Nordea Markets: 30 prosent sannsynlig at Storbritannia forblir i EU

Til kraftige reaksjoner fra Brussel hersker det full forvirring om når Storbritannia starter sin utmeldingsprosess. Hva hvis det aldri skjer?

INNE FOR ALLTID? Statsminister David Cameron ville være i EU, og kan meget vel få viljen sin, tror Nordea Markets.

Foto: Gareth Fuller Afp
 • Karl Wig
Publisert:,

Scenarioet er langt ifra usannsynlig, ifølge Nordea Markets.

Etter at verken statsminister David Cameron eller topper i det konservative partiet så langt har vist vilje til å iverksette artikkel 50 i Lisboa-traktaten, anslår nå analytikerne i Norges nest største bank en sannsynlighet på hele 30 prosent for at Storbritannia forblir i EU.

Scenarioet innebærer altså at det britiske folkets ønske om brexit ignoreres av både Cameron og hans etterfølger.

Paragraf 50 blir aldri iverksett – og britene returnerer til «status quo».

Les også

Bank of England sprøyter inn milliarder til bankene

Fire argumenter

Høres det helt utrolig ut? Nordea-analytikerne har flere argumenter på lur.

Her er fire grunner til at brexit kan bli avlyst:

 • For det første: Brexit-avstemmingen er rådgivende, ikke bindende. Det er altså anledning til å ignorere flertallets røst.
 • Brexit-sjokket i finansmarkedene og økonomien har gitt en vekker om konsekvensene av en EU-skilsmisse. Den nye statsministeren kan nå begynne å tvile på om brexit er veien å gå. Det kan trigge en ny brexit-avstemming i enten det britiske parlamentet, eller blant folket.
 • Hvilket avtaleverk som skal erstatte EU-medlemsskap, er fortsatt i det blå. Det vil ta lang tid for britiske styresmakter å komme opp med en plan. Det kan utsette et varsel om utmelding.
 • Og jo lengre britene venter med å iverksette artikkel 50, jo større er sjansen for at det aldri skjer. Dersom det haler ut til slutten av året, eller enda lengre, er det sannsynlig at bremain-siden vinner terreng – og etterhvert danner flertall.
Les også

Britenes finansminister varsler økte skatter og budsjettkutt

EU-topper rasende

De siste dagene har det hersket full forvirring om når Storbritannia egentlig skal starte sin utmelding. Beslutningsvegringen har blitt møtt med dels sterke reaksjoner i Brüssel.

EU-parlamentets president Martin Schulz har uttalt at somlingen fører til at «et helt kontinent tas som gissel», mens Tysklands mektige forbundsklansler, Angela Merkel, advarer britene mot skadene usikkerheten kan påføre både EU og dem selv.

David Cameron, selv en ihuga EU-forkjemper, varslet umiddelbart sin avgang etter valgnederlaget på morgenkvistet fredag. Han ga da sin etterfølger ansvaret for å sende EU formelt varslel om utmelding.

Brexit-maskot og tidligere London-borgermester Boris Johnson er en het kandidat til å bli ny statsminister, men har selv sagt at han ikke har hastverk.

Her kan du lese mer om

 1. Nordea
 2. Brexit
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. EU-president til angrep på brexit-generalene

 2. – Kan stå foran år med usikkerhet

 3. Disse datoene blir viktige: Her er brexit-kalenderen

 4. Annonsørinnhold

 5. Tyskland, Frankrike og Italia er enige: Ingen samtaler før brexit-oppsigelse

 6. Finansminister med ny «brexit»-advarsel