Handelskrigen gir positiv effekt for Yara, men sjefen liker det ikke: – Det kan like godt slå andre veien
At Kina har gjort soyabønner til et verktøy i handelskrigen med USA, styrket resultatet for Yara. Sjefen kaller det en begrenset positiv effekt, og vil ikke smile for mye av de gode resultatene.
– Dette er det beste andre kvartalet på fire år, så det er klart vi er fornøyde med det, men vi smiler ikke på grunn av de absolutte nivåene, for her mener vi resultatene må økes for å få kapitalavkastningen vår opp, sa Yaras konsernsjef, Svein Tore Holsether under selskapets kvartalspresentasjon tirsdag morgen.
Gjødselselskapet leverte sterke resultater godt over markedets forventninger og ble Oslo Børs' store vinner med en oppgang på 3,32 prosent og børsens mest omsatte aksje under tirsdagen.
Onsdag faller aksjen 0,56 prosent kort tid etter børsåpning.
Halvparten av resultatøkningen skyldes lave gasspriser, noe som vil bety lavere utgifter i milliardklassen også de neste kvartalene om prisen holder seg slik terminkontraktene viser.
– Hvis man kunne låst øyeblikksbildet og marginene over gass, vil dette hjelpe oss betydelig. Men det er ikke så lenge jeg sto her og snakket om høye gasspriser, så vi tar den medvinden vi kan få akkurat nå, sa Holsether.
Naturgassprisen i Europa har sunket betraktelig det siste året, hvor prisen i spotmarkedet har sunket 37 prosent, fra 7,7 til 4,8 dollar per millioner britiske varmeenheter (MMBtu).
– Du trenger ikke lenger ut en til fjerde kvartal hvor prisen er over seks dollar, sa Holsether.
Samtidig mener selskapet at gjødselmarkedet som helhet viser en bedre trend, og peker på at globale kornlagre er lave utenfor Kina, noe selskapet tror betyr større etterspørsel fremover.
Yara slår analytikernes forventninger med god margin
Hjulpet av handelskrigen
Men lave gasspriser er ikke den eneste medvinden Yara hadde i andre kvartal, også den pågående handelskrigen mellom USA og Kina hjalp selskapet i riktig retning.
I den geografiske oversikten over Yaras gjødsel-leveranser i andre kvartal, hoppet leveransene i det brasilianske markedet med 23 prosent, fra 1,7 til 2,1 millioner tonn.
– Selv om vi har en positiv effekt av dagens situasjon i Brasil, så liker vi ikke kunstige tollbarrierer. Det som skjer nå er at det er mindre eksport fra USA til Kina, og så flyttes dette til Brasil. Vi har en begrenset positiv effekt nå, men det kan like godt slå andre veien, sa Holsether som ikke klarer å glede seg for mye over handelskrigens positive utslag for Yara.
Kina er verdens største importør av soyabønner, og Holsether sier handelskrigen i første rekke går utover bøndene, noe som i lengden går utover Yara.
– Vi trenger lønnsomme bønder for å ha en god margin, og når det blir vanskeligere for bøndene å investere i sin egen gård, er ikke det bra for oss.
I både USA og Europa var gjødsel-leveransene uendret fra i fjor. I Asia, som er et av de mindre markedene, var leveransene ned 12 prosent.
Fleksible
Det er få som har klart å spå hvordan handelskrigen utvikler seg til nå, men Yara mener de står godt rustet til å klare seg bra uansett hva USAs president Donald Trump eller Kinas Xi Jinping finner på.
Selskapet har produksjonsfasiliteter i hele verden, og kan flytte produksjonen om handelskrigen skulle ramme kapasiteten.
– Med vår operasjonsportefølje har vi en fleksibilitet som få andre i industrien har, om det skulle trengs. Men igjen så er handelskrigen i det store og hele negativt, ettersom det går utover bøndene, sa Holsether.
Gjødselkjempen leverte et resultat etter skatt på 230 millioner dollar i årets andre kvartal, sammenlignet med et tap på 211 millioner kroner til samme tid i fjor.
Inntektene kom inn på 3,38 milliarder dollar, opp fra 3,19 milliarder dollar i fjor, og over hva forventningene i markedet lå på.
På forhånd var det ventet en omsetning på 3,34 milliarder dollar og et resultat etter skatt på 200 millioner kroner, ifølge Infronts estimater basert på ti meglerhus.
Fremover er hovedmålet for selskapet å øke kapitalavkastningen som i andre kvartal lå på 5,4 prosent (rullerende siste 12 måneder), opp til 10 prosent på lengre sikt.
Næringslivstoppene om 2019: Slik rammer handelskrigen
Første i Norge med grønn trekkfasilitet
Selskapet annonserte også tirsdag morgen at man har signert en femårig trekkfasilitet på 1,1 milliarder dollar.
Lånet er av den grønn sorten, og er inngått med 13 banker som vil gi Yara bedre eller dårligere rente basert på selskapets evne til å oppnå egne miljømål med hensyn til karbonavtrykksmål.
– Det at vi kan knytte opp våre interne mål på utslipp opp mot en rente, som enten bil bety en økt oppside, eller nedside, det er veldig positivt, sa Holsether.
Yara har som mål å oppnå en ti prosents reduksjon i utslipp av klimagasser per tonn gjødsel som produseres innen 2025.
Tidligere i år noterte Norgesgruppen den første grønne obligasjonen på Oslo Børs.
Finansdirektør Lars Røsæg vil ikke kommentere overfor E24 nøyaktig hvor stor oppsiden ved å nå klimamålene kan bli, men mener den er betydelig.
– Av kommersielle hensyn kan vi ikke si nøyaktig hvor mye det er, men vi er de første som gjør dette i Norge. For oss er det viktig at det å drive et lønnsomt selskap samtidig som man er bærekraftig reflekteres i finansieringen vår også.