Oslo Børs endte opp etter vinglete innspurt
Etter en vinglete innspurt, endte Oslo Børs med oppgang fredag. Nordic Mining kollapser etter kraftig rabattert emisjon.
Børsen steg fra handelsdagens begynnelse fredag. Kl. 13.45 var Hovedindeksen opp 0,37 prosent.
Ved 15.20-tiden snudde imidlertid Hovedindeksen og sank 0,22 prosent. Det skjedde etter at oljeprisen falt etter meldinger om at De forente arabiske emirater (FAE) diskuterer å forlate oljekartellet Opec.
Det var Wall Street Journal som først meldte om diskusjonene, og refererer til anonyme kilder. Nyheten er ikke bekreftet av åpne kilder.
Hovedindeksen hentet seg inn igjen på tampen av handelsdagen, og endte dagen opp 0,44 prosent.
Klokken 15.16 koster et fat nordsjøolje 83,3 dollar, og er ned 1,2 prosent for dagen. Prisen på amerikansk lettolje er 76,7 dollar, og er ned 1,5 prosent.
Hvordan bli rik, leve av formuen og få høyere lønn? Dette mener ChatGPT du bør gjøre
Oppgang for Norse Atlantic Airways
Flyselskapet Norse Atlantic Airways steg 9,2 prosent på Oslo Børs.
Tirsdag la selskapet frem kvartalstall, som viste et tap på 1,9 milliarder siden oppstart. Inntektene landet på 101,3 millioner dollar, tilsvarende 1,05 milliarder kroner.
Torsdag forklarte Kenneth Sivertsen, analytiker i Pareto Securitities, børsoppgangen slik:
– Selskapet rapporterte tall tirsdag, også hadde de en del møter med investorer i går. Den usikkerheten som oppsto etter tallene på tirsdag er kanskje blitt noe mindre i dag. Folk har fått tygget tallene, og innsett at den første reaksjonen kanskje var feil.
Henter inn fersk kapital til stor rabatt
Foran børsåpningen fredag kommer det frem i en børsmelding at det norske gruveselskapet Nordic Mining henter inn fersk kapital i en rettet emisjon. Beløpet det er snakk om er hele 940 millioner kroner.
Tegningsverdien settes til 0,60 kroner per aksje.
Aksjen stupte på børs fra handelsdagens start. Aksjen endte handelsdagen ned 68,57 prosent.
Da Børsen stengt torsdag, var én aksje i selskapet verdsatt til 2,44 kroner. Dermed vannes aksjen kraftig ut, hvor 1,57 millioner nye aksjer gjøres tilgjengelig. Rabatten ender på svimlende 75 prosent.
Pengene som hentes inn er langt over markedsverdien til Nordic Mining ved stenging i går. Den lå på i underkant av 567 millioner kroner.
Iwatani Corporation, Orion Mineral Royalta Fund og Svelland Capital er blant aksjonærene som forpliktet seg til å gå inn med penger. Fjordavegen Holding går inn med i underkant av 140 millioner kroner i emisjonen, gjennom konvertering av et lån.
Det skal gjennomføres en reparasjonsemisjon for aksjonærene som ikke deltok i kapitalinnhentingen, til samme tegningskurs. Her kan det skrives ut opptil 216,7 millioner aksjer, som tilsvarer inntil 130 millioner kroner.
De friske pengene skal brukes til å finansiere Engebø-prosjektet, et gruveprosjektet i Engebøfjellet ved Førdefjorden.
For 13 måneder siden hentet selskapet også ut 650 millioner kroner i en emisjon.
Henter 1,2 milliarder i emisjon
Edda Wind, som falt fra start, har avtalt kontrakter med Vard for fire CSOV-nybygg. Selskapet har i den forbindelse gjort en rettet emisjon på 1,2 milliarder kroner til kurs 25 kroner per aksje for finansiering av egenkapitaldelen av byggekostnadene og til generelle selskapsformål. Skipene er ennå ikke gjeldsfinansiert.
Edda Wind endte dagen ned 9,04 prosent.
Edda Winds fire største aksjonærer Østensjø Wind, Wilhelmsen New Energy, Geveran Trading og EPS Ventures ble totalt tildelt aksjer for 970 millioner kroner.
Videre fremgår det at selskapet har planer om å gjennomføre en reparasjonsemisjon på opptil to millioner aksjer.
Equinor kjøper seg opp
Fredag morgen kom nyheten om at Equinor kjøper Suncor Energy UK Limited for nær ni milliarder kroner. Equinor UK Limited har inngått avtale om å kjøpe selskapet for et samlet vederlag på 850 millioner dollar, ifølge en melding.
Flere analytikere har ventet at Equinor ville gå på shopping. Selskapet har tjent mye penger på høye energipriser den siste tiden, og satt ved nyttår på en pengebinge som inkluderte 15,6 milliarder dollar i kontanter og 29,9 milliarder dollar i det selskapet kaller finansielle investeringer.
Transaksjonen inkluderer også en andel på 29,89 prosent i det produserende Buzzard-feltet, som drives av China National Offshore Oil Corporation.
Equinors egenproduksjon vil øke med om lag 15.000 fat oljeekvivalenter per dag i 2023 etter kjøpet.
Ferske laksetall
Tidlig fredag morgen kom ferske eksporttall fra Norges sjømatråd. Disse viste at sjømateksporten i februar faller til det laveste siden 2006.
Likevel øker eksportverdien med 1,6 milliarder kroner til 12,8 milliarder kroner målt mot samme måned i fjor.
I Asia pekte pilene oppover i morgentimene.
I en tidligere versjon sto det at sjømateksporten var på 12,8 milliarder i februar i fjor, mens det riktige er i år. Feilen ble rettet 3. mars klokken 12.50.