Hongkongs ti rikeste har tapt 135 milliarder etter uroen

Nedsalget i markedet i kjølvannet av Hongkong-uroen har gitt store tap for de rikeste i byen.

ØKT SPENNING: Politiet i Hongkong skyter tåregass mot demonstranter. Situasjonen i Hongkong har eskalert de siste ukene, i likhet med børsfallet.

Foto: Thomas Peter Reuters
  • André Haugen
Publisert:,

Li Ka-shing (91), Hongkongs rikeste person, har hatt et samlet papirtap på over tre milliarder dollar siden slutten av juli, ifølge beregninger Financial Times har gjort basert på Bloomberg-data som sporer milliardærens offentliggjorte posisjoner i børsnoterte selskaper.

Det tilsvarer over 27 milliarder kroner.

Li, i tillegg til Henderson Land-sjef Lee Shau-kee og styreleder Lee Man-tat i morselskapet til sausprodusenten Lee Kum Kee, har måttet se på at nettoformuene deres har mistet nesten en tiendedel av verdien i august.

Les på E24+

Bloomberg: Derfor protesterer Hongkong fremdeles, og hvordan kan veien videre bli?

Til sammen har Hongkongs ti rikeste personer mistet 15 milliarder dollar, eller 135 milliarder kroner, av nettoformuen etter børsfallet i kjølvannet av demonstrasjonene, ifølge FT.

Over 3.000 milliarder forduftet

Demonstrasjonene som startet etter et lovforslag som åpner for at straffedømte i Hongkong kan overføres for soning i Kina, påvirket ikke markedet i noen særlig grad før denne måneden.

Men demonstrasjonene har tiltatt etter at regjeringssjef Carrie Lam suspenderte lovforslaget i stedet for å forkaste det helt. I tillegg har politiets harde tak ført til at de også har blitt gjenstand for demonstrasjoner.

Nå står flere tusen kinesiske tropper i beredskap på grensen til det tidligere britiskkontrollerte området.

Tusenvis av demonstranter i avgangshallen på hovedflyplassen førte også til at tusenvis av flyginger ble kansellert denne uken.

De siste par ukene har Hang Seng-indeksen i Hongkong falt med over 8 prosent, og indeksen er i minus for året.

Den samlede markedsverdien har falt med rundt 2.670 milliarder Hongkong-dollar så langt denne måneden, tilsvarende over 3.000 milliarder kroner, ifølge Financial Times.

Fanget i midten

Samtidig som Kina har skjerpet tonen, har Hongkongs rikeste gitt uttalelser gjennom selskapene hvor de uttrykker støtte til Carrie Lam og politiet.

Li Ka-shing tok fredag ut en helsides annonse i flere Hongkong-aviser, hvor han har bedt om at volden stanser, og oppfordret til å «elske Kina, elske Hongkong og elske deg selv», ifølge Reuters.

Les også

Norske selskaper merker flyplasskaos: – Har gjort situasjonen litt vanskelig

Flyselskapet Cathay Pacific har også vært blant selskapene som har blitt hardest rammet av uroen i området, i det de har forsøkt å navigere mellom krav fra kinesiske myndigheter og ansatte som støtter demonstrasjonene.

Fredag kunngjorde selskapet at administrerende direktør Rupert Hogg har sagt opp.

På én uke har selskapet blitt skjelt ut av kinesiske luftfartsmyndigheter, som forbyr de ansatte som har deltatt i demonstrasjoner å jobbe på fly i kinesisk luftrom, og blitt boikottet av statlig eide selskaper.

Aksjen har også falt til laveste nivå på ti år.

Her kan du lese mer om

  1. Hongkong
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Hongkongs leder advarer om alvorlig eskalering

  2. Avis: Vil stanse omstridt lovforslag – Hongkong-børsen hopper

  3. Norske selskaper merker flyplasskaos: – Har gjort situasjonen litt vanskelig

  4. Annonsørinnhold

  5. Voldsomme protester: – Hongkong er en joker med store ringvirkninger

  6. 5.000 demonstranter lammer Hongkongs flyplass