Ulltveit-Moe tror krig i Midtøsten vil styrke kronen

Investor Jens Ulltveit-Moe er uenig med norske økonomer og tror tiden med svak krone er over og peker på rakettangrep i Irak.

Publisert: Publisert:

Selv om økonomene og valutaanalytikerne er enige om at kronen vil være svak fremover, tror investor Jens Ulltveit-Moe at den perioden nærmer seg over.

– Det at kronen har svekket seg har mye å gjøre med klima og lavere oljeinntekter å gjøre. Det kommer imidlertid til å snu nå som det sannsynligvis blir krig i Midtøsten.

– Så du tror det blir krig?

– Om det blir krig? Den startet i natt. Det blir ikke storkrig, men det er jo allerede utført krigshandlinger. Det vil hjelpe på oljeprisen, det har den allerede gjort, og deretter på kronen.

Oljeprisen gjorde natt til onsdag et kraftig byks oppover i etterkant av angrepet Iran utførte mot amerikanske baser i Irak. Ved 02.30-tiden steg prisen på et fat Nordsjøolje 3,54 prosent til 70,75 dollar, men har siden falt tilbake til 67,81 dollar fatet.

Les også

Spetalen: – Jeg tror kronen kommer til å kollapse totalt

– Kronen hopper mer på usikkerhet enn oljepris

For mange av næringslivslederne på NHOs årskonferanse står kronekursen høyt på agendaen.

Et av selskapene som kan tjene på global usikkerhet er Kongsberg Gruppen som produserer avanserte våpensystemer til land over hele verden.

Styreleder Eivind Reiten tror Ulltveit-Moe kan ha rett på kort sikt, men tror ikke det holder i lengden.

– Jeg ser heller ikke bort i fra at kronen kan styrke seg nå, men generelt er det ikke bra for kronen at vi får større global usikkerhet, sier Reiten og legger til:

– Legg merke til at hvis vi ser tilbake på de siste årene, har kronen blitt mer påvirket av usikkerhet enn av utvikling i oljeprisen.

I etterkant av angrepene i Irak i natt har kronen styrket seg beskjedent mot euroen som nå står i 9,84 kroner.

HURTIGRUTEN-SJEF: Daniel Skjeldam leder Hurtigruten og har kronekurs høyt på agendaen. Han er rimelig sikker på en svak krone mange år frem i tid.

Ler av «kronekollaps»

Et annet selskap som er svært påvirket av kronekursen er Hurtigruten som hvert år tar i mot tusenvis av turister fra hele verden.

Toppsjef i Hurtigruten, Daniel Skjeldam, har ingen tro på Ulltveit-Moes spådommer.

– Man kan aldri være sikker på noe, men jeg er ganske sikker på at kronen vil holde seg svak ut 2020.

Han sier Hurtigruten følger kronekursen nøye, og at de har sikret seg mot svak krone med å selge produktene sine internasjonalt i lokal valuta.

– Men vi har lagt opp strategien for for en sterkere krone, men jeg tror ikke vil trenger den på 2-3-4 år, sier Skjeldam og legger til:

– Om den er 9,80 eller 10,15 er usikkert, men jeg tror ikke vi vil se nivåer ned på midten av 8-tallet på lang lang tid.

– Investor Øystein Spetalen snakket om kronekollaps i Finansavisen i julen med en krone på opp mot 15 kroner mot euroen, hva tenker du om det?

Skjeldam ler godt.

– Det er vel et ytterliggående utsagn, sier han til E24.

Les også

Midtøsten-uro svekker kronen tross oljeprishopp: – Ikke noe man ønsker å sitte med

Publisert: