Brasilianske Gol har like stor Max-ordre som Norwegian: Sikret erstatning på 4,2 mrd.

Boeings Max-fly ble satt på bakken verden over i mars i fjor, og takket være corona blir de stående enda lenger. Nå har et flyselskap med en like stor Max-ordre som Norwegian fått en milliarderstatning fra Boeing.

Et av Norwegians 737 Max8-fly på bakken på Oslo Lufthavn i desember 2019
Publisert: Publisert:

Turkish Airlines har fått det, Southwest har fått det og nå har også brasilianske GOL fått det – en Max-erstatning fra Boeing.

Mens Norwegian har forhandlet og forhandlet med Boeing har det stadig kommet nyheter om at flyselskap rundt i verden har fått på plass ulike avtaler om erstatning med den amerikanske flyprodusenten.

Max-flyene ble satt på bakken i mars i fjor etter at to fly styrtet i henholdsvis Etiopia og Indonesia. Situasjonen har skapt en massiv krise hos Boeing, og hos flyselskapene som sitter med fly de ikke fikk brukt – før corona i alle fall.

Frem til nå har det vært mye uklarheter i hva de ulike selskapene faktisk får i kompensasjon per fly fra Boeing. I mange tilfeller er det snakk om rabatter på fremtidige leveranser og Southwest fikk Boeing til å gi penger til de ansatte.

Nå er det klart at brasilianske GOL får utbetalt 412 millioner dollar, tilsvarende 4,3 milliarder kroner, ifølge Reuters. Dette skal flyselskapet selv ha annonsert i en pressemelding. Det er snakk om en femtedel i kontanter og resten i fremtidige rabatter, ifølge nyhetsbyrået.

Selskapet har mottatt syv Max-fly så langt, men har en bestilling på totalt 100 fly. Norwegian har mottatt 18 av en ordre som er om lag like stor.

Det har i månedsvis vært mange spekulasjoner om når det vil komme en avtale mellom Norwegian og Boeing, og ikke minst hvor stor erstatningen kan bli.

Samtidig som Norwegian-ledelsen jobbet med å få på plass redningspakken som nå er vedtatt av selskapets kreditorer og aksjonærer, gikk finansdirektør Geir Karlsen ut i et intervju med E24 og advarte mot å tro på en stor eller snarlig erstatning fra Boeing.

Norwegian opplyser til E24 at det ikke er noe nytt å melde om forhandlingene med Boeing.

Les på E24+

Hvis Norwegian-toppene virkelig har troen, ville de vel tegnet seg for flere aksjer

Les også

Norwegian-topp avviser snarlig sjekk fra Boeing: – Det er ikke realistisk

Får erstatning i krisen

Det interessante med Gol-avtalen er at selskapet får erstatningen midt under corona-krisen – en krise som også har satt Boeing under et voldsomt finansielt press.

Gol er det største innenriksselskapet i Brasil og en av de største på utenlandstrafikk.

I slutten av april ble det kjent at Boeing vil droppe oppkjøpet av den brasilianske flyprodusenten Embraer.

Flyanalytiker hans Jørgen Elnæs tror nettopp dette kan ha fått Boeing til å ville gi en erstatning til Gol nå:

– Boeing vil nok gjøre mye for å sikre et godt fotfeste for Max-flyene i Sør-Amerikas største marked. Der er Airbus og «fienden» Embraer godt på banen, sier han.

Nå som store globale leasingselskaper, inkludert Aercap, blir aksjonærer i Norwegian gjennom konverteringen av gjeld til aksjer, så tror Elnæs spillet kan endre seg:

– Jeg tror de nye eierne vil kjøre ett tøffere løp mot Boeing og de har betydelig større muskler enn Norwegian har hatt alene. Derfor tror jeg noe vil skje i løpet av ikke altfor lang tid, sier Elnæs.

Han peker på at de store leasingselskapene er svært viktige kunder for Boeing og at de kjøper fly fra produsenten i et enormt antall.

Les på E24+

Norwegian-sjef Jacob Schram: – Hele koronatiden har vært som en stor krigssone

Publisert: