Årets verste børsmåned

Hovedindeksen fikk å en opptur i det som er ukens siste handelsdag, godt hjulpet av sjømataksjene. Oslo Børs noterer seg likevel årets verste måned.

Børsen går mot sin verste måned i år
Publisert:

Hovedindeksen på Oslo Børs steg 2,14 prosent.

Til og med torsdag hadde Hovedindeksen falt 7,75 prosent i løpet av tredje kvartal. Kvartalet startet godt, men den siste måneden har indeksen falt 11,7 prosent. Dermed fikk Oslo Børs sin verste måned så langt i år.

Oljeprisen faller 2,49 prosent fra dagen før og omsettes i skrivende stund for 86,28 dollar fatet.

I forbindelse med månedsskifte rulleres alltid spotprisen på brentolje fra en månedskontrakt til den neste på morgenen siste handelsdag i måneden. Dette innebærer at sammenligningsgrunnlaget ikke er helt riktig. Klokken 09 falt oljeprisen ganske nøyaktig én dollar klokken 09.

Som med Oslo Børs har også oljeprisen hatt både et tungt kvartal og en tung måned. Den siste måneden har prisen på Nordsjøoljen falt nær 16 prosent.

Les på E24+

Edvard (73) daytrader i oljeaksje: – Dette kan jeg

Dof skyter fart

Dof Subsea inngikk flere kontrakter for virksomhet i Mexicogulfen med en total ordrereserve på 300 millioner kroner, ifølge en melding fra selskapet.

Markedet har reagert positivt på nyheten, og sendte aksjen opp 20,46 prosent.

22.juni sydde det kriserammede offshoreselskapet sammen en krisepakke etter forhandlinger med kreditorer.

Les også

Dof inngår redningsavtale – omgjør milliarder i gjeld til aksjer

Analyse sender Scatec ned

Fornybaraksjen ble sendt rett ned etter at DNB Markets kastet øksen over kursmål og venter milliardemisjon.

Analytiker Kvilhaug Brøndbo anslår overfor E24 at selskapet må hente 5 milliarder kroner gjennom en emisjon i egenkapitalmarkedet, hvis de skal nå sitt vekstmål for 2027.

Aksjen falt til slutt 8,9 prosent.

Les også

Analytiker mener Scatec må hente 5 milliarder – aksjen raser

Finansdirektører går

I løpet av morgenen har Equinor varslet at selskapet får ny finansdirektør i Torgrim Reitan. Nåværende finansdirektør Ulrica Fearn går til samme rolle i Carlsberg. Equinor-aksjen steg 2,62 prosent, noe som også kan kobles til at gassprisen har steget mer enn ni prosent i morgentimene.

Samtidig har Salmar opplyst at finansdirektør Gunnar Nielsen har sagt opp sin stilling. Han startet i selskapet i april, og vil jobbe i selskapet ut året. Aksjen falt 2,29 prosent.

«Comeback» for lakseaksjer

Ellers er lakseaksjene fortsatt i fokus etter regjeringens foreslåtte grunnrenteskatt. Onsdag raste flere av de store lakseoppdretterne på Børsen, og nedturen fortsatte i stor grad torsdag.

Sjømatindeksen på Oslo Børs steg 3,49 prosent.

Mowi steg 3,71 prosent. Grieg Seafood og Lerøy Seafood steg over fem prosent.

Likevel er det langt opp til nivåene fra tidligere i uken, etter at flertallet av aksjene stupte mer enn 20 prosent onsdag.

Børsuro globalt

Morgenen var preget av markant børsfall i Tokyo, og noe mindre fall på de øvrige asiatiske børsene.

Nedturen har kommet etter at tek-gigantene i USA falt kraftig torsdag kveld, i kjølvannet av at Apple ble nedgradert til hold av Bank of America. Storbanken advarte om at de ser lavere etterspørsel etter selskapets produkter det neste året, ifølge CNBC.

Apple-aksjen endte med en nedgang på 4,91 prosent. Det bidro til at 120 milliarder dollar ble barbert bort fra selskapets markedsverdi.

I Europa er det likevel god stemning i tidlig handel. I skrivende stund stiger Dax i Frankfurt rundt 1 prosent, et nivå også de fleste nordiske børsene ligger på.

Publisert:

Her kan du lese mer om