Equinor falt på negativ Børs: – God kjøpsmulighet

Den europeiske gassprisen sank fredag, og dro tungvekterne med seg. Analytiker tror dette kan være bunnen.

Publisert:

Ukens siste handelsdag på Oslo Børs ble ukens tyngste.

Hovedindeksen er ned 0,88 prosent ved stenging fredag.

Oljeprisen har svekket seg gjennom morgenen. Nordsjøolje (brent spot) handles for 82,61 dollar fatet ved stengetid, ned 2,58 dollar siden midnatt. Det er nesten to dollar lavere enn da Børsen stengte fredag.

Utviklingen på Oslo Børs kommer etter at det var nedgang på Wall Street i USA torsdag kveld, og bred nedgang på børsene i Asia i morgentimene i dag.

Les på E24+

Småinvestor om Euronav-kampen: – Sitter stille i båten

Slik ligger det an for de mest omsatte aksjene fredag:

  • Norwegian steg 1,44 prosent
  • DNB falt 0,25 prosent
  • Mowi steg 1,29 prosent

Norwegian la frem kvartalstall i går.

DNB Markets har i etterkant hevet kursmålet på Norwegian fra 12 til 16 kroner per aksje. Meglerhuset peker på at flyselskapet leverte bedre enn deres forventninger. Det vises også til at guidingen, kombinert med godt moment innen bookinger, danner sterke utsikter for 2023.

– God kjøpsmulighet

Den europeiske gassprisen (nederlandske TTF) falt fredag under 50 euro per megawattime. Dette markere det laveste nivået siden høsten 2021.

Analytiker i SEB Ole Hvalbye sier de har sett et gradvis fall siden 19. desember, og at dette ikke er et altfor stort problem for gassprodusentene på Oslo Børs.

– Equinor har en god andel gassproduksjon, og i 2022 har de produsert gass fremfor olje, fordi de fikk veldig godt betalt for gassen. Equinor har en evne til å skifte produksjonen sin til å produsere mer olje eller mer av gass når det passer dem.

– Jeg tror olje- og gassprisen skal fortsette å klarte og at den dippen vi ser nå kan godt være en god kjøpsmulighet. På aksjer er jeg ingen ekspert, men effektene gjenspeiles selvfølgelig i aksjeprisene.

Han peker også på at i høst skjønte Europa at de måtte redusere forbruket sitt, samtidig som de bestilte skip lastet med LNGLNGFlytende naturgass, på engelsk liquefied natural gas. For at gassen skal kondensere må den kjøles til under -160°C. Volumet reduseres da rundt 600 ganger, og muliggjør effektiv transport og lagring., og når disse skipene ankom hadde Europa allerede endre forbruket sitt.

– Når båtene kom var prisbildet ett helt annet. Det oppsto en lagging-effekt.

Han forteller at etterspørselen i Europa har vært ekstremt lav og at naturgasslagrene i Europa er veldig komfortable og ligger langt over snittet på denne tiden av året. Hvis dette holder seg vil etterspørselen komme tilbake og dra med seg prisene, ifølge Hvalbye.

– I mars/april kommer etterspørselen gradvis tilbake og da kommer prisene etter. Dette kan være en veldig god kjøpsmulighet.

Slik ser det ut for de største olje- og gassprodusentene ved stenging:

  • Aker BP 2,67 prosent
  • Equinor endte ned 2,44 prosent
  • Vår Energi falt 2,75 prosent

Aker ned etter tallslipp

Aker er det klart største navnet blant Oslo Børs-selskapene som har lagt kvartalstall i morgentimene.

Verdiene til Kjell Inge Røkkes industrikonsern falt til 66,9 milliarder i fjerde kvartal. Det er ned fra en verdijusterte egenkapital på 69 milliarder kroner ved utgangen av tredje kvartal.

Aker-styret foreslår å betale et utbytte på 15 kroner per aksje for 2022. Styret vil også be om at det skal betales et utbytte i andre halvdel av 2023. Utbyttet for 2022 tilsvarer en samlet utbetaling til Aker-aksjonærene på 1,1 milliarder kroner.

Aksjen endte ned 3,25 prosent.

Fredriksen-selskap stiger

Axactor, med John Fredriksen som største eier, får derimot god fart oppover på Børsen etter sitt tallslipp.

Inkassoselskapet økte inntektene med 13 prosent til 89 millioner euro i fjerde kvartal fra samme periode året før. Etter skatt endte kvartalet med et overskudd på 7,7 millioner euro, opp fra minus 41,5 millioner. 2022 som helhet ble det mest lønnsomme i selskapets historie.

– Jeg er glad for å se at det til tross for pandemien i starten av året, og høy inflasjon og høyere renter, er 2022 et betydelig skritt i riktig retning for Axactor, sier Axactors sjef Johnny Tsolis.

Aksjen avsluttet dagen opp 10,53 prosent.

Det er også flere andre selskaper som gjør det bra på Børsen etter å ha sluppet kvartalstall fredag:

  • Offshoretek-selskapet Odfjell Technology økte både inntekter og overskudd i fjerde kvartal, og oppgir at det venter å betale ut 100 millioner i utbytte i 2023. Aksjen endte opp 7,55 prosent.
  • Biotekselskapet PCI Biotech melder at det har nok kontanter til å drive ut 2024 med dagens planer uten å hente ny kapital. Selskapet hadde en kontantposisjon på 57 millioner kroner ved utgangen av 2022. Aksjen steg 14,5 prosent.
  • IT-selskapet Smartoptics økte omsetningen til 182 millioner kroner i kvartalet, og forbedret resultatet etter skatt til 16 millioner. Aksjen klatret 16,50 prosent.
Publisert:

Her kan du lese mer om