Virgin Galactic-rakett på Wall Street etter Nasa-avtale

I en ny avtale med Nasa, skal Richard Bransons Virgin Galactic delta i arbeidet med å tilby private turer til den internasjonale romstasjonen ISS.

BØRSRAKETT: Richard Bransons Virgin Galactic stiger kraftig etter Nasa-nyheter.
Publisert: Publisert:

Under den nye avalen med Nasa, som ble offentliggjort mandag, skal Virgin Galatic utarbeide det de kaller et «private orbital astronaut readiness program».

Under dette programmet skal Virgin finne frem til kunder som vil kjøpe private astronautturer til den internasjonale romstasjonen ISS.

I tillegg skal selskapet også skaffe transporten ut til stasjonen, samt koordinere ressurser både på bakken og i rommet.

Virgin Galactic offentliggjorde avtalen i en børsmelding, og aksjene i selskapet stiger kraftig etter nyheten. I tidlig handel på Wall Street er aksjen opp 13,42 prosent til 16,99 dollar.

Selskapet er grunnlagt av den britiske milliardæren Richard Brandson.

Les også

Historisk oppskyting for Elon Musks SpaceX

Virgin Galactics SpaceShipTwo er designet for romturisme, og er en suborbital flytype. I den nye avtalen med Nasa skrifter selskapet fokuset mot orbital romfart.

Ikke bare for turister

Virgin Galactic opplyser at turene de skal være med på å tilby ikke nødvendigvis bare er for turister som vil ha en opplevelse i verdensrommet.

– Nasa ser en større etterspørsel for bruk av ISS for vitenskapelig og teknologisk forskning og utvikling, kommersiell aktivitet og internasjonalt samarbeid. Private astronautopplevelser kan rangere fra private ekspedisjoner for borgere til vitenskapelige forskningsoppdrag fra myndighetene, skriver Virgin Galactic i dagens børsmelding.

George Whitesides, administrerende direktør i Virgin Galactic, understreker at folk fra hele verden kan benytte seg av dette programmet.

– Dette er ikke bare for potensielt private romreisende, men kan også være for forskere og selv for statlige forskere, sier Whitesides til The Verge.

Denne avtalen innebærer også at selskapet går fra å tilby såkalt suborbital romfart, som har vært en del av selskapets fokus de siste årene, til også å arbeide med orbital romfart.

Det betyr at Virgin Galactic nå skal arbeide med romskip som vil bli sendt ut med høy nok fart til å gå i bane, fremfor å gå tilbake til jorden.

Fra før har selskapet sendt fem mennesker ut i rommet ved to forskjellige testoppskytinger, skriver The Verge. De har foreløpig ikke startet opp den kommersielle driften sin innenfor romturisme.

Les også

Forsvarsministeren mener Andøya Spaceport kan bli en «strategisk viktig ressurs»

Ble første romturismeselskap på børsen
Publisert: