Forvalter tror Nel surfer på grønn bølge: Aksjen nesten doblet siden nyttår

Tyske investorer blir stadig større i hydrogenselskapet Nel. Internasjonale investorers interesse for grønne aksjer har bidratt at selskapet har blitt en børsrakett, mener forvalter.

BØRSOPPTUR: Aksjen til hydrogenselskapet Nel er blant året børsvinnere så langt.

Foto: Nel Hydrogen
 • Asgeir Aga Nilsen
 • Eirik Billingsø Elvevold
Publisert:,

På Oslo Børs har aksjen til hydrogenselskapet Nel tatt av den siste tiden.

I forrige uke bikket børsverdien ti milliarder kroner for første gang, og denne uken markerer hydrogenaksjen seg igjen.

 • Selskapet var mest omsatt mandag, også mer enn storselskaper som Equinor, Aker BP og Mowi.
 • Aksjen ble mandag handlet for 9,04 kroner, mens kursen senest for noen uker siden var på rundt seks kroner. Det siste året er oppgangen på over 180 prosent.

Onsdag formiddag er aksjen opp 0,30 prosent til 8,275 kroner per aksje etter å ha endt ned mandag og tirsdag. Selskapet verdsettes til 10,037 milliarder kroner.

Nel produserer hydrogenfyllestasjoner ved sitt anlegg i Danmark, og ved anlegget på Notodden lages elektrolysører, som bruker strøm til å skille ut hydrogen fra vann.

E24+: Børsrekord for Nel: Så mye har toppene tjent på kursoppgangen

Les også

Nel: Enorme muligheter for grønn hydrogen, utfordringen er å velge

Stor interesse i Tyskland

Det siste året har også utenlandske investorer tatt en stadig større jafs.

Den anonyme forvalterkontoen til Clearstream Banking står nå oppført i aksjonærlister med en eierandel på over 17 prosent i Nel etter kjøp av 10,6 millioner aksjer i forrige uke.

For snart et år siden var kontoen oppført med en eierandel på 3,2 prosent, men den har siden den gang økt jevnt og trutt.

Clearstream er et internasjonal verdipapirregister i Luxembourg, som er heleid av Deutsche Börse. Datterselskapet Clearstream Banking oppbevarer og håndterer aksjer for utlendinger som vil investere anonymt i Norge.

Nel har tidligere opplyst til E24 at de fleste av investorene bak forvalterkontoen er fra Tyskland, og at ingen av dem har en aksjeandel på over fem prosent.

Les mer om Nels mystiske «hovedaksjonær» på E24+.

Det bildet gjelder fortsatt, ifølge Nel-topp Bjørn Simonsen. Han forteller at det er omtrent samme antall aksjonærer bak kontoen, og at de øker jevnt i Nel.

Simonsen sier videre at selskapet merker veldig stor interesse fra Tyskland. Fordi landet har kommet langt innen hydrogen, er ikke det overraskende, mener han.

Les på E24+

Børskommentar: Skal man kaste eller satse på Nel-kortet?

Nettopp de internasjonale investorers interesse er en del av forklaringen til at Nel har blitt en børsrakett, tror porteføljeforvalter Leif Eriksrød i Alfred Berg, som er blant de største aksjonærene i Nel.

– Det grønne energikretsløpet får sterkere fotfeste i større markeder, type Tyskland, i Asia og i California. Jeg tror at mange av investorene som har kommet inn er internasjonale investorer.

– Det er større internasjonale forvaltere som skal ha en andel grønne aksjer. På verdensbasis er det ikke all verden å velge blant. Da blir det til at man kjøper det som er der, sier han.

Nyhetsstrøm

Fra selskapet selv har det også vært en strøm av nyheter.

I det siste har Nel meldt om flere nye kontrakter, inkludert en fyllestasjon til hydrogenbusser i London, den første bestillingen fra Canada, seks stasjoner i Sør-Korea og levering av en elektrolysørløsning til et svensk pilotanlegg for produksjon av fossilfritt stål.

– Også de siste kontraktene er en katalysator. Det er litt nye anvendelsområder, og det øker sannsynligheten for at hydrogen vil bli en viktig energibærer, sier Eriksrød.

Les også

Venter kraftig hopp i Nel-aksjen

Et stort gjennombrudd kom i fjor, da Nel fikk en avtale for leveranser av elektrolysører til lastebilprodusenten Nikola, som ifølge selskapet kan være verdt «flere milliarder» kroner.

Storebrand tar gevinst

Mens Clearstream-kundene har kjøpt seg gradvis opp i Nel, har flere langsiktige fond tilknyttet Storebrand solgt seg noe ned i Nel de siste to ukene:

 • Storebrand Vekst har solgt seg ned fra 1,1 prosent til 0,95 prosent.
 • Storebrand Norge I har solgt seg ned fra rundt 0,52 prosent til 0,44 prosent.
 • Storebrand-fondet Delphi Norge har solgt seg ned fra 0,64 prosent til 0,49 prosent.

– Ja, vi har nedjustert posisjonen litt, bekrefter Delphi Norge-forvalter Tian Tollefsen.

Det samme har Storebrand Vekst-forvalter Fredrik Thoresen gjort. Samtidig understreker forvalteren at han fortsatt har troen på det norske hydrogenselskapet.

Les på E24+

Bloomberg-kommentar: Kinas hydrogen-økonomi er på fremmarsj

– Vi har tatt litt gevinst på den kraftige kursoppgangen, men har fortsatt en stor beholdning i Nel og fortsatt tro på at bruken av hydrogen i transport og gassnett vil øke i årene som kommer, sier han.

Thoresen kan fortelle at Nel er på topp tre-listen blant posisjonene til Storebrand Vekst-fondet.

– Så langt i år har Nel vært vår største bidragsyter til positiv meravkastning. Nel utgjør rundt 7 prosent av Storebrand Vekst, som i dag ligger rundt 6 prosent foran indeks.

Populær blant småinvestorer

Blant de private mindre investorene som handler gjennom Nordnet har Nel lenge vært blant de mest populære aksjene, ifølge investeringsøkonom Mads Johannesen.

Han sier at Nordnet merker stor etterspørsel blant sine kunder etter grønne alternativer, miljøvennlige fond, aksjer og selskaper.

– Det har ligget der lenge, og så har det kommet voldsomt det siste halve året.

Les også

Nel-aksjen til værs på Oslo Børs

Les også

Nel: Et nasjonalt hydrogennett kan koste to milliarder

Her kan du lese mer om

 1. Nel
 2. Oslo Børs
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Forvaltere tar Nel-gevinst etter rakettoppgang

 2. Betalt innhold

  Nel-aksjen topper populær aksjeplattform i Tyskland

 3. Nels skjulte eiere: Over 140.000 småsparere i Europa har kjøpt aksjen

 4. Annonsørinnhold

 5. Stor Nel-appetitt blant småinvestorer

 6. Anonyme tyske investorer eier rundt en fjerdedel av Nel