Turbulensen i Norwegian

Brasilianske Gol har like stor Max-ordre som Norwegian: Sikret erstatning på 4,2 mrd.

Boeings Max-fly ble satt på bakken verden over i mars i fjor, og takket være corona blir de stående enda lenger. Nå har et flyselskap med en like stor Max-ordre som Norwegian fått en milliarderstatning fra Boeing.

Et av Norwegians 737 Max8-fly på bakken på Oslo Lufthavn i desember 2019

Cornelius Poppe / NTB scanpix
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Turkish Airlines har fått det, Southwest har fått det og nå har også brasilianske GOL fått det – en Max-erstatning fra Boeing.

Mens Norwegian har forhandlet og forhandlet med Boeing har det stadig kommet nyheter om at flyselskap rundt i verden har fått på plass ulike avtaler om erstatning med den amerikanske flyprodusenten.

Max-flyene ble satt på bakken i mars i fjor etter at to fly styrtet i henholdsvis Etiopia og Indonesia. Situasjonen har skapt en massiv krise hos Boeing, og hos flyselskapene som sitter med fly de ikke fikk brukt – før corona i alle fall.

Frem til nå har det vært mye uklarheter i hva de ulike selskapene faktisk får i kompensasjon per fly fra Boeing. I mange tilfeller er det snakk om rabatter på fremtidige leveranser og Southwest fikk Boeing til å gi penger til de ansatte.

Nå er det klart at brasilianske GOL får utbetalt 412 millioner dollar, tilsvarende 4,3 milliarder kroner, ifølge Reuters. Dette skal flyselskapet selv ha annonsert i en pressemelding. Det er snakk om en femtedel i kontanter og resten i fremtidige rabatter, ifølge nyhetsbyrået.

Selskapet har mottatt syv Max-fly så langt, men har en bestilling på totalt 100 fly. Norwegian har mottatt 18 av en ordre som er om lag like stor.

Det har i månedsvis vært mange spekulasjoner om når det vil komme en avtale mellom Norwegian og Boeing, og ikke minst hvor stor erstatningen kan bli.

Samtidig som Norwegian-ledelsen jobbet med å få på plass redningspakken som nå er vedtatt av selskapets kreditorer og aksjonærer, gikk finansdirektør Geir Karlsen ut i et intervju med E24 og advarte mot å tro på en stor eller snarlig erstatning fra Boeing.

Norwegian opplyser til E24 at det ikke er noe nytt å melde om forhandlingene med Boeing.

Les på E24+

Hvis Norwegian-toppene virkelig har troen, ville de vel tegnet seg for flere aksjer

Les også

Norwegian-topp avviser snarlig sjekk fra Boeing: – Det er ikke realistisk

Får erstatning i krisen

Det interessante med Gol-avtalen er at selskapet får erstatningen midt under corona-krisen – en krise som også har satt Boeing under et voldsomt finansielt press.

Gol er det største innenriksselskapet i Brasil og en av de største på utenlandstrafikk.

I slutten av april ble det kjent at Boeing vil droppe oppkjøpet av den brasilianske flyprodusenten Embraer.

Flyanalytiker hans Jørgen Elnæs tror nettopp dette kan ha fått Boeing til å ville gi en erstatning til Gol nå:

– Boeing vil nok gjøre mye for å sikre et godt fotfeste for Max-flyene i Sør-Amerikas største marked. Der er Airbus og «fienden» Embraer godt på banen, sier han.

Nå som store globale leasingselskaper, inkludert Aercap, blir aksjonærer i Norwegian gjennom konverteringen av gjeld til aksjer, så tror Elnæs spillet kan endre seg:

– Jeg tror de nye eierne vil kjøre ett tøffere løp mot Boeing og de har betydelig større muskler enn Norwegian har hatt alene. Derfor tror jeg noe vil skje i løpet av ikke altfor lang tid, sier Elnæs.

Han peker på at de store leasingselskapene er svært viktige kunder for Boeing og at de kjøper fly fra produsenten i et enormt antall.

Les på E24+

Norwegian-sjef Jacob Schram: – Hele koronatiden har vært som en stor krigssone

Her kan du lese mer om

 1. Turbulensen i Norwegian
 2. Boeing 737
 3. Norwegian
 4. Gol
 5. Geir Karlsen
 6. Flyselskaper
 7. Boeing
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Analytiker etter Norwegians Boeing-brudd: – Karlsen legger press på Boeing

 2. Norwegian-topp avviser snarlig sjekk fra Boeing: – Det er ikke realistisk

 3. Norwegian kansellerer kjøpet av 97 Boeing-fly og tar rettslige skritt

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Dette kan bli Norwegians nye storeiere

 6. Betalt innhold

  Derfor eies fem av Norwegians fly fra Caymanøyene