Borr kjøper rigg for én milliard

Tor Olav Trøims Borr Drilling mener å ha fått en god pris for en ny oppjekkbar rigg fra et japansk selskap, men selskapet har ikke planer om betydelige flåteutvidelser.

KJØPER RIGG: Tor Olav Trøims Borr Drilling kjøper en ny rigg til drøye én milliard kroner, men sier at det var en god mulighet, og ikke et tegn på at selskapet er interessert i å utvide flåten betydelig.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix
 • Kjetil Malkenes Hovland
 • Hans Henrik Torgersen
Publisert:

Borr Drilling varsler mandag morgen at de har betalt 122 millioner dollar for en splitter ny jack-up rigg fra BOT Lease Company. Det gir en sum i norske kroner på 1,052 milliarder.

Den originale prisen for riggen var på 240 millioner dollar - og kjøpet var betinget av et raskt oppgjør før 31. mars.

– Kjøpet av Hull B378 må sees på som en opportunistisk handel, med mål om å skaffe en velutstyrt rigg til det vi ser på som en veldig attraktiv pris, skriver Borr Drilling i en melding.

– Transaksjonen indikerer ikke at Borr har et sterkt strategisk ønske om å utvide størrelsen på den eksisterende flåten betydelig, legger selskapet til.

Japansk selger

Selgeren Bot Lease Company er leasingvirksomheten til MUFG Bank, som er Japans største bank og et datterselskap av Mitsubishi UFJ Financial Group.

Riggen het tidligere Hakuryu-15 og ble opprinnelig bestilt for Japan Drilling Company, som har slitt med finansene og måtte restrukturere i fjor. Riggen er bygget ved Keppel Fels i Singapore.

KJØPER RIGG: Dette er riggen tidligere kjent som Hakuryu-15.

Foto: Japan Drilling Company

Kjøpet har ifølge Borr Drilling blitt finansiert av to nordiske banker.

Det vil ta rundt seks måneder før riggen er klargjort til drift. Ifølge Borr har riggen blant annet solid krankapasitet, og den skal passe til å bore dype brønner med høy temperatur og høyt trykk.

Riggen er av samme design som fem nye rigger som Borr kjøpte i en større handel med Transocean.

Borr har 30 oppjekkbare borerigger, og mener at denne flåten gir selskapet grunnlag til å kunne levere konkurransedyktige boretjenester.

18 rigger med jobber

Ratene for lignende enheter er anslått til å kunne bidra med rundt 20 millioner dollar til brutto driftsresultat (ebitda) per år, ifølge Borr Drilling.

Selskapet oppgir samtidig at det har gått fra null rigger med kontrakter eller avtaler om kontrakter i starten av 2017 til totalt 18 rigger med kontrakter eller avtaler nå.

– Selskapet forventer, basert på å ha 18 rigger i drift, å generere positiv kontantstrøm etter å ha tatt hensyn til driftskostnader, opplagskostnader for de gjenværende enhetene og finanskostnader, skriver Borr.

Her kan du lese mer om

 1. Borr Drilling
 2. Olje og gass

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Slik henter Trøim milliardrigger på billigsalg

 2. Trøims riggselskap tapte 700 millioner

 3. Betalt innhold

  To nye kontrakter er godt nytt for Borr Drilling, men rosinen i pølsa gjenstår

 4. Annonsørinnhold

 5. Tor Olav Trøims Borr Drilling tapte 1,6 milliarder kroner i fjor

 6. Borr Drilling tapte 655 millioner kroner