Opptur i Asia

Etter en tung uke er Asia i ferd med ta helg med tydelig oppgang.

OPP: Etter en blytung uke er Asia-børsene på vei oppover.
Publisert:

Børsene i Asia har falt hele uken, men fredag er det optimisme å spore i øst.

Alle de toneangivende børsene har markant fremgang tidlig fredag. Slik ser det uke klokken 08.40:

  • På Hongkong-børsen er Hang Seng-indeksen opp 2,5 prosent
  • Nikkei-indeksen i Tokyo går opp 3,2 prosent
  • S&P Asia50 går frem 1,5 prosent
  • Shanghai-børsen er frem 2,1 prosent
  • Kospi-indeksen i Seoul er opp 2,3 prosent
  • Taiwan-børsen er opp 2,5 prosent

Tokyo-børsen går dermed mot sin sterkeste dag siden mars. Oppgangen kommer etter at børsene har falt jevnt hele uken. Hang Seng er fremdeles ned like i underkant av seks prosent den siste uken.

Wall Street med kraftig snuoperasjon

Børsene i Asia er tydelig påvirket av den svært sterke avslutningen på Wall Street torsdag.

Nøkkelindeksene i USA gjorde helomvending etter å først ha falt kraftig i kjølvannet av inflasjonstallene som ble lagt frem. Deretter snudde det, og ved handelsslutt var Dow Jones, Nasdaq og S&P 500 alle over 2 prosent opp.

SNUDDE: Det var kraftige svingninger på Wall Street torsdag.

Ifølge Wall Street Journal må man tilbake til februar i år for å finne større oppgang fra bunn til topp på en enkelt handelsdag.

Sjefstrateg i Formue, Christian Lie sa torsdag til E24 at når sentimentet er så pessimistisk skal det bare en liten gnist til for at stemningen snur. Han forklarer snuoperasjonen med at noen investorer ser på kraftige fall som en mulighet til å tjene penger.

– Når man starter to prosent ned og er opp over to prosent så kan det være at det er en del aktører som tenker at «denne dippen i dag har jeg tenkt å bruke», sa han.

Inflasjon og frykt kan gi oppgang

Gårsdagens inflasjonstall var høyere enn det sentralbanken (Fed) i USA hadde sett for seg. Nyheten øker dermed sannsynligheten for at Fed gjør nok en trippelheving, altså hever renten med 0,75 prosent, ved neste rentemøte.

Kjerneinflasjonen, som ekskluderer mat- og energipriser, endte på 6,6 prosent – forventningen var 6,5 prosent. Kjerneinflasjonen var dermed den høyeste siden august 1982, ifølge det amerikanske arbeidsdepartementet.

Dette har ført til et usikkert marked.

CNNs indeks som måler frykt og grådighet i aksjemarkedet ligger for øyeblikket på «ekstrem frykt». Sjefstrateg Lie mener dette kan utløse oppgang.

Også investeringsstrateg Halfdan Grangård i Handelsbanken peker på at «fryktelig svak» stemning blant investorene åpner for aksjeoppgang på kort sikt.

– Alle er også defensivt posisjonert. Det tror jeg også kan gi grobunn for at vi potensielt når som helst kan få et rykk oppover, hvor du får en liten bedring i sentimentet og investorer kanskje flytter seg litt – at man ikke bare beskytter seg for nedsiden.

Publisert: