Telenors gigantfusjon i Malaysia under lupen

Malaysiske myndigheter har bekymringer knyttet til fusjonen mellom Telenor-eide Digi og Celcom. «Overraskende», ifølge meglerhus.

STILLER SPØRSMÅL: Malaysiske myndigheter vil ha mer informasjon om Telenor-eide Digis sammenslåing med konkurrenten Celcom.
Publisert: Publisert:

Sommeren 2021 signerte Telenor og Axiata en avtale om å slå sammen sine mobilvirksomheter i Malaysia, henholdsvis Digi og Celcom.

Det nye selskapet skal hete Celcom Digi Berhad, og blir en kjempe med en anslått markedsverdi på 100 milliarder kroner, ifølge Telenor.

Nå har Malaysias kommisjon for multimedia og kommunikasjon (MCMC) kunngjort «innledende bekymringer om markedskonkurranse» knyttet til fusjonen.

«MCMC har bedt de to partene om å komme med kommentarer, informasjon og avbøtende tiltak for våre vurderinger», heter det i en pressemelding fra MCMC publisert 2. april.

Selskapene har fått 30 dager på å svare. Telenor-eide Digi har opplyst i en egen børsmelding at MCMCs bekymringer er knyttet til fire konkrete områder, inkludert retail-markeder for mobiltelefoni, bredbånd og meldingstjenester.

– Vi har god dialog med den malaysiske regulatøren, og vil dele våre svar med dem i tråd med retningslinjene. Ettersom dette er en pågående prosess med malaysiske myndigheter, så kan vi ikke gi ytterligere detaljer, sier David Fidjeland, informasjonssjef i Telenor Group, til E24.

Synergieffekter på 17 mrd.

Ifølge Telenor vil sammenslåingen gi betydelige positive såkalte synergieffekter, anslått til rundt 17 milliarder kroner.

Dow Jones henviser til en oppdatering fra meglerhuset Jefferies, som påpeker at utviklingen øker risikoen for «verdiødeleggende avbøtende tiltak».

«Vi tror imidlertid fusjonspartnerne har betydelige insentiver for å gjøre de nødvendige tiltakene, så en vellykket transaksjon er fortsatt vårt «base case», skriver Jefferies.

Meglerhuset hadde forventet en rask godkjenning fra konkurransemyndighetene siden Axiata er under statlig kontroll.

Blir blant de fem største på børsen

Digi er det tredje største mobilselskapet i Malaysia. Telenor ble eier i Digi i 1999, og eier i dag 49 prosent av selskapet.

I henhold til fusjonsavtalen med Axiata vil partene bli sittende med 33,1 prosent hver i det sammenslåtte selskapet.

Andre store investorer i Malaysia vil også eie en betydelig andel, slik at Axiata og lokale investorer blir sittende på til sammen mer enn 51 prosent.

Selskapet vil være notert på børsen i Malaysia, og blir et av de fem største selskapene.

Proformatall viser at det sammenslåtte selskapet vil ha rundt 19 millioner kunder, et brutto driftsresultat på nær 12 milliarder kroner og et resultat etter skatt på rundt fire milliarder kroner med dagens valutakurser.

Som betaling vil Axiata motta nyutstedte aksjer i Digi, 400 millioner dollar gjennom at det nye selskapet tar opp lån (tilsvarende 3,4 milliarder kroner) og en kontantbetaling direkte fra Telenor på rundt 70 millioner dollar (600 millioner kroner).

Les også

Telenor og Axiata slår sammen selskaper: Skaper mobilgigant i Malaysia

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om