Norwegian selger argentinsk datterselskap

Argentina-eventyret til Norwegian kostet mer enn det smakte. Halvannet år etter flyselskapet inntok landet, er det nå på vei ut.

INNVIELSE: Norwegian markerte i mars 2018 sin inntreden i Argentina på flyplassen i Buenos Aires. Her taler daværende konsernsjef Bjørn Kjos. Både kong Harald og dronning Sonja var blant de inviterte gjestene.
 • Martin Hagh Høgseth
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Norwegian har inngått en avtale om å selge 100 prosent av det argentinske datterselskapet sitt til Jetsmart Airlines. Det melder selskapet i en børsmelding.

Fungerende konsernsjef og finansdirektør Geir Karlsen trekker frem at selskapet nå er i en periode hvor det går fra vekst til lønnsomhet, og derfor tar alle nødvendige grep for å sikre at flyselskapet er godt posisjonert fremover.

– I løpet av de siste månedene har vi gjort viktige endringer i rutenettet vårt for å sikre langsiktig lønnsomhet. Det har vist seg vanskelig å oppnå tilfredsstillende lønnsomhet for datterselskapet i Argentina, gitt den generelle situasjonen i landet. De fleste kostnadene er i dollar, men vi får inntekter i pesos, sier Karlsen i en melding.

– Den kraftige svekkelsen av pesoen mot dollar har skapt et betydelig gap mellom kostnader og inntekter, fortsetter Karlsen.

Les på E24+

E24+: Geir Karlsen styrte flere selskaper gjennom stormen. Så kom telefonen fra Norwegian

Analytiker: – Lå i kortene

Selskapet opplyser at de finansielle betingelsene ved salget ikke vil bli offentliggjort.

– Avtalen vi har signert med Jetsmart sikrer at det vi har bygget opp i Argentina de siste to årene videreføres. Nå blir de to nyeste flyselskapene i Argentina en sterkere kombinert enhet. Sammen vil de ha cirka 10 prosent av innenriksmarkedet og bli den tredje største operatøren i landet, sier Karlsen.

Les også

Les også: Norwegian ansetter Jacob Schram som ny konsernsjef

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Winair er ikke overrasket over salget.

– Det lå i kortene at hvis det skulle bli et salg så ville det gå til Jetsmart. Jeg synes det er helt riktig at selskapet gjennomfører dette nå, når de har fokus på omstillingen i Norge, Europa og Nord-Amerika, sier han til E24.

Inntok Argentina i fjor

Norwegian startet opp virksomheten i Argentina tilbake i januar 2018, mens det første flyet tok av i oktober samme år. Det er datterselskapet Norwegian Air Argentina som har driftet rutene innenriks i landet. Alle de planlagte flygingene fremover vil gå som normalt.

Selskapet opplyser samtidig at Norwegians ruter mellom London og Buenos Aires heller ikke vil rammes av salget. Denne ruten er det konsernets britiske flyselskap som drifter.

Les også

Les også: Norwegian dropper ikke nysatsing likevel: – Vi har besluttet å gå videre i Argentina (fra juli)

Med unntak av dem som jobber på kundesenteret i Argentina vil alle Norwegian-ansatte i Argentina bli overført til Jetsmart.

Ansatte på kundesenteret vil fortsatt jobbe for Norwegian, men vil levere tjenester til Jetsmarts kunder som flyr innenriks i Argentina, i tillegg til de som flyr mellom Europa og Sør-Amerika.

– Kollegene våre i Argentina fortjener stor anerkjennelse for alt de har utrettet. Det har vært to begivenhetsrike år; ikke bare har de vært med å bygge et fullverdig flyselskap fra bunnen av, de har også drevet selskapet etter de aller høyeste standarder, sier Ole Christian Melhus, Norwegians Argentina-sjef i meldingen.

Børsmeldingen fra selskapet
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Norwegian
 2. Flyselskaper
 3. Argentina
 4. Geir Karlsen
 5. Hans Jørgen Elnæs

Flere artikler

 1. Norwegians Argentina-sjef flyttes til Storbritannia

 2. Går mot presidentskifte i økonomiske krisetider

 3. Sparker Jacob Schram som Norwegian-sjef – Geir Karlsen tar over

 4. Norwegian ansetter Jacob Schram som ny konsernsjef

 5. Geir Karlsen om å bli Norwegian-sjef: – En prosess som har gått fort