Credit Suisse hentet seg inn på børsen i Zürich

Oppgangen torsdag kom etter krisehjelp fra den sveitsiske sentralbanken. Forvalter sier det er forståelig at sentralbanken vil fjerne tvil om den kriserammede storbanken.

Publisert:

Aksjekursen til den kriserammede storbanken Credit Suisse steg 40 prosent da handelen åpnet, ifølge Bloomberg.

Utover formiddagen demper oppgangen seg, og kursen endte til slutt opp 19,15 prosent.

I en melding natt til torsdag bekreftet Credit Suisse at den vil låne opp til 50 milliarder sveitserfranc, tilsvarende 577 milliarder kroner, av den sveitsiske sentralbanken.

Nyheten fra den sveitsiske sentralbanken kom etter bekymringer rundt likviditeten til Credit Suisse. Storeieren Saudi National Bank uttalte at det ikke var aktuelt å skyte inn mer penger.

Credit Suisse-aksjen falt 24 prosent onsdag etter uttalelsen. Dramaet rundt den sveitsiske storbanken bidro onsdag til det tunge fall for både bankaksjer og europeiske børser generelt.

Porteføljeforvalter Magnus Vie Sundal i Borea Asset Management følger bank- og kredittmarkedet tett.

– Uten tillit kan du ikke drive en bank. Det er derfor sentralbanken nå går inn og tilbyr lån, sier Sundal.

Dette er først og fremst en likviditetskriselikviditetskriselikviditet handler om hvor mye tilgjengelige midler det er for å betale løpende forpliktelser, både i Europa og i USA. Det er ikke de store utlånstapeneutlånstapenetap på utlån som ligger i bøkene og tærer på egenkapitalenegenkapitalenen restpost i regnskapet som sier hvor mye av kapitalen som tilhører eierne, finnes ved å trekke gjelden fra eiendelene.

I de amerikanske bankene handler det mest om at kundeuttak kan tvinge enkelte banker til å realisere tap på elendige verdipapirinvesteringer.

Credit Suisse har lite slike urealiserte tap, men står i en mer generell tillitskrise, ifølge Sundal.

– Da er det forståelig at sentralbanken går inn med en gang for å fjerne tvil.

Magnus Vie Sundal har tidligere vært kredittstrateg i DNB.

Ser frem til ESB

Det var knyttet spenning til rentemøtet i Den europeiske sentralbanken (ESB) torsdag. Nyhetene derfra endte med en så kalt dobbel renteheving på 0,5 prosent.

– Det er en frykt som har satt seg i markedet nå. Hvis det vedvarer, vil man se seg rundt etter neste mulige bank som kan få problemer. Om ikke i dag, så kan det bli aktuelt for ESB på sikt å komme på banen med en lignende fasilitet som Fed, sier Sundal.

I et intervju med CNBC torsdag sier styreleder Ammar Al Khudairy i Saudi National Bank at panikken er uberettiget.

Al Khudairy sier at de ikke har vært i samtaler med Credit Suisse om finansiell støtte. Han gjentar at banken ikke vil ta en eierandel som er større enn nåværende 9,9 prosent.

Credit Suisse tilfredsstiller kravene til kapital og likviditet som er pålagt systemviktige banker, ifølge sveitsiske myndigheter.

Markedene var allerede på tå hev etter bankkollapsene i USA de siste dagene.

Det er vanskelig å si hvilke ringvirkninger bankuroen har. Fond kan begynne å slite hvis de har for store eksponeringereksponeringerhvor berørt man er av bankene som faller, og andre banker kan være feileksponert, ifølge Sundal.

– Det kan komme store bevegelser, men fremtiden er alltid vanskelig å spå, sier Sundal.

Opptur på europeiske børser

Etter en kraftig nedgang onsdag, steg børsene i Europa torsdag:

  • Samleindeksen Stoxx Europe 600 endte opp 01,26 prosent
  • London-børsen endte opp 0,89 prosent
  • Frankfurt-børsen opp 1,57 prosent
  • Paris-børsen opp 2,03 prosent
Publisert:

Her kan du lese mer om