Hydro med beste børsdag på 14 måneder

Norsk Hydro steg på Oslo Børs tirsdag etter å ha levert noe bedre underliggende resultater enn ventet for andre kvartal. Etterspørselsveksten ventes lavere, men selskapets lovnader om kostnadskutt for å øke lønnsomheten får en DNB-analytiker til å tenke på Yara i 2016.

Hydro presenterte i dag resultater for andre kvartal 2019. Resultatet blir presentert av konsernsjef Hilde Merete Aasheim.

Foto: Trond Reidar Teigen NTB scanpix
  • Infront TDN Direkt
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Hydro ble dagens mest omsatte aksje etter at selskapet la frem et kvartalsresultat i tråd med forventningene. Likevel virker aksjonærene å være storfornøyde med utfallet og sendte aksjen opp 7,31 prosent til 32,90 kroner.

Oppturen er den største selskapet har hatt på en enkelt børsdag siden 16. mai i fjor.

Tallene viste at det justerte driftsresultatet og omsetningen for andre kvartal kom inn noe over analytikernes forventninger, mens bunnlinjen var noe svakere enn ventet.

Norsk Hydro fikk et underliggende driftsresultat på 875 millioner i andre kvartal, mot ventet 857 millioner ifølge konsensusestimater hentet inn av Infront Data. Kapasitetsutnyttelsen ved Alunorte i Brasil nådde 80–85 prosent i kvartalet, som er i øvre del av selskapets forventning på 75–85 prosent utnyttelse. Samtidig tok selskapet ned forventningsintervallet for global etterspørselsvekst til 1–2 prosent for 2019, fra tidligere ventet 1–3 prosent.

Les også

Hydro jekker ned etterspørselsveksten: – Verden er usikker

Overrasket analytiker

– I mine tall får dette godkjent. Summen av forretningsområdene bauksitt & alumina og primary metals var bedre enn forventet, og det var mye bedre i bauksitt & alumina enn det var dårligere i primary metals, sier analytiker Morten Normann i Carnegie til TDN Direkt. Kursreaksjonen er imidlertid overraskende.

– Jeg er litt overrasket over den kraftige bevegelsen i aksjekursen, det virker som «rykte-konsensus» har vært en del lavere, sier han til TDN Direkt.

Analytiker Eivind Sars Veddeng i DNB Markets mener dekking av shortposisjoner kan ha bidratt til kursoppgangen etter resultatene tirsdag.

– Tallene var mer eller mindre på linje med forventningen, så det i seg selv skulle ikke drive en oppgang på over fem prosent. Men dette er jo en utbombet aksje, så jeg tror short-covering kan være den mest trolige grunnen. Det ble jo i hvert fall ikke en negativ oppdatering fra Hydro, sier ha til TDN Direkt.

Les også

Nedtur for Norsk Hydro

Argumentet for å shorte Hydro kan ifølge Veddeng ha vært at selskapet ville skuffe i dag, eller, dersom ikke markedet etter hvert forbedrer seg, at selskapet måtte kutte utbytte på sikt. Når selskapet leverte som ventet, og samtidig frigjorde en vesentlig mengde arbeidskapital i kvartalet, vil dette argumentet ha forsvunnet.

– Selskapet kan frigjøre minst fire milliarder i arbeidskapital, som tilsvarer nesten to utbytter på det utbyttegulvet de har på 1,25 kroner pr aksje i dag. Hydro frigjorte 1,3 milliarder kroner i arbeidskapital mellom første og andre kvartal, der halvparten var kontanter. Det viser at der ligger det et potensial, sier Veddeng.

Ellers trekker han frem at selskapet har lovet å lansere nye mål for kostnadskutt, og mener Hydro nå fremstår som proaktive på området. I andrekvartalsrapporten opplyste selskapet at de jobber med restruktureringer innen forretningsområdet ekstruderte løsninger, der de stenger to anlegg i Storbritannia og et i Spania for å forenkle virksomheten og møte svakere etterspørsel. I tillegg har selskapet varslet en restrukturering i forretningsområdet valsede produkter.

– Justert for cyberkostnader gjorde selskapet det noe bedre enn ventet innen ekstruderte løsninger, men selskapet gjør en restrukturering der allerede nå, før det har gått galt. I tillegg snakket de etter første kvartal om at de har startet en restrukturering innen valsede produkter, og de sier i dag at den prosessen går videre. Det synes jeg er positivt, sier Veddeng.

Les på E24+ (for abonnenter)

Hydro kan gå på nok en smell. Denne gangen i ørkenen

Venter på verden

I andrekvartalsrapporten justerte Norsk Hydro ned estimatene på global etterspørselsvekst for primæraluminium i 2019 fra 1–3 prosent til 1–2 prosent. Tilsvarende nedjusterte amerikanske Alcoa sine estimater for global etterspørselsvekst til mellom 1,25 og 2,25 prosent, mot tidligere 2–3 prosent. Slikt blir det ikke noe særlig prisvekst i aluminium av, mener Veddeng, med mindre man får en stor tilbudssidereaksjon, og det har man ikke sett så langt.

– Det er etterspørselsfrykt som holder aksjen på pris/bok på 0,7, konkluderer Veddeng.

I det store bildet gjelder det altså å vente på at verdensøkonomien tar seg opp igjen før man vil se noen store reaksjoner i aksjen. Veddeng er imidlertid positiv til hvordan Hydro nå rigger seg for en fremtidig oppgang.

– Hydro skal nå kutte kostnader, restrukturere valsede produkter og fokusere på kapitaldisiplin. Så når en gang etterspørselsveksten etter aluminium øker kommer Hydro ut med en sterkere resultatkraft. Sånn sett ligner det Hydro forsøker å gjøre litt på Yara i 2016, sier han.

24. september holder Norsk Hydro kapitalmarkedsdag, der den nye konsernsjefen Hilde Merete Aasheim vil lansere nye mål for selskapet. Selskapet hadde tidligere et program for kostnadsreduksjoner på tre milliarder kroner for perioden 2016-2019, men dette havarerte på grunn av Alunorte-situasjonen og selskapet registrerte netto økte kostnader på 0,6 milliarder i 2018. Veddeng venter selskapet nå vil lansere et program for kostnadskutt som fullfører det forrige programmet "og mere til".

Hovedindeksen på Oslo Børs steg 1,09 prosent til 874,74 poeng, omsatt for 3.327 millioner kroner.

Her kan du lese mer om

  1. Norsk Hydro

Flere artikler

  1. Svakere tall fra Hydro

  2. Frykter handelskrig demper aluminiumsveksten

  3. Svakere enn ventet fra Hydro

  4. Annonsørinnhold

  5. Hydro sparer milliarder på råvarer: – Det er et betydelig kostnadsfall

  6. Hydros justerte resultat ned 49 prosent