Cruisegiganten Carnival tapte 41 milliarder i krisekvartal

Full stans i trafikken fører til høye kostnader og nesten ingen inntekter for cruisekjempen. Nå skal Carnival bli kvitt flere skip for å optimalisere flåten.

Grgo Jelavic/PIXSELL / Pixsell
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Reiselivsbransjen er meget hardt rammet av coronakrisen, og særlig cruisebransjen har fått svært vanskelige rammevilkår med stengte grenser og frykten for smittespredning.

Cruisegiganten Carnival legger torsdag frem et tap i andre kvartal på 4,4 milliarder dollar, tilsvarende 41 milliarder kroner. Av dette er to milliarder dollar knyttet til nedskrivninger.

Selskapet opererer med avvikende regnskapsår, noe som betyr at kvartalet ble avsluttet 31. mai.

Justert endte resultatet med et tap på 2,4 milliarder dollar, eller minus 3,3 dollar per aksje. Til sammenligning hadde selskapet et resultat per aksje på 0,65 dollar i samme kvartal året før. Analytikerne hadde på forhånd ventet et tap per aksje på 1,52 dollar per aksje, ifølge Factsec, skriver Marketwatch.

Les også

Cruiseskipene som aldri kom

Tungt inntektsfall

Carnival eier flere av skipene som ble rammet av coronaviruset mens det enda var passasjerer om bord.

Dette gjelder blant annet Diamond Princess, hvor det første smittetilfellet ble funnet 20. januar. Først 1. mars var alle passasjerer og ansatte kommet seg av båten. Minst 712 av de 3.711 menneskene om bord ble bekreftet smittet av viruset, av disse døde 14 av disse.

I løpet av mars ble de fleste cruiseskipene til Carnival tatt ut av cruisetrafikk, og store deler av selskapets drift ble stanset. Dette har rammet inntektene svært hardt i andre kvartal.

Inntektene i kvartalet endte på 0,7 milliarder dollar, ned fra 4,8 milliarder dollar i samme periode året før.

Les på E24+

Her skulle det vært 220 cruiseskip i sommer. Nå er fjorden nesten tom.

Selger skip

Selskapet hadde en kontantbeholdning på 7,6 milliarder dollar ved utgangen av mai, men venter at man må hente mer penger gjennom blant annet refinansiering av gjeld.

I tillegg har selskapet allerede på plass kredittfasiliteter som skal finansiere skip som er planlagt levert i perioden frem til 2023.

Tidligere har Carnival hatt en strategi om å optimalisere kapasiteten ved blant annet å bli kvitt skip. Denne prosessen vil nå bli akselerert ved å også kvitte seg med skip som etter planen skulle være en del av flåten også et par år til. I tillegg har selskapet foreløpige avtaler om å selge seks skip som er ventet å forlate flåten i løpet av de neste 90 dagene.

Tross at markedsføringen nå er på et betydelig lavere nivå enn tidligere ser selskapet en økede etterspørsel etter reiser til 2021. Rundt to tredjedeler av bookingene i den siste seksukersperioden av kvartalet var nye bookinger, mens de øvrige kom fra verdikuponger for de reisende som har fått sine reiser avlyst.

Les på E24+

Her skulle det vært 220 cruiseskip i sommer. Nå er fjorden nesten tom.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Carnival
 3. Coronaviruset
 4. Resultatrushet
 5. Cruisetrafikk

Flere artikler

 1. Storsmell for Royal Caribbean: Tapte mer enn 14 milliarder kroner

 2. Betalt innhold

  Dette er planen: I mai skal flere tusen på norgescruise med dette splitter nye skipet.

 3. Fransk luksuscruise ved Svalbard i trøbbel i kjølvannet av Hurtigruten

 4. Hurtigruten-smitten senket amerikanske cruisegiganter

 5. Fredag ettermiddag i Hamburg: Her setter tyske turister kursen mot Norge.