Børsdagen

– Ganske spesielt for Norges største selskap

Equinors markedsverdi er barbert med over 100 milliarder kroner siden nyttår, etter virusfrykt og fallende oljepris.

Equinors konsernsjef Eldar Sætre.

Berit Roald
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Den siste uken har virusfrykt senket oljeprisen og dratt med seg aksjekursene i oljebransjen, og fredag fortsetter fallet.

Equinor-aksjen falt i perioder fredag til under 140 kroner, som er et nivå den ikke har vært på siden juli 2017. Ved nyttår var aksjen verdt 175,50 kroner.

Frykt for lavere etterspørsel har rammet oljeprisen, og det har naturlig nok rammet aksjekursene i olje- og gassbransjen, og det rammer også den oljetunge Oslo Børs. Oljeprisen droppet fredag under 50 dollar fatet for første gang siden 2017 – 16 dollar fatet lavere enn ved starten av året.

Fredag formiddag var markedsverdien på Equinor nede i rundt 467 milliarder kroner, fra om lag 586 milliarder ved nyttår, noe som tilsvarer et fall på 119 milliarder kroner.

– Aksjen er ned 20 prosent hittil i år. Det er ganske spesielt for Norges største selskap. På kort sikt skyldes det nok coronaviruset og bekymringer for svakere økonomisk vekst og tilbud og etterspørsel i oljemarkedet, sier investeringsøkonom Mads Johannesen i nettmegleren Nordnet til E24.

– Men Equinor har nok også blitt litt offer for fokuset som Børsen har hatt de siste årene på miljø og bærekraft. Det har ført til at Equinor er banket kraftig ned. Det har vært en svak utvikling for Equinor det siste halvannet året, selv om selskapet har tatt ned gjeldsgraden, satset mye på fornybar energi og betalt ut solide utbytter, sier Johannesen.

Equinor-aksjen nådde sin topp i september 2018, da den lå på rundt 234 kroner.

Kraftig nedgang på Oslo Børs

Equinor er ikke alene om å falle på Børsen. Hovedindeksen på Oslo Børs er i skrivende stund ned 1,58 prosent for dagen fredag.

For én uke siden var hovedindeksen fortsatt litt opp fra begynnelsen på året, men virusfrykt og fallende oljepris har senket Børsen kraftig gjennom denne uken. Fredag er hovedindeksen ned nær 11 prosent siden året startet.

Den mest omsatte aksjen fredag er nettopp Equinor, og i skrivende stund er aksjen ned 1,43 prosent til 140,50 kroner. Nest mest omsatt er hydrogenselskapet Nel, som er ned 4,22 prosent for dagen.

Den tredje mest omsatte aksjen er oppdrettsselskapet Mowi, som er ned 1,57 prosent, fulgt av DNB som er ned 2,94 prosent.

Her kan du lese mer om

 1. Børsdagen
 2. Equinor
 3. Dollar
 4. Aksjer
 5. Oljepris
 6. Oljeprisen
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Equinor-aksjen faller fem prosent: – Det er ytterst sjelden

 2. Kraftig fall på Oslo Børs etter oljeprisstup

 3. Kortvarig opptur for Oslo Børs – kraftig fall på Hovedindeksen

 4. Annonsørinnhold

 5. Oslo Børs fulgte verdensmarkedet kraftig nedover

 6. Nytt dramatisk fall på Oslo Børs: Disse aksjene har falt mest i år