Fredlys Hunter selger skipene for 3,8 milliarder kroner

I 2018 tok Arne Fredly kontroll over Hunter Group og satset på tankskip. Nå er det avtalt et milliardsalg. – Prisen er god, sier Arne Fredly.

Milliardær Arne Fredly er en toneangivende investor på Oslo Børs.
Publisert:

Fredly-rederiet Hunter Group har inngått en avtale om å selge skipene «Hunter Disen», «Hunter Frigg», «Hunter Freya» og «Hunter Idun» for samlet rundt 380 millioner dollar, eller rundt 3,8 milliarder kroner, ifølge en melding.

– Hovedplanen er å dele ut alt, hvis vi ikke kommer på noe smart, som vi ofte gjør, sier Arne Fredly til E24.

Dermed kan Fredly og de andre aksjonærene ende opp med pengedryss fra avtalen.

– Hvorfor selger dere?

– Vi selger av flere grunner. Prisen er god. Vi må også se det med tanke på hvordan dette har utviklet seg. De første aksjonærene kom inn på to kroner, og vi har hatt over 150 prosent avkastning siden det, forteller milliardæren.

– Jeg er også ganske sikker på at det kommer en resesjon. Da tror jeg man kan plukke gode, billigere tankaksjer, sier Fredly.

Hunter Group-sjef Erik Frydendal ønsker ikke å si hvem som skal kjøpe skipene, og er også ordknapp om hva Hunter skal gjøre fremover etter at skipene er solgt.

– Det vil vi kommunisere til markedet samtidig. Vi har sagt hele tiden at Hunter er et investeringsselskap, og nå har vi investert i båter og signert en Memorandum of Agreement for salg av båter, sier han.

– Vi har alltid sagt at vi vil gjøre det som vi anser å være i aksjonærenes beste interesse. Det er ikke noen endring på den strategien.

Selger med gevinst

Frydendal sier at Hunter kjøpte skipene til en snittpris på rundt 85 millioner dollar per stykk. To av skipene er nå avtalt solgt for 96 millioner dollar per stykk, mens to er avtalt solgt for 95,5 millioner dollar per stykk.

Ved utgangen av mars hadde Hunter en rentebærende gjeld på 177,4 millioner dollar, ifølge kvartalsregnskapet.

– Så har vi tjent penger på dem i mellomtiden, og selger de til en høyere pris.

– Verden er full av milliardærer som solgte for tidlig, men vi får se, sier Frydendal.

Det var i 2018 at Arne Fredly tok kontrollen over Hunter Group, et tidligere oljeselskap, etter en maktkamp med IKM-sjef Ståle Kyllingstad.

Siden har milliardæren gjort om selskapet til et tankrederi gjennom kjøp av skip med såkalte scrubbere for flere milliarder kroner. Flåten har den siste tiden vært på fire tankskip.

Børsverdien av rederiet er på 1,9 milliarder kroner.

Fredly eier 29,29 prosent av selskapet. Andre kjente aksjonærer er Sundt-søsknene Helene og Christian og Arne Blystads Songa-system.

Les også

Svakt tankmarked tynget Hunter i første kvartal

Markedskollaps

Tankmarkedet har for det meste vært begredelig siden produksjonskuttene fra oljegrupperingen Opec og samarbeidsland på grunn av det første coronautbruddet i 2020.

Situasjonen er i stor kontrast til vinteren 2020, da inntjeningsnivået var skyhøyt på grunn av priskrig på olje.

Flere analytikere, investorer og rederier har det siste året øynet en opptur. Forventingene har imidlertid ikke slått til, med rater i spotmarkedet som i år tidvis har vært på det laveste noensinne på visse nøkkelruter .

Manges forventninger er nå blitt dyttet til årets andre halvår, ifølge oppdateringer fra analytikere og uttalelser fra investorer og selskaper.

Blant faktorene som ekspertene nå trekker frem for å forklare en kommende tankopptur, er Opecs fortsettende produksjonsøkning, økt skraping av skip, lav ordrebok, altså få bestillinger av nye skip, og kommende utslippsreglers påvirkning på markedet.

Publisert: