Oslo Børs steg

Etter å ha åpnet svakt ned endte tirsdag med oppgang etter en stigende oljepris på Oslo Børs

Publisert:

Verdens børser har enten vært svært forsiktige eller stengt så langt denne uken. Etter mandagens fall stenger Børsen opp tirsdag, og Hovedindeksen endte med en oppgang på 0,8 prosent.

Et fat nordsjøolje handles klokken 16.30 for 86,34 dollar fatet. Det er en oppgang på 2,68 prosent siden midnatt.

Slik så det ut blant noen av de mest omsatte aksjene ved stengetid:

  • Equinor steg 1,83 prosent
  • Hydro endte opp 2,75 prosent
  • DNB falt 0,88 prosent
  • Aker BP endte opp 1,48 prosent
  • Mowi endte opp 0,76 prosent
  • Hafnia steg 7,34 prosent
  • Yara endte opp 1,17 prosent

Analytikere hadde ventet små bevegelser på børsen. Siden Oslo Børs stengte mandag har Asia-børsene levert varierende. Kina har falt på grunn av svak vekst, mens Japan har hentet inn noe av tapet fra forrige uke.

Fokuset i markedet rettes mot Opec sin månedsrapport, som blir publisert senere i dag. Frontkontrakten for europeisk gass (TTF) handles opp rundt 3,2 prosent etter en nedgang på rundt 14,4 prosent mandag, skriver TDN Direkt.

NEDGRADERT: Bank of America har justert sin Equinor-vurdering. Selskapet faller svakt som et resultat.

Nedgraderer Equinor

Bank of America justerer kursmålet for Equinor, melder TDN.

I en markedsrapport nedjusterer de sin anbefaling fra kjøp til nøytral. Equinor-aksjen falt 0,6 prosent tirsdag formiddag, men har så steget med 1,68 prosent.

Energibrems

Mandag falt børsen, etter en tung dag for flere energieksponerte aksjer.

Ved stenging var Hovedindeksen ned 0,49 prosent.

Børsen var tynget av blant annet Equinor, DNB og Nel, mens Frontline og Norsk Hydro var blant aksjene som dempet nedgangen.

Etter en kruttsterk åpning på 2023 falt robotlagerselskapet Autostore videre etter at DNB nedjusterte aksjen til salg i sin anbefaling.

Tirsdag er derimot en bedre dag for Autostore, som stiger over en prosent ved lunsjtider.

Aksjen endte ned 11,38 prosent mandag. Den er fortsatt opp 24,7 prosent i 2023.

Svake veksttall i Kina

Børsene i Asia har blandet resultat tirsdag. I Japan har man tilsynelatende snudd trenden etter flere dager med fall, mens i Kina bidrar dårlige veksttall til å bremse børsene.

VEKSTBREMS: Børsen i Shanghai faller etter at Kina leverte svakere vekst enn håpet i 2022. Det blir også færre kinesere nå, for første gang på seks tiår.

Shanghai-børsen og Hongkong-børsen er begge ned i morgentimene tirsdag. Dette kommer etter at Kina leverte svake vekstresultater.

Den kinesiske økonomien vokste tre prosent i 2022, ifølge tall fra landets egne statistiske sentralbyrå. Det er langt lavere enn Kinas vekstmål på 5,5 prosent.

Det er også et av de verste årene på nesten 50 år for verdens nest største økonomi.

Videre steg industriproduksjonen 1,3 prosent i desember på årsbasis, mot en forventing på forhånd om en vekst på 0,2 prosent, mens detaljhandelen i landet falt 1,8 prosent, mot et ventet fall på 8,6 prosent.

– Kinesiske aktivitetstall viser en langt sterkere avslutning på året enn forventet, etter at gjenåpning og smittebølge var ventet å forårsake et brått fall. Selv om smittebølgen virker å være over toppen, er vi spente på hva som skjer i forbindelse med kinesisk nyttår til helgen, da reiseaktiviteten pleier å ta seg opp betraktelig, skriver DNB Markets i en oppdatering.

Handelsbanken Capital Markets mener utsiktene for Kina allerede inn mot første kvartal er mer positive.

– Høy smitte har ført til at mesteparten av Kinas befolkning har gjennomgått covid slik at spredning av smitten er i ferd med å avta. Det er estimert at den kumulative smitteraten i Henan er nærmere 89 prosent, en av Kinas mest befolkede provins. Det blir trolig ikke Kinas siste smittebølge, men det betyr at en større andel av befolkningen har naturlig immunitet, slik at fremtidige smittebølger ventes å bli mindre intens. Kombinert med en mer ekspansiv finanspolitikk med tiltak for eiendomssektoren, ventes veksten i Kina å ta seg opp i løpet av dette året, skriver meglerhuset.

Mandag var børsene i USA stengt fordi man markerte Martin Luther King Day.

Publisert: