Milliardverdier har forduftet for norsk gründereventyr siden mai

Årets børsopptur for det norske gründerselskapet Optinose ble kortvarig. 

Per Djupesland, Helena Kyttari Djupesland og Henrik Andersen.

Foto:
Publisert:,

Det norske gründerselskapet Optinose har en tung periode på børsen i New York.

Nesepumpe-selskapet, som ble startet av ekteparet Per og Helena Djupesland for om lag 18 år siden, har mistet 182 millioner dollar, eller 1,6 milliarder kroner, av sin markedsverdi siden starten av mai.

Markedsverdien til selskapet er onsdag 285 millioner dollar, eller 2,49 milliarder kroner.

Børsåret startet imidlertid bedre for Optinose etter et kraftig fall også i fjor.

Ved årsskiftet lå kursen på 6,2 dollar på Nasdaq-indeksen, mens den på starten av mai hadde tatt seg opp til en årstopp på 11 dollar.

Det nivået holdt seg imidlertid ikke lenge, og kursen er nå tilbake på rundt seks dollar etter at investorene har sendt den kraftig ned.

Langt lavere enn debutkursen

Djupesland-familien eier selv rundt to millioner Optinose-aksjer gjennom investeringsselskapet Ikos Invest, ifølge prospektet.

De har dermed sett store papirverdier fordufte de siste to månedene.

På det meste var denne aksjeposten verd rundt en halv milliard kroner da kursen på sommeren i fjor nådde sitt høyeste nivå på i overkant av 28 dollar per aksje.

Les også

Ultimovacs-sjefen om avgjørende millioner: – Vi traff bra

Optinose gikk på børs i 2017 til en kurs på 16 dollar, men fikk godt fart og steg hele 20 prosent på sin første dag med handel.

Store tap

Øre-nese-hals-legen Per Djupesland forlot sjefsstolen i Optinose i 2009 i forbindelse med en større kapitalinnhenting, og amerikaneren Peter Miller tok over.

Både Helena og ektemannen sitter fortsatt i ledelsen i selskapet som i dag har hovedkontor i Pennsylvania USA.

Optinose er fortsatt i en utviklingsfase og har dermed ikke store inntektene å vise til fra nesepumpen de norske gründerne har utviklet, kalt Xhance, som blant skal gjøre behandlingen mer effektiv.

Tapene er imidlertid store og tallene for årets første kvartal, som ble lagt frem i begynnelsen av mai, viste et underskudd på 29 millioner dollar, eller 252 millioner kroner for perioden.

Gjennom fjoråret var underskuddet på samlet 107 millioner dollar, eller 932 millioner kroner, basert på dagens valutakurs.