Oljeprisen lite berørt av Midtøsten-uro: – Historisk sett er det litt rart

Uro i Midtøsten med Irans arrest av et tankskip har knapt rokket oljeprisen. Equinors finansdirektør peker på overskudd på olje i markedet og svakere global vekst.

PÅVIRKER LITE: Irans arrest av et tankskip i Persiabukta har ikke sendt oljeprisen til værs, som man har sett i tidligere tilfeller av uro i Midtøsten. Equinors finansdirektør skylder på overskudd av olje i markedet og svakere vekst globalt.

Foto: Hasan Shirvani AFP
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

På sikt tror Equinor at oljeprisen skal oppover, men inntil videre mener selskapet at prisene dempes av overskudd av olje i markedet og svakere vekst globalt.

Prisene har ikke steget noe særlig den siste tiden, til tross for uro rundt den viktige transportruten for olje i Persiabukta, etter Irans arrest av et svenskeid tankskip med britisk flagg.

Men det er for tiden større usikkerhet rundt etterspørselen etter olje enn rundt tilbudet av olje, forklarer selskapets finansdirektør Lars Christian Bacher på en pressekonferanse på Fornebu torsdag.

Usikkerheten rundt etterspørselen kan motvirke effekten av uroen i Midtøsten, påpeker han.

– Det er stor geopolitisk uro for tiden, og dere har også sett - som alle andre - hva som skjer i gulfen (Persiabukta, journ. anm.), og retorikken rundt det, sier Bacher.

– Samtidig ser vi en lavere vekst i den globale økonomien, en lavere vekst i Europa, og vi har usikkerhet knyttet til brexit og så videre, som da fører til en risiko for etterspørselssiden. Og det er grunnen til at vi ser de prisene vi nå ser, sier han.

– Arresten av skipet i Persiabukta har ikke løftet oljeprisen mye, betyr det at markedet ikke priser inn noen forventning om eskalering?

– Historisk sett er det litt rart, for historisk har den typen hendelser ført til en økning i oljeprisen. Men som jeg sier, det er usikkerheten på etterspørselssiden som fører til mer nedadgående trykk på oljeprisen, sier Bacher.

Venter økt oljepris på sikt

På sikt vil produksjonen fortsette å falle på mange aldrende oljefelt verden over, og bransjen har investert mindre i nye felt de siste årene enn før oljeprisfallet i 2014 til 2016.

Derfor er Equinor-toppen fortsatt optimistisk til at oljeprisen vil stige på sikt. Inntil videre kan selskapet bare gjøre alt det kan for å drive mest mulig effektivt, og forsøke å holde kostnadene nede.

– Underliggende, fundamentalt når det gjelder tilbud og etterspørsel, når du ser på hva som produseres i dag, decline-rater (naturlig produksjonsfall, journ.anm.), nye felter i produksjon og så videre, så mener vi fortsatt at oljeprisen skal opp, sier han.

– Men vi har jo også sagt at vi må forberede oss på veldig store svingninger i oljeprisen, og det er det vi ser, sier finansdirektøren.

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
 2. Olje og gass
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Lav oljepris fører til svake resultater for Equinor

 2. – Nok en påminnelse om at det skal være et risikopåslag på olje

 3. Betalt innhold

  Oljeprisen ned etter Trumps Kina-toll

 4. Annonsørinnhold

 5. Equinor om coronaviruset: – Forventes å påvirke Equinor i lang tid

 6. Betalt innhold

  Derfor er tankaksjer vinnerne på oljekollapsen