GLADMELDING: Du får 15 prosent bedre råd

Lavere rente gir folk betydelig bedre råd i 2009.

MER Å RUTTE MED: Til tross for utsikter til et magert lønnsoppgjør, får de fleste av oss bedre råd i 2009.
Publisert:

I 2007 ble hele lønnsveksten spist opp av høyere rente.

I 2009 er situasjonen snudd på hodet: En vanlig husholdning der ingen mister jobben får over 15 prosent bedre råd.

I 2010 vil oppgangen i realinntekt også være på betydelige 4,6 prosent.

Det viser beregninger gjort av økonomene i DnB Nor Markets, som tirsdag la frem sin rapport "Økonomiske utsikter" for andre tertial i 2009, der de presenterte sine ferskeste prognoser.

Til tross for at banken presenterer langt dystrere tall enn de gjorde i januar, har finanskrisen ført til langt større økonomisk albuerom for en vanlig familie i 2009.

Kraftig renteeffekt

I regnestykket tas det utgangspunkt i en "typehusholdning" som har 773.000 kroner i inntekt i år, en gjennomsnittlig lønnsvekst, og 35 prosent skatt. Det antas også 5 prosent sparing.

- Det at så mange nordmenn har valgt å la renten flyte, gjør at det får stor effekt på folks økonomi, sier makroøkonom Kyrre Aamdal.

- Dette er en fordel nå, og gjør at Norges Bank kan gi rask stimulans. Det har igjen gjort at forbruket ikke har falt like raskt og kraftig som vi tidligere har anslått.

Det er en mulighet DnB Nor nå tror at Norges Bank vil benytte i større grad enn før. Mens rentebunnen i forrige rapport ble anslått til 1,5 prosent, tror de nå at sentralbanksjef Svein Gjedrem vil sette renten til 0,75 prosent på det laveste.

Fra 2008 til i år er rentebelastningen nærmest halvert.

Usikker sparing

Også nordmenn med annuitetslån vil nyte godt av rentenedgangen. Her vil avdragene på lånet øke når renten avtar. For låntakere med fast nedbetalingsperiode vil innbetalingene bli lavere.

DnB Nors makroøkonom presiserer at det er tvilsomt at hele den økte realinntekten går til forbruk. Imidlertid øker sparingen neppe med hele 5,25 prosent i år, slik sentralbanken anslår, tror Aamdal.

Det er også flere årsaker til at 2009 vil bli et spareår i Norge:

Avdragsfrie lån blir mindre tilgjengelige. Samtidig motiverer både økt usikkerhet, formuefall og strengere krav til egenkapital, norske forbrukere til å holde lommeboken lukket oftere enn før.

- Men lavere renter gjør det mindre gunstig å spare, påpeker Aamdal.

- Forbruksbunnen nådd

Nå venter DnB Nors økonomer at forbruket har nådd bunnen, etter en nedgang i privat forbruk i fem kvartaler på rad.

Deretter vil det komme en forsiktig oppgang som tiltar etter hvert.

Likevel venter de at gjeldsveksten skal "dempes markert, og at gjeldsandelen avtar gradvis".

Les også:

Flere nyheter på E24.

Publisert:
Gå til e24.no