BØRSKOMMENTAR: Rød oktober på børsen

Til tross for et lite løft ved månedsslutt, ble oktober en fryktelig måned for investorene.

VINNERNE OG TAPERNE: Oktober måned endte med en liten oppgang for hovedindeksen, og her er vinnerne og taperne.

Roald, Berit
  • Sindre Heyerdahl
Publisert:,

På månedens siste handelsdag fikk Oslo Børs et løft, til tross for at oljeprisen igjen er på vei ned mot 60 dollar fatet. Det ble omsatt aksjer for fattige 5,89 milliarder kroner.

Mot børsslutt fikk markedet drahjelp av amerikanske nøkkeltall som var mindre ille enn fryktet. Hovedindeksen endte til slutt opp 4,58 prosent - til 214,5 poeng.

Følg markedet minutt for minutt med E24 Børs

Nordsjøoljen ble ved børsslutt handlet til 61,66 dollar fatet. Oljeprisen har falt nær 35 prosent i oktober, og styrer dermed mot det største prosentfallet på en måned noensinne.

Det er både svake etterspørselsutsikter - og et fortsatt stramt pengemarked - som bidrar til at prisen på det sorte gull har falt så markert.

Krakk-måneder

Også i aksjemarkedene tegner oktober til å bli en helsvart måned. Hovedindeksen falt 25 prosent i september, og legger bak seg tilsvarende fall i oktober.

Det er bare oktober 1987, den sorte måneden da børsen falt 27,4 prosent, som står igjen som dårligere i moderne børshistorie.

- Det har vært en trist periode. Aksjeinvestorene ligger igjen på slagmarken, sier forvalter Hogne Tyssøy i Holberg Fondene til E24.

Av de 20 verste enkeltdagene på Oslo Børs siste 25 år har fem vært i oktober og 10 har kommet de seneste to månedene.

- Det har vært brutalt for dem som har vært investert i aksjer, og som forvalter har man det ikke godt. Men kursfall som dette er ofte en god anledning til å sette penger inn i aksjemarkedet, sier forvalter Hans Thrane Nielsen i Storebrand Kapitalforvaltning til E24.

Falt fra start

Matvaregiganten Orkla

OSE

ORK

offentliggjorde fredag morgen et resultat for tredje kvartal som lå under analytikernes forventninger. EBITA-resultatet for tredje kvartal kom inn 15 prosent svakere enn ventet.

Investorene svarte med å sende Orkla-aksjen ned nesten 5 prosent da Oslo Børs startet handelen klokken 09.00. Siden gikk det bedre, og aksjen endte ned marginale 1,11 prosent.

- Vi er brukbart fornøyd med tredjekvartalsresultatet, men det er bak våre forventninger og bak våre ambisjoner, sier konsernsjef Dag J. Opedal til E24.

Orkla-kursen er ned vel 56 prosent så langt i år, mens kursen på Orklas største investering - solenergiselskapet Renewable Energy Corporation

OSE

REC

- er ned 78 prosent i 2008.

Orkla opplever tilbakegang i etterspørselen i sine industrivirksomheter også i fjerde kvartal.

StatoilHydro nestemann ut

Neste børslokomotiv som slipper tall for tredje kvartal er StatoilHydro

OSE

STL

mandag morgen. Analytiker Oddvar Bjørgan i ABG Sundal Collier ser mest frem til å høre hva produksjonsnivået til oljekjempen ligger på.

- Ellers blir det ventelig få overraskelser i denne kvartalsrapporten. Men det blir spennende hvor mye gass StatoilHydro har klart å selge til Europa i tredje kvartal, sier Bjørgan til E24.

Analytikerne forventer at selskapet hadde en daglig oljeproduksjon tilsvarende 1603 millioner fat i kvartalet - til en snittpris på 115,2 dollar per fat.

Flere E24-nyheter

Her kan du lese mer om

  1. Børs og marked
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Finter ut finanskrisen

  2. Blåtirsdag på børsen

  3. Børsen rett i dørken

  4. Annonsørinnhold

  5. - StatoilHydro ikke så verst

  6. Oslo Børs dundrer til værs