Tungt teknologifall på Wall Street etter inflasjonstall: – Fed har hengt etter

Inflasjonen i USA avtar ikke like mye som analytikerne forventer. Det går utover teknologiaksjene på Wall Street, der Nasdaq-indeksen har falt mer enn 27 prosent så langt i år.

Publisert:

Wall Street har svingt mellom opp- og nedgang gjennom dagen. Ved halvgått dag fant imidlertid Nasdaq retningen nedover, og nedgangen har siden tiltatt i styrke.

Slik ser bildet ut ved stengetid:

  • Dow Jones ned 1,02 prosent
  • Nasdaq Composite ned 3,18 prosent
  • S&P 500 ned 1,65 prosent

Den teknologitunge indeksen har fra før falt i tre dager på rad, før den hentet inn noe av tapet tirsdag kveld. Nasdaq er fremdeles ned mer enn 27 prosent hittil i år, mens markedet ser frem mot høyere renter.

Giganter som Apple (ned 5,18 prosent), Tesla (ned 8,25 prosent) og Facebook-eier Meta (ned 4,51 prosent) har vært med på nedturen onsdag kveld.

Børsfall, kombinert med høyere energipriser, har gjort at Apple nå har mistet plasseringen som verdens mest verdifulle børsselskap til fordel for oljegiganten Saudi Aramco.

Les også

Saudi Aramco er verdens mest verdifulle børsselskap

Høyere inflasjon enn ventet

Før børsåpning viste ferske tall at den amerikanske inflasjonen var på årlige 8,3 prosent i april. Den brennhete prisveksten har dermed svekket seg fra måneden før, da den nådde sin høyeste topp siden 1981 – men ikke like mye som økonomene ventet på forhånd.

– Dette var absolutt ikke det markedet hadde håpet på i dag. Frykten var at inflasjonen skulle komme inn på den sterke siden av det som var ventet, og det vil jeg si at den gjorde ganske klart, sa sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken til E24 etter tallslippet.

Kjerneinflasjonen, som ikke tar med mat- og energipriser, kom også inn over forventningene på 6,2 prosent.

– Fed har hengt etter

Flere mener inflasjonstallene legger ytterligere press på den amerikanske sentralbanken (Federal Reserve, Fed).

Den har fra før gjort sin største renteoppjustering på over 20 år, da den hevet renten med 0,5 prosentpoeng i forrige uke. Sentralbanken har varslet at flere store rentehevinger ligger på bordet fremover.

Men noen økonomer mener at sentralbanken henger etter med å få inflasjonen ned.

– Det er bare et spørsmål om tid før vi snakker om en levekostnadskrise, sier finansnestor og sjefrådgiver for den tyske forsikringsgiganten Allianz, Mohamed El-Erian, til CNBC onsdag.

– Alle fokuserer på totaltallet, og det er forståelig, men se på kjerneinflasjonen på 6,2 prosent, og se på sammensetningen av inflasjonen som hinter om at det er mange drivere nå.

– Dette er ikke lenger bare et spørsmål om krigen i Ukraina, dette er en bred inflasjonsprosess som Fed har hengt etter på en betydelig måte, sier El-Erian.

Publisert: