Rekordhøye lønninger på Wall Street – tross børsras

Lønningene til toppsjefene for selskapene på S&P 500 steg med fem prosent i 2018, viser Wall Street Journals ferske gjennomgang. 

TRØBBEL: Wall Street opplevde et tøft år på aksjemarkedene i fjor, etter massive fall i siste halvdel av året. Toppsjefenes lønninger vokste samtidig fem prosent blant selskapene på S&P 500.

Foto: Angela Weiss AFP
  • Fredrik Kampevoll – Aftenposten
Publisert: Publisert:

Fjoråret ble et turbulent år for verdens børser, og der S&P 500 til sammen falt 5,6 gjennom årets 365 dager. Gjennomgangen fra anerkjente Wall Street Journal viser at medianlønnen blant toppsjefene blant selskapene på S&P500 var 12,4 millioner dollar i året (109 millioner kroner).

Snittlønnen hadde da steget med 5 prosent, til tross for at børsverdiene til de fleste selskapene falt.

Den som tjente desidert mest var David M. Zaslav, som er direktør for kringkastingsselskapet Discovery. I fjor tjente han 129,4 millioner dollar (1,14 mrd. kroner), som var 206 prosent høyere enn i året før.

Mesteparten av lønnen kom i form av betaling gjennom aksjer. Discovery trosset store deler av Wall Street, da de leverte en avkastning på 10,5 prosent i 2018.

Kjente ansikter med lave lønninger

23 av toppsjefene på listen tok ut under fem millioner dollar i lønn i fjor.

To av disse var Larry Page og Jack Dorsey, som stiftet henholdsvis Alphabet og Twitter. Tech-gründerne tok ut en dollar hver i lønn.

En annen profilert leder som tok ut under fem millioner dollar i lønn, er den suksessrike investoren Warren Buffet. Buffet, som leder investeringsselskapet Berkshire Hathaway, tok ut 389.000 dollar i lønn. Det var 18,2 prosent lavere enn året før, for investoren som er kjent for sin nøkterne livsstil.

Investeringsselskapet han kontrollerer trosset det generelle fallet i markedet, og leverte en avkastning på tre prosent.

Færre kvinner

Kun 22 av de 500 selskapene på listen hadde kvinnelig toppsjef.

Det var to færre enn året før. Samtidig var medianlønnen til de kvinnelige topplederne 13,7 millioner dollar i året, en drøy million mer enn blant mannlige direktører.

Den som da tjente mest var Sanjay Mehrota i Micron, med en inntekt på 14,2 millioner dollar. Tech-selskapet hadde økt aksjeverdien med 64,3 prosent gjennom året.

Oversikten til Wall Street Journal viser at de beste lederlønningene var i selskaper innen helseorienterte selskaper, mediene og finans. Tech-lederne opplevde samtidig å bli forbigått av andre typer selskaper.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Wall Street
  2. Børs og marked

Flere artikler

  1. Amerikanske sjefer: Tjener 265 ganger mer enn arbeidernes snittlønn

  2. AT&T og TV Norge-eier Discovery i gigantsammenslåing

  3. Wall Street vendte nedover i sluttspurten

  4. WSJ: Tesla beskyldes for manglende Twitter-kontroll

  5. Resultatfall på mer enn 18 millioner for Svindal-familien