Elopak-resultatet rammes av krig og høye råvarepriser

Kartongprodusenten tar nedskrivinger på over 200 millioner knyttet til Ukraina og Russland. Samtidig barberer høye råvarepriser resultatet med nær 90 millioner kroner.

Johan H. Andresen-eide Ferd har en kontrollerende eierandel i kartongprodusenten Elopak. Her sammen med konsernsjef Morten Borge.
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Ferd-kontrollerte Elopak kan vise til god omsetningsvekst i første kvartal. Men konsekvensene fra krigen i Ukraina barberer bort hele overskuddet.

Dette er de viktigste tallene fra rapporten:

 • Omsetningen økte ni prosent til 234,4 millioner euro (2,39 mrd. kroner)
 • Underskudd på 17,3 millioner euro (169,6 mill. kroner) etter overskudd på 11 millioner euro i fjor.
 • Høye råvarepriser påvirker resultatet negativt med rundt ni millioner euro, tilsvarende 88 millioner kroner.
 • Nedskrivninger på 22,2 millioner euro (217 mill. kroner) knyttet til eiendeler i Ukraina og Russland.

Gjenopptar aktivitet i Ukraina

Administrerende direktør Thomas Körmendi i Elopak sier at selskapet er «dypt bekymret over lidelsene» forårsaket av krigen i Ukraina.

– Produksjonen er stoppet i Russland. Noe innenlandsk produksjon i Ukraina er gjenopptatt for å støtte arbeidet med å opprettholde forsyninger av essensielle varer her, sier Körmendi.

Han forteller at krigen har «begrenset påvirkning av resultatene i første kvartal, med henvisning til nedskrivingen. Sjefen sier også at selskapet «forventer ytterligere effekter i nær fremtid».

Resultatfall

Justert resultat før skatt, som blant annet er ekskludert nedskrivinger, endte på 8,8 millioner euro i kvartalet, en nedgang på 24 prosent fra 11,6 millioner året før.

Samtidig trekker Körmendi frem den sterke omsetningsveksten for selskapet har.

– Dette var først og fremst drevet av vår evne til å håndtere kostnadsøkninger, i tillegg til økte volumer i segmenter både i Europa og Amerika. Vi opplevde imidlertid ekseposjonelt høye råvarepriser og inflasjonspress i kvartalet, noe som påvirket marginene vår, sier Elopak-sjefen.

– Inflasjonen vil fortsatt ha en negativ innvirkning i andre kvartal inntil våre nylig annonserte prisøkninger trer i kraft fra og med juni, fortsetter Körmendi.

Selskapet understreker at vekststrategien ligger fast, og at det forventer å se forbedrede marginer i andre halvår.

– Våre strategiske prioriteringer i nær fremtid vil være å kapitalisere på mulighetene som kommer gjennom Naturepak og en sterkere tilstedeværelse i India, og samtidig håndtere usikkerheten rundt Russland og Ukraina og råvareprisene, sier Körmendi.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Elopak
 2. Ferd

Flere artikler

 1. Milliardær Johan H. Andresens investeringsselskap tjente over syv milliarder

 2. Nedgang på Oslo Børs

 3. Nesten milliarden for SR-Bank i første kvartal

 4. Orkla varsler ytterligere prisøkninger etter krigen i Ukraina

 5. Betalt innhold

  Dette er aksjene ekspertene satser på nå