– Frykt vil være en markedsdriver

Viruset som herjer flere steder Kina kan fortsette å gi utslag i markedene, tror investeringsdirektør .

STRINGER / X80002
Publisert:,

Coronaviruset førte til en turbulent start på børsene denne uken. Torsdag er det registrert 170 døde, og mer enn 7.700 smittede.

Investeringsdirektør i Nordea Liv, Leif-Rune Rein, skriver i en kommentar at coronavirusets spredning fører til en forventning om fortsatt markedsuro inntil man ser at spredningen bremser opp.

– Coronaviruset kom på et tidspunkt der markedene har steget mye på kort tid og kanskje hadde investorene blitt i overkant optimistiske, skriver Rein.

– Et nytt og hittil ukjent virus med mye media-fokus smitter atferd og markeder gjennom en annen kanal, frykt. Og frykt kan spre seg raskt, skriver han.

Videre påpeker han at tidligere erfaringer med andre varianter av viruset tilsier at man vil få kontroll på spredningen.

Les også

Ikea stenger halvparten av butikkene i Kina

Veksten i Kina vil falle

Økonomer anslår at veksten i Kina vil falle med 0,5 til 1 prosentpoeng på grunn av virusutbruddet. Det tilsvarer en forventet vekst i 2020 ned fra 6 prosent til 5 prosent.

– Med lavere kinesisk aktivitet vil etterspørsel etter drivstoff og andre råvarer falle, og vi har allerede sett kraftig fall i for eksempel olje- og kobberpris. Utover et trolig kortvarig fall i råvarepriser tror vi, så lenge viruset ikke utvikler seg til en global epidemi, ikke at global økonomi ekskludert Kina vil påvirkes i stor grad, skriver Rein.

Kortvarig uro

– Situasjonen gir utsikter til et urolig aksjemarkedet og et aksjefall på mellom fem og ti prosent er langt fra unaturlig når markedet får denne frykten, sier Nordea Markets-strateg Joachim Bernhardsen til E24 på en presentasjon onsdag.

Selv om situasjonen gir «store ringvirkninger inn i markedet», så beroliger han imidlertid om at uroen nok er kortvarig.

– Erfaringen er at sånne ting lar seg ordne og at man får det under kontroll i løpet av et kvartal eller to. Så det blir nok ikke en stor nedtur, men en periode med et rufsete marked.

Bernhardsen legger til at det er utsikter til at kronen kan bli enda svakere enn i dag på kort sikt dersom aksjemarkedet fortsetter å være urolig.

Les også

SAS åpner for kostnadsfri refusjon av billetter til Kina etter coronaviruset

Begrenset korreksjon i markedene

Investeringsdirektøren skriver videre at korreksjonen i det globale aksjemarkedet har vært begrenset, og at det er kinesiske aksjemarkeder og råvaremarkedene som har sett de største bevegelsene.

– Lokale kinesiske markeder er stengt, men iShares børsnoterte fond med 50 av de største kinesiske selskapene har falt omtrent 10 prosent den siste uken.

Han legger også til at Kina har omtrent en tredjedels vekt i fremvoksende markeder, og at disse har sett en klart større korreksjon enn utviklede markeder.

Disse sektorene vil bli hardest rammet

– Innen sektorer vil reiseliv, transportrelatert og «offline-handel» kunne bli hardest rammet, mens helse og «online»-handel vil kunne tjene på situasjonen.

Videre skriver Rein at de tror viruset vil skape uro de neste dagene, og ser også muligheten for en dypere korreksjon.

– Vi anbefaler fortsatt en overvekt aksjer, og tror imidlertid de økonomiske effektene blir begrensede og at dette ikke vil hindre en globalt moderat syklisk oppsving. Tilbakeslaget i markedene burde i så fall være kortvarige.

Les også:

Les også

Ikea stenger halvparten av butikkene i Kina

Les også

«Virusfaste» kinesiske turister i Norge: Vil ikke hjem nå

Coronavirus, klimaløfter og kvartalstall - E24-podden med Lorentzen&Co