Børsdagen

Uken endte med fall på Oslo Børs

Uken endte med fall for Hovedindeksen, dratt nedover av Equinor, Yara og Aker.

Håkon Mosvold Larsen
 • Anders Lang-Ree
 • Svein Olav Sæter
Publisert:

På ukens siste handelsdag falt Oslo Børs med 1,17 prosent, ned til 1131 poeng. Fellesferiens første uke endte derfor med et lite fall på rundt 0,25 prosent, sett under ett.

Børsvinner kuppet seieren

En time før børsen stengte kom Dof med en liten gladnyhet. Det brasilianske datterselskapet, Norskan, har fått to nye kontrakter.

Den ene er en kontrakt for AHTS-fartøyet Skandi Paraty som har fått forlenget en kontrakt med Petrobas i ett år, frem til juli 2022. Petrobas er Brasils statlige oljeselskap.

Det andre er en kontrakt for fartøyet Skandi Iguaç som leies ut til Equinor i juli og august i år.

Allerede før nyheten var Dof sterkt opp på børsen. Etter de nye kontraktene ble kjent endte Dof opp med en sterk oppgang på over 37 prosent på børs.

Yara og Elkem med harde fall

Aksjemarkedet fremsto fredag lite fornøyd med tallene i kvartalsrapporten til gjødselgiganten Yara. Selskapet endte ble børsens nest mest omsatte bak Equinor. Sistnevnte endte dagen med et lite fall på 0,74 prosent, mens Yara falt nedover hele 4,70 prosent.

Det til tross for en kvartalsrapport hvor Yara økte resultatet og foreslo tilleggsutbytte. Resultatet etter skatt endte på 539 millioner dollar, opp fra 223 millioner dollar i samme periode i fjor. Dette var tolvte kvartal på rad med økt kapitalavkastning for gjødselgiganten.

Enda verre gikk det derimot med Norske Skog, som falt hele fem prosent fredag, etter resultatfall i kvartalsrapporten. Norske Skog leverte brutto driftsresultat på 17 millioner kroner, ned fra 138 millioner i 2020 og 112 millioner kroner i første kvartal.

Børsen surnet for industrikjempene

Etter en sterk start på dagen snudde lykken for Aker og aksjen endte dagen med en nedgang på 1,4 prosent. Børsen ser med det ut til å være fornøyd med at porteføljeselskapet satte rekord i andre kvartal, idet nettoverdiene økte til 66,9 milliarder. Aldri før har industrikonglomeratet vært verdt mer.

Børsen surnet også for Elkem, som steg ved børsåpning men endte opp med et fall på 2,3 prosent ved børsstenging. Elkem økte inntektene sine med 25 prosent i andre kvartal. Selskapets bruttodriftsresultat (ebitda) ble 1,37 milliarder mot 644 millioner samme periode i fjor. Infront-konsensus var 1,27 milliarder.

Norwegian Royal Salmon føyk opp

Norwegian Royal Salmon gjorde et kjempehopp på over 20 prosent etter et NTS-bud ble kjent fredag morgen. Budet som er lagt på bordet verdsetter oppdrettsselskapet til 9,2 milliarder, som er nesten to milliarder mer enn markedsverdien ved stenging torsdag.

Schibsted snudde derimot rødt til grønt, og steg i løpet av handelsdagen 1,75 prosent. Selskapet kunne vise til resultatvekst i sin kvartalsrapport. Schibsted leverte et bruttodriftsresultat (ebitda) på 743 millioner kroner, mot 498 millioner kroner i fjor, som var langt over analytikernes forventninger.

Sbanken falt på børs i dag, og endte dagen med en liten nedgang på 0,2 prosent. Kvartalsrapporten vitnet om en negativ utlånstrend for den heldigitale banken. Dette var fjerde kvartal med fall eller stillstand i utlånsvolumet for banken som DNB ønsker å kjøpe opp.

Blandet i Asia

Det var blandet stemning i Asia. Nikkei225, hovedindeksen i Japan, stengte ned 0,98 prosent, mens hovedindeksen i Hongkong stengte opp 0,33 prosent.

Oljeprisen har snudd den negative utvikling fra onsdag og torsdag, og er opp 0,91 prosent omtrent kl. 11.10 fredag. Ett fat Nordsjøolje handles nå for 73,94 dollar.

Dow Jones endte gårsdagen opp 0,16 prosent, mens Nasdaq og S & P 500 endte ned henholdsvis 0,70 og 0,33 prosent. I forkant sa sentralbanksjefen, Jerome Powell, at det var et stykke til sentralbanken kom til å stramme inn pengepolitikken.

Les på E24+

Børskommentar: Galskapen vil ta slutt i Seadrill

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Børsdagen
 2. Resultatrushet
 3. Oslo
 4. Oslo Børs
 5. Yara
 6. DNB
 7. Schibsted

Flere artikler

 1. Oslo Børs med kraftigste fall siden desember

 2. Oppgang for Oslo Børs – Containerskip-aksje møtte motvind

 3. Markant oppgang avsluttet vinglete uke på Oslo Børs

 4. Knapp oppgang i ukeslutten på Oslo Børs

 5. Equinor dro Oslo Børs ned