Yara kutter i produksjonen på grunn av høye gasspriser

Yara trapper ned ammoniakkproduksjonen sin ved en rekke anlegg på grunn av rekordhøye gasspriser i Europa.

Yara-sjef Svein Tore Holsether på Paretokonferansen denne uken.
Publisert:

Det skriver selskapet i en børsmelding.

De høye prisene påvirker marginene, og Yara overvåker situasjonen.

Innen neste uke vil selskapet ha kuttet 40 prosent av kapasiteten sin i Europa, ifølge meldingen.

Det betyr at produksjonskapasitet på rundt to millioner tonn ammoniakk i året vil bli begrenset, av Yaras totale produksjonskapasitet på 4,9 millioner tonn i året.

Yara-aksjen faller rundt 3 prosent i tidlig handel fredag.

Disse ammoniakkanleggene får begrenset produksjon, ifølge Yara:

  • Brunsbüttel i Tyskland og Herøya i Porsgrunn, som uansett skulle vedlikeholdes
  • Sluiskil i Nederland
  • Ferrara i Italia
  • Hull i Storbritannia
  • Le Havre i Frankrike

Gassprisene i Europa har steget fra to dollar per MMBtu til rundt 20 dollar per MMBtu på litt mer enn ett år, blant annet grunnet en kald vinter i fjor, lite gass på lager, begrenset eksport fra Russland og kamp mellom Asia og Europa om flytende naturgass (LNG). I tillegg har det vært lite vind, slik at vindkraften ikke har kunnet avlaste gasskraften.

Yara meldte i andre kvartal at selskapet regnet med å måtte betale rundt seks milliarder kroner mer for gassen sin i tredje og fjerde kvartal samlet enn på samme tid i fjor. Siden har gassprisen fortsatt å stige.

Les også

Dette venter industritoppene fra den nye regjeringen

– Høyere enn noen hadde ventet

E24 tok opp den høye gassprisen med Yara-sjef Svein Tore Holsether på Paretokonferansen denne uken, og spurte om prisen var høyere enn han hadde ventet.

– Jeg tror den er høyere enn noen hadde ventet. Vi trenger bare å gå 14–15 måneder tilbake, så var gassprisen to dollar per MMBtu i Europa, og nå er den på rundt 20 dollar. Det er store endringer, sa Holsether til E24 onsdag.

For Yara som helhet blir imidlertid effekten av de høye gassprisene motvirket av høyere gjødselpriser, som løfter selskapets resultater.

– Alt henger jo sammen, og råvarepriser og matvarepriser har gått opp, slik at også gjødselprisene har gått opp fra nivået for 14–15 måneder siden, sa Yara-sjefen onsdag.

Begrenset effekt på kunstgjødsel

Ammoniakk brukes i produksjonen av kunstgjødsel.

Yara opplyser til E24 at påvirkningen på produksjonen av kunstgjødsel er begrenset så langt. Yara har mulighet til å hente ammoniakk fra sine egne anlegg utenfor Europa, og vil om nødvendig også kunne kjøpe ammoniakk fra tredjeparter.

Den amerikanske kunstgjødselprodusenten CF Industries meldte denne uken om stans i produksjonen ved to britiske anlegg på grunn av den høye gassprisen.

Les børsmeldingen her
Publisert:
Gå til e24.no