Hydro jekker ned etterspørselsveksten: – Verden er usikker

Aluminiumskjempen Norsk Hydro jekker nok en gang ned anslaget for årets etterspørselsvekst, i skyggen av handelskrig og økt usikkerhet.

JEKKER NED: Norsk Hydros konsernsjef Hilde Merete Aasheim jekker ned forventningene til etterspørselsveksten i aluminiumsmarkedet for andre gang på kort tid, og viser blant annet til usikkerhet rundt veksten i USA, bilproduksjonen i Tyskland og biletterspørselen i Kina.
Publisert:

– Den globale økonomien er jo preget av usikkerhet, sier Norsk Hydros konsernsjef Hilde Merete Aasheim til E24.

Selskapet nedjusterer sitt anslag på etterspørselsveksten etter aluminium for andre gang på kort tid. Ved inngangen til året ventet Hydro en vekst på 2-3 prosent i år, men i forrige kvartal nedjusterte de forventningen til en vekst på 1-3 prosent.

Nå jekker selskapet ned anslaget ytterligere, til 1-2 prosent vekst i år.

– Verden er usikker. Vi må forholde oss til det og ha så gode prognoser som mulig, slik at vi kan gjøre de tiltakene som er nødvendige for å manøvrere i den situasjonen, sier Aasheim.

Norsk Hydro kunne glede seg over et justert driftsresultat på 875 millioner kroner i andre kvartal, som var noe bedre enn forventet trass et solid fall fra 2,71 milliarder kroner i samme kvartal i fjor.

Årsaken til fallet fra i fjor er blant annet lavere priser på aluminium og alumina samt cyberangrepet i mars, som har kostet selskapet opp mot 300 millioner i andre kvartal alene, og totalt opp mot 650 millioner kroner.

Positive valutasvingninger veier derimot noe opp for dette. Også fallende kostnader på råvarene som selskapet bruker i produksjonen må regnes som et gode for selskapet.

Resultatet etter skatt – eller bunnlinjen – var negativt for tredje kvartal på rad, men Hydro steg likevel over fem prosent på Børsen etter kvartalsrapporten. Tirsdag ettermiddag er aksjen opp 5,51 prosent.

Les mer: Nedtur for Norsk Hydro

Les også

Nedtur for Norsk Hydro

USA, Kina og Tyskland

– Du nevner blant annet at det er nedgang i bilproduksjonen i Tyskland, og at kinesisk etterspørsel etter biler er lavere. Hvor ser Hydro de største utfordringene i skyggen av handelskrigen og økt usikkerhet?

– Nå har vi hatt en lang periode som har hatt god vekst, spesielt i USA, og det er der vi nå har dratt ned vekstanslagene, fra 2,5 prosent til 1 prosent. Men det kommer jo ned fra et høyt nivå, sier Aasheim.

– Så det gjelder USA, men også Tyskland og Kina?

– Det er viktig å følge med på Kinas etterspørsel. De har hatt tosifret vekst i mange år, og nå er vi nede på 1-3 prosent. Og med den kapasiteten Kina har, hva gjør Kina da? Det er det store spørsmålet, sier Aasheim.

– Dere har nå jekket ned anslagene to ganger. Betyr det at du har blitt mer bekymret for handelskrigen og usikkerheten?

– Vi ønsker jo frihandel. Vi mener frihandel er det beste for verden. Og det er klart at når man da begynner med restriksjoner innenfor de ulike regionene, så demper det veksten i verden. Og det er vel en bekymring som alle deler, sier Aasheim.

Les også

Tror handelskrig demper aluminiumsveksten

Øker produksjonen i Brasil

Norsk Hydro kan glede seg over at produksjonen nå er trappet opp til 80-85 prosent på aluminaraffineriet Alunorte i Brasil etter lang tid på halv drift, noe som bidrar til økt produksjon og bedre inntekter fremover.

– Vi kom ganske fint opp, og jeg vil gi veldig mye kred til organisasjonen i Brasil for det. Nå har vi sett de siste fire ukene at vi ligger på 80-85 prosent, men vi har også uker hvor vi har variasjon. Så det å lære den nye teknologien er ikke rett frem, sier Aasheim.

Hun sier at det niende pressfilteret ved Alunorte skal installeres i høst, og etter noe læring vil kapasiteten kunne komme opp i mellom 85 og 95 prosent.

– Da er vi ute i slutten av året, og da har vi fått ny læring. Så får vi se når vi er oppe på 100 prosent, sier hun.

Det er også andre positive tegn for Hydro: kostnadene for råvarene i produksjonen av aluminium har falt, noe som er positivt for selskapet.

Publisert:

Her kan du lese mer om