Hydro varsler usikkert halvår: – Etterspørselen har kommet ned

Aluminiumskjempen leverer kjemperesultat, men ser farer i horisonten.

Pål Kildemo, finansdirektør i Norsk Hydro.
Publisert:

– Vi har rekordresultater i andre kvartal, men tredje og fjerde kvartal ser mer usikkert ut. Vi ser at etterspørselen har kommet ned, og markedet er mer balansert enn det var for et kvartal siden, sier finansdirektør i Hydro, Pål Kildemo.

Det sier han etter at Hydro leverte et resultat før skatt på 14,1 milliarder kroner i andre kvartal.

– Markedet har vært sterkt. Vi har hatt høye aluminiumspriser og gode aluminapriser, sier Kildemo.

Milliardutbytte

Styret i Hydro foreslår et utbytte på tre milliarder kroner, i tillegg til tilbakekjøp av egne aksjer for opptil to milliarder kroner. Det gleder finansdirektøren.

– Det er femte kvartalet på rad vi leverer rekordsterke resultater, og vi er fornøyde med å kunne dele dette med aksjonærer, som utbytte og aksjetilbakekjøp.

Analytiker i Pareto Securities, Kenneth Sivertsen har heller ikke mye å utsette på utbyttet.

– Ekstraordinært utbytte og tilbakekjøp av aksjer for totalt 5 milliarder ble godt mottatt av markedet. Det synliggjør hvor godt selskapet er kapitalisert, sier han.

Les på E24+

Industriaksje rett opp etter rekordkvartal: – En vinner

Resesjon

Kildemo sier at alt som skjer på makrosiden påvirker selskapet.

– Hvis vi beveger oss inn i en resesjon, så får det som regel påvirkning på etterspørselen.

Hydro har gjort lurt i å ha langsiktige kraftkontrakter med de ekstraordinært høye prisene vi har nå. Den fordelen kan imidlertid forsvinne etter hvert som kontraktene løper ut.

– Vi har veldig høye energipriser nå, og har allerede sett rundt 900.000 tonn i redusert aluminiumskapasitet globalt. Vi estimerer rundt én million tonn til som høyrisiko, som sannsynligvis ikke vil være lønnsomt å produsere når eksisterende kraftkontrakter utløper, sier finansdirektøren.

Pareto-analytikeren trekker også frem de lange kraftkontraktene som en positiv faktor for aluminiumsselskapet.

– De er godt posisjonert, med tanke på at de produserer aluminium med lavt CO2-avtrykk og har en betydelig valutafordel. I tillegg har de lange kontrakter på energi, som det ikke er alle som har, sier han.

Solid børsoppgang

Hydro-aksjen avslutter dagen opp 6,39 prosent på Oslo Børs, og ender som den nest mest omsatte aksjen bak Equinor torsdag.

– Tallene var på linje med det vi forventet, både bunnlinje og ebitda (brutto driftsresultat, journ.anm.). De leverer veldig bra. Det er det som drar aksjen opp i dag, sier Sivertsen.

Likevel har ikke Pareto en kjøpsanbefaling på selskapet for øyeblikket.

– Vi har en nøytralanbefaling. Det er litt oppside i kursmålet vårt, men det er usikkerheter i makrobildet. Det er risiko på etterspørselssiden, sier han.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken sto det at Hydros finansdirektør Pål Kildemo sa at «vi beveger oss inn i en resesjon». Dette ble rettet til «hvis vi beveger oss inn i en resesjon». Saken ble oppdatert klokken 18.52.

Publisert:
Gå til e24.no