortsatt rigg med høy gjeld, men det er ikke tilfelle lenger. Flere av riggselskapene har netto cash.

– Den konsolideringen bidrar slik vi ser det til økt disiplin i industrien for øvrig, og er mye av det som har drevet ratebildet oppover så langt i år.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om