Krisekvartal for Tesla - aksjen stuper i etterhandelen

Tesla tapte mye mer enn Wall Street ventet. Investorene svarte med å sende aksjen rett ned i etterhandelen.

KRISE: Teslas kvartalsresultat er alt annet enn lystig lesning for aksjonærene.
  • André Haugen
Publisert:

Elbilprodusenten melder om et justert tap per aksje på 1,12 dollar i kvartalsrapporten lagt frem onsdag kveld.

I forkant ventet analytikerne i snitt at Tesla ville rapportere om et justert resultat per aksje på minus 0,35 dollar, ifølge Factset.

Skuffelsen var åpenbar – aksjen falt rundt 11 prosent i etterhandelen.

Omsetningen var ventet å øke til 6,47 milliarder dollar i kvartalet. Fasiten var noe lavere, på 6,35 milliarder dollar (54,9 milliarder kroner).

Tallene er likevel betydelig bedre enn på samme tid i fjor, da Tesla rapporterte et justert tap på 3,06 dollar per aksje og 4 milliarder dollar i inntekter.

Det totale tapet beløp seg til 408,3 millioner dollar (3,5 milliarder kroner). Dette er et godt stykke opp fra andre kvartal i fjor da selskapet gikk 717,5 millioner dollar i minus.

I det siste halvåret av 2018 leverte Tesla for første gang to kvartaler på rad med positiv bunnlinje, før det i årets første kvartal gikk tilbake til minus.

Venter lønnsomhet

Selskapet har tidligere sagt at de venter lønnsomhet igjen i tredje kvartal, samt positiv fri kontantstrøm.

De utsiktene opprettholdes i onsdagens rapport. Tesla sier imidlertid at selv om de venter positiv kontantstrøm i tiden fremover, så kan det forekomme midlertidige unntak.

Verdens største elbilselskap er på en annen planet enn Tesla

I forkant var det også knyttet stor spenning til hva Tesla ville si om leveranseguidingen. I januar lovte selskapet å levere mellom 360.000 og 400.000 biler i år, noe som vil være et stort hopp fra de nesten 250.000 bilene som ble levert i 2018.

I forbindelse med andrekvartalsrapporten forsikrer Tesla om at de opprettholder målet. I et brev til aksjonærene skriver toppsjef Elon Musk:

– Vi jobber for å øke leveringer sekvensielt og årlig, med noen sesongmessige svingninger. Dette er i tråd med vår tidligere guiding på 360.000 til 400.000 biler dette året.

Tjener mindre per bil

Tesla publiserte tidligere denne måneden leveransetallene for andre kvartal, der fasit var rekordhøye 95.200 biler, hovedsakelig drevet av økt salg av den rimeligste Tesla-typen, Model 3.

De siste tallene viser også at selskapets bruttomargin fra bilvirksomheten falt til 18,9 prosent fra 20,2 prosent i det foregående kvartalet.

Tallet var påvirket av priskutt på enkelte Model S og Model X-kjøretøy, ifølge Tesla.

Videre forteller selskapet at de venter å starte produksjon av Model Y ved fabrikken i Fremont i California innen høsten 2020.

De sikter også på å starte lokal produksjon av en «forenklet, mer kostandseffektiv versjon» av Model 3 i Shanghai innen året er omme.

Les også

SpaceX har passert Tesla i markedsverdi

Les også

Facebook dro inn 146 milliarder kroner i andre kvartal

Les også

Boeing tapte 32 milliarder kroner i andre kvartal

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Tesla Motors

Flere artikler

  1. Tesla stiger kraftig etter å ha knust forventningene

  2. Tesla sikter mot ny leveringsrekord

  3. Tesla leverte rekordmange biler i fjerde kvartal

  4. Tesla slår forventningene – aksjen bykset elleve prosent

  5. Milepæl for Tesla: Overskudd i fjerde kvartal på rad