Dagen på Wall Street

Wall Street svakt ned

Handelsdagen endte med svak nedgang etter store svingninger på Wall Street.

 • Truls Lier
 • Ragnhild Vartdal
 • Kjetil Malkenes Hovland
 • Erik Alsberg
Publisert:

Dagen begynte med markant nedgang for alle de tre toneangivende indeksene onsdag. Etter hvert snudde stemningen, før de endte med svak nedgang.

Slik så det ut ved stenging:

 • S&P 500 er ned 0,13 prosent
 • Nasdaq falt 0,15 prosent
 • Dow Jones er ned 0,15 prosent

Utviklingen kom etter en solid opptur for aksjemarkedene i USA tirsdag, som var den første dagen med handel denne uken. Den brede samleindeksen S&P 500 steg 2,45 prosent. Oppturen kom samtidig etter den svakeste uken på Wall Street siden 2020 i forrige uke.

I Europa har det også vært solid nedgang på de viktigste børsene så langt i dag. Dax-indeksen i Frankfurt er blant annet ned over 1,11 prosent i skrivende stund. I Asia pekte også pilene nedover tidligere på dagen.

Powell i senatet

Onsdag ettermiddag var markedsøynene igjen rettet mot USAs sentralbanksjef Jerome Powell, som talte i Kongressen en uke etter at Fed hevet styringsrenten med 0,75 prosent.

Det var den første triple rentehevingen i landet siden 1994.

Powell sa at sentralbanken er sterkt forpliktet til å få inflasjonen ned igjen, og at de beveger seg raskt for å få det til.

– Vi har både verktøyene vi trenger og besluttsomheten som vil kreves for å gjenopprette prisstabiliteten på vegne av amerikanske familier og bedrifter, sa Powell ifølge CNBC.

Sentralbanksjefen sa også at det er viktig å få ned inflasjonen om man skal klare å ha en varig periode med sterke arbeidsmarkedsforhold som kommer alle til gode.

Inflasjon og bekymring for høyere renter fremover har preget turbulente aksjemarkeder i år. S&P 500-indeksen er ned godt over 20 prosent siden nyttår.

Federal Reserve-sjef Jerome Powell talte i senatet.

Enkelte investorer fant trygghet i Powells uttalelser om at sentralbanken vil ta hensyn til sannsynligheten for resesjon når den gjør tiltak for å redusere inflasjonen, ifølge Bloomberg.

Oljeprisfall

Oljeprisen har falt de siste dagene, og fortetter nedover onsdag.

Et fat nordsjøolje (brent spot) ligger på rundt 111 dollar rundt klokken 22.00. Det er ned over tre prosent siden midnatt.

Flere oljeaksjer har samtidig en dårlig dag på børs i tidlig handel. Chevron er ned 4,4 prosent, mens Exxon Mobil faller 3,86 prosent. ConocoPhilips faller med 6,3 prosent, mens Marathon Oil er ned over sju prosent.

Les også

Oljeprisen faller videre: – Det er ikke bare rosenrødt i utsiktene

Frykt for resesjon, høyere renter og dermed en lavere etterspørsel preger oljemarkedene, ifølge analytikere.

«Vi ser imidlertid ingen spesifikke oljenyheter som kan ha utløst nedsalget i dag, så oljemarkedene påvirkes av de bredere makroøkonomiske bekymringene», skriver Helge Andre Martinsen i DNB Markets i et notat onsdag.

Analysesjef for olje i Rystad Energy, Bjørnar Tonhaugen, peker også på makroøkonomiske bekymringer.

– Det er ikke bare rosenrødt i utsiktene for energietterspørselen på kort sikt, og det er på grunn av den litt skumle kombinasjonen av høye konsumpriser, og at sentralbankene med det tvinges til å stramme til på prisen på penger for å stagge prisoppgangen, sier Tonhaugen.

Les også

Renterådet uenig om dobbel renteheving: – Står overfor et kostnadssjokk

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dagen på Wall Street
 2. Wall Street

Flere artikler

 1. Oppgang på Wall Street

 2. Oljeprisen faller videre: – Det er ikke bare rosenrødt i utsiktene

 3. Wall Street i minus etter turbulent uke

 4. Wall Street-hopp etter Fed-sjefens tale

 5. Hardt tekfall for Wall Street