MÅ ØKE KOSTNADSKUTTENE YTTERLIGERE: - Vi har vært for aggressive

Men konsernsjefen mener det nå ikke er noen flere lik i Schibsteds skap.

MEDIEGIGANT PÅ BILLIGSALG: Konsernsjef Kjell Aamot i Schibsted mener han kan selge sitt svenske nettsted Blocket og få like mye penger som dagens markedsverdi av hele Schibsted-konsernet.
Publisert:

Mediekonsernet Schibsted

OSE

SCH

la tirsdag frem skuffende fjerdekvartalsresultater.

Selskapet øker kostnadskuttene med ytterligere 250 millioner kroner, og iverksetter et lønnsomhetsprogram på 1 milliard koner i 2009.

Det er ikke første gang mediegiganten må øke kostnadskuttene og konsernsjef Kjell Aamot kan heller ikke love at dette blir siste gang.

- Det kan dessverre komme flere kostnadskutt. Vi kuttet 440 ansatte bare i fjerdekvartal, og vi må tilpasse oss den hverdagen som møter oss, sier Aamot til E24.

Permanente endringer

Effektene av programmet for kostnadskutt vil ifølge konsernsjefen øke til 1,6 milliard i 2011 fra 1 milliard i 2009, og han vurderer også salg av virksomheter.

- Vi fortsetter å jobbe med kostnadskutt, og dette er ikke noe vi bare gjør midlertidig. Det representerer en permanent endring av kostnadene, for vi tror ikke alle inntektene kommer tilbake når konjunkturen snur igjen, sier Aamot og legger til:

- Vi vurderer også salg av virksomheter som ikke er viktige for oss. Men man får ikke godt betalt for å selge høns i regnvær og de enhetene vi vil få godt betalt for er de som er best drevet og mest inntektsbringende for oss. Det er ingen ideel situasjon og gjør det mindre aktuelt å selge, sier Aamot.

- For aggressive

- Har dere vært for aggressive med ekspansjonen de siste årene?

- I etterpåklokskapens lys stemmer det nok at vi har vært litt for aggressive med å vokse. Vi burde konsentrert oss om færre områder og færre geografier. Det hadde også gitt oss bedre muligheter til å ekspandere nå som ting er på billigsalg, sier Aamot.

- Vurderer dere oppkjøp eller ekspansjon utenom organisk vekst?

- Ikke egentlig. Vi vet at blant annet gratisavisen Metro International er i spill, og at de har lagt ned virksomheten i Spania. Jeg tviler sterkt på at vi vil kjøpe det, men vi vurderer å øke andelen vår i Metro Sverige fra dagens post på 35 prosent, sier Aamot.

Måtte gå til bankene

Selvom selskapet fortsatt har noe fleksibilitet på balansesiden har de måttet gå til bankene for å endre lånebetingelsene.

Les mer:

- Vi har ikke noe forfall av betydning før 2011. Det gir oss fleksibilitet og tilstrekkelig finansiell stabilitet til å stå gjennom den situasjonen vi er inne i, sier finansdirektør Trond Berger som ikke vil gå i detalj på hvilke lånebetingelser han har forhandlet seg frem til med bankene.

- Ingen flere lik

Fjerdekvartalsresultatet skuffer Schibsted-investorene og aksjekursen faller 2,5 prosent på børsen. Aksjen har falt 45 prosent den siste måneden, og 76 prosent det siste året.

Følg Schibsted-kursen minutt for minutt på E24 Børs

På spørsmål om vi har sett det verste fra selskapet og om han anbefaler investorene å kjøpe mediegigantens aksjer, svarer konsernsjefen følgende:

- Det ingen flere lik i de skapene jeg har sjekket ihvertfall. Jeg kan ikke svare på om man bør investere i Schibsted eller ei, men jeg synes selskapet er svært billig på børsen nå. Vi kan jo selge vårt Blocket-nettsted i Sverige og få like mye penger som hele Schibsted verdsettes til på børsen nå, sier Aamot til E24.

E24-LESER: "Mediestømmen er i konstant forandring. Men en gate skiller seg ut, det er internett."

Les også:

Flere nyheter på E24

Publisert:

Her kan du lese mer om