Dagen på Wall Street

Wall Street steg etter økt forventning om rentekutt

Børsene i USA steg til tross for tegn på oppbremsing i økonomien. Risikoen for korreksjon er likevel høy, mener sjeføkonom.

POSITIVT: Svake nøkkeltall har økt sannsynligheten for et rentekutt i USA. Markedene tolket åpenbart bildet som positivt, og Wall Street steg for første gang denne måneden.
 • André Haugen
Publisert:

– Men så dyp som denne oppbremsingen er, er det virkelig sant at «dårlig nytt er godt nytt»? Vi tror ikke det. Lavere renter, ja, men også lavere aksjepriser ligger foran oss, skriver sjeføkonom og kredittstrateg Øystein Børsum i Swedbank i et notat.

De dårlige nyhetene Børsum viser til er blant annet to viktige målinger av temperaturen i den amerikanske økonomien denne uken.

Tirsdag kom ISMs innkjøpssjefsindeks for industrien inn på det laveste siden finanskrisen. Tallet har fått hovedæren for de siste dagenes sure stemning i aksjemarkeder verden over.

De ga også en begredelig start på fjerde kvartal for de amerikanske børsene, som falt rundt tre prosent på periodens to første dager.

Les på E24+

Les også: (+) Hvordan investere og tjene penger gjennom den neste resesjonen

– Et omslag i økonomien

Indeksene åpnet relativt flatt på kvartalets tredje dag, men da ISM-indeksen for tjenestesektoren kom ved 16-tiden ble det brått en nedgang på rundt én prosent.

Tjenestesektoren utgjør omkring 88 prosent av den amerikanske økonomien.

Målingen kom inn på 52,6, noe som er langt under forventningen på over 55. Avlesningen er den svakeste på tre år, og kom altså bare dager etter den svakeste industrimålingen på ti år.

– Legger man sammen de to er det et klart varsel om et omslag i amerikansk økonomi hvor den bremser mer enn markedet var innstilt på, sa seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets til E24 da tallene ble sluppet.

Etter de svake industritallene var det ikke helt uventet at tjenestesektoren fulgte etter, ifølge Børsum.

– Vi har ventet at oppbremsingen ville smitte til tjenestesektoren og skape en bredere resesjon. Oppfatningen har vært at tjenestesektoren ville være mer motstandsdyktig, men den siste tidens utvikling styrker vår analyse, skriver han.

Rentehåp

Tidspunktet for de svake målingene er også en faktor. Oktober har historisk sett vært måneden USA-børsene flest ganger har falt minst fem prosent på én dag.

– Risikoen for markedskorreksjon er høy nå. Alle børskrakk med respekt for seg selv kommer om høsten, skriver Børsum i en e-post.

Likevel snudde børsene opp, og dette var status ved stengetid:

 • S&P 500 opp 0,80 prosent
 • Dow Jones opp 0,47 prosent
 • Nasdaq Composites opp 1,12 prosent

De skuffende temperaturmålingene har nemlig gitt et håp om ytterligere stimuli fra den amerikanske sentralbanken.

Ifølge Reuters hoppet forventningen om at Federal Reserve kutter renten på oktober-møtet til rundt 90 prosent fra tidligere 40 prosent.

Det vil i så fall bli det tredje rentekuttet i år, etter at Fed satt renten ned til intervallet 1,75 til 2 prosent forrige måned. Kuttet i sommer var det første siden 2008.

– Sannsynligheten for resesjon øker, og Fed vil fortsette å senke rentene, skriver DNB Markets’ seniorøkonom Knut Magnussen på Twitter.

Investorene frykter for den økonomiske utviklingen
Les også

– Det var dette markedet absolutt ikke ønsket å se

Les også

SEBs sjefstrateg om oktober: – Har vært krasjenes måned

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dagen på Wall Street
 2. Wall Street
 3. Dow Jones
 4. Nasdaq
 5. S&P 500
 6. Globalt børsfall

Flere artikler

 1. – Det var dette markedet absolutt ikke ønsket å se

 2. Tyngste Wall Street-fall siden slutten av august

 3. Tysk økonomi kan krympe for andre kvartal på rad: – Et veldig tydelig omslag

 4. Bred forventning om nytt rentekutt i USA: – Alle venter at det kommer

 5. Teknologirally på Wall Street