Streiken kan koste Elkem 15 mill. daglig

Streiken i prosessindustrien kan koste silisiumsprodusenten mange millioner om dagen, ifølge meglerhus.

MILLIONTAP: Elkem kan muligens stå ovenfor tap på 10 til 15 millioner kroner daglig. Her ved administrerende direktør Helge Aasen.
Publisert:

Lørdag kveld ble det klart at vi får en streik i prosessunderstrien etter at meglingen endte i konflikt. Det vil ramme fire av Elkems seks verk.

Streiken kan koste selskapet dyrt. Ifølge meglerhuset Carnegie kan kostnadene komme på 10 til 15 millioner kroner om dagen, gitt en streikeperiode på over ti dager og påfølgende fullstendig nedstenging av verkene.

– Det er en grov kalkulering med utgangspunkt i tre verk i den mest betydningsfulle divisjonen, sier analytiker i Carnegie, Morten Normann.

Ifølge meglerhuset står divisjonen for silisiumproduksjon for omtrent 70 prosent av selskapets resultat det siste halvåret.

Andre kvartal ga rekordresultat for Elkem i år.

Omsetningen kom på 12,3 milliarder kroner, mens resultatet før skatt endte på 3,77 milliarder kroner. Det var et kraftig resultathopp fra 789 millioner kroner i andre kvartal 2021.

For tidlig med estimat

Elkem vil på sin side ikke komme med noen estimat på kostnadene enda.

– Vi jobber med å kartlegge hva streiken innebærer for hvert enkelt anlegg, sier kommunikasjonssjef i selskapet, Hans Iver Odenrud.

Direktør i Norsk Industri, Carla A.M. Botten-Verboven, mener også det er for tidlig å komme med noen anslag.

– Vi startet streiken i dag tidlig, så det er altfor tidlig å si noe om, sier hun.

KOLLEKTIVT ANSVAR: Direktør i Norsk Industri, Carla A.M. Botten-Verboven sier streiken omhandler et prinsipielt spørsmål som angår det norske modellen, og at de har et kollektivt ansvar.

– Dette er en pågående aksjon og vi vil se hvordan det vil virke inn på bedriftene til slutt, og da vil vi komme tilbake til det, legger direktøren til.

Streiken startet mandag morgen, men flere av verkene holder det fortsatt gående. Det er igangsatt en nedkjøring av anleggene og dette kan ta inntil tre dager, ifølge Norsk Industri.

– Vi bruker tid på å kjøre det ned, og kommer samtidig til å bruke tid på å kjøre det opp.

Anleggene vil bruke tid på å komme tilbake til normal produksjon ved en eventuell slutt i streiken. Samtidig er det slik at det prosessindustrien leverer ikke kan erstattes på kort sikt.

– Å bygge opp en prosessindustri er svært avansert, kapitalintensivt og tar langt tid. Det kan ikke lett erstattes et annet sted i Norge. Det er nærmest fysisk umulig, avslutter Botten-Verboven.

Vil holde det gående

Forhandlingene mellom Industri Energi og Norsk Industri på arbeidsgiversiden om elektrokjemisk overenskomst ble brutt 4. mai.

Fra mandag ble det streik for 1.422 Industri Energi-medlemmer.

Det sentrale kravet for Industri Energi var å styrke de lokale forhandlingene i overenskomsten, skriver NTB.

– Vi kom ikke langt nok med hovedkrav eller økonomiske krav. Streik er noe man gjør for å få et bedre tilbud, vi vil holde det gående til vi får et bedre tilbud, sa Frode Alfheim i Industri Energi til E24 lørdag.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om