Våpenaksjer stiger etter opptøyer i USA
Våpensalget i USA var 80 prosent høyere i mai enn samme måned i fjor. Våpenprodusenten Sturm, Ruger & Co har ikke hatt høyere aksjekurs siden 2016.
USAs største våpenprodusent Sturm, Ruger & Co (også kjent som bare Ruger) steg over 4 prosent på Wall Street tirsdag. Ikke siden mars 2016, før Donald Trump ble president, har aksjekursen vært høyere.
Det over 150 år gamle Smith & Wesson, nå kjent som American Outdoor Brands Corporation, økte med ca. 10 prosent mens ammunisjonsprodusenten Vista Outdoor steg over 7 prosent.
Sistnevnte har ifølge Marketwatch aldri hatt aksjeoppgang i løpet av et kalenderår, men er hittil i 2020 opp ca. 50 prosent.
– Markedet tror at det kommer en økt interesse og etterspørsel for våpen som følge av det som skjer i verden nå, sier sjefstrateg Steve Sosnick ved Interactive Brokers til Wall Street Journal.
Stiger etter uro og vold
Også tidligere har amerikanske våpenaksjer steget etter uro og vold.
Investorer tror at en frykt og forventning om strengere våpenlover, leder folk til å forte seg med å kjøpe våpen og ammunisjon.
Det skrev CNN i august i fjor, etter at to masseskytinger på samme helg utløste nok en runde med debatt om våpenregulering.
Det samme skjedde i 2017, etter at en mann drepte over 50 personer på countryfestival i Las Vegas.
Indeksspillet som kårer vinnere og tapere i markedet
1,7 millioner våpen i mai
Uroen i USA, i forbindelse med både coronaviruset og med de siste dagenes «Black Lives Matter»-demonstrasjoner, har økt etterspørselen etter våpen.
Offentlige tall fra etterretningstjenesten FBI viser at det ble avlagt over tre millioner bakgrunnssjekker før våpensalg i mai.
Det er det tredje høyeste månedlige antallet i løpet av de drøyt 20 årene dette har blitt registrert.
Også våpensalget skal ha eksplodert. Ifølge analyseselskapet Small Arms Analytics & Forecasting ble det solgt over 1,7 millioner våpen i mai, skriver Washington Times. Det tilsvarer en økning på 80 prosent fra samme måned i fjor.
Derfor kan ikke Norwegian bli kinesisk
Døde etter pågripelse
Det har vært noen urolige siste dager i USA etter dødsfallet til afrikansk-amerikanske George Floyd.
To av tre obduksjonsrapporter har vist at Floyd døde som følge av trykket som politiet la på halsen hans da han ble pågrepet.
Hendelsen har ført til omfattende, til dels voldelige protester i en rekke amerikanske byer. Det har vært demonstrasjoner mot politivold og systematisk rasisme.