Nytt fra børsselskapene

Aker Horizons lanserer ny fornybar energiplattform i Chile

Energiplattformen skal inkludere prosjekter for både vind og solenergi, og representerer en betydelig utvidelse av virksomheten i Chile.

Kristian Røkke er administrerende direktør i Aker Horizons.
  • Joachim Birger Nilsen
Publisert:

Nyheten fremkommer av en børsmelding.

Energiplattformen skal ha en kapasitet på 1 gigawatt (GW), og plattformen skal være i stand til å unngå 1,1 million tonn i CO2-utslipp. Plattformen skal bestå av seks enkeltstående prosjekter, og inkluderer prosjekter for både vind og solenergi.

Det første av prosjektene, «Humboldt», skal etter planen generere 255 megawatt (MW) med ren energi via solkraftanlegget Tata Inti og vindparken Entre Ríos. Konstruksjon er forventet å starte i midten av neste år, fremgår det.

Det er Mainstream Renewable Power som melder om plattformen, et selskap hvor Aker Horizons har en eierandel på 75 prosent.

Satser i Chile

Nazca Renovables, enerigplattformen, er en del av Mainstreams ekspansjonsplaner i Chile, og skal bygge på styrken til Andes Renovables-plattformen. Sistnevnte har en kapasitet på 1,35 gigawatt og begynte nylig å levere elektrisitet til nettet via sin første portefølje («Condor»). Denne vil gi strøm til 1,2 millioner husholdninger ved ferdigstillelse, fremgår det.

I meldingen kommer det også frem at Mainstream vil undersøke muligheter for å integrere hybridløsninger som en del av plattformen, eksempelvis lagringssystemer for batterier i storskala.

– Prosjektet ville bygge på Mainstreams historie om å realisere og kommersialisere nye teknologier, som inkluderer den nylige avtalen om å utforske utviklingen av grønt hydrogen og lavkostnads ammoniakkproduksjon i Chile, står det i meldingen.

Humboldt-porteføljen vil levere til en nylig signert langsiktig og bilateral kontrakt mellom en kjøper og selger av energi, en såklt «Power Purchase Agreement». Avtalen er inngått med en strategisk partner, skriver Aker Horizons, som legger til at dette er den andre slike avtalen innen en måned for selskapet i Chile.

Les også

Aker har satset 1,7 mrd. i fornybarselskapet Horizons: Fremover må de stort sett klare seg selv

Har investert milliarder

Det var i januar at Aker Horizons sikret seg en eierandel på 75 prosent i Mainstream Renewable Power, et fornybarselskap innen vind- og solenergi.

Transaksjonen verdsatte egenkapitalen i Mainstream til rundt 9,3 milliarder kroner på daværende tidspunkt, og ga tilgang på en bred portefølje av prosjekter i drift og under bygging.

Etter av transaksjonen ble gjennomført i årets andre kvartal virker Aker Horizons nå å være i gang med å utnytte Mainstream som plattform for sine ambisjoner innen fornybar virksomhet.

– Dette steget er en del av vår langsiktige strategi for verdiskapning, og for å posisjonere Aker Horizons for betydelig og bærekraftig vekst innen det fornybare energimarkedet, sa konsernsjef i Aker og styreleder i Aker Horizons, Øyvind Eriksen, den gang.

På kjøpstidspunktet hadde Mainstream en kontantbeholdning på over 500 millioner euro.

Aker Horizon er Akers investeringsplattform for investeringer og utvikling av selskaper innen teknologi innen avkarbonisering og fornybar sektor. Selskapet har en ambisjon om å utvikle selskaper med en total kapasitet på ti gigawatt innen 2025, i tillegg til å fjerne 25 millioner CO2 per år i samme tidsrom.

Les også

Akers fornybarselskap feirer ettårsdag: Har vokst til 988 ansatte og 15,6 milliarder

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Nytt fra børsselskapene
  2. Aker Horizons

Flere artikler

  1. Oslo Børs endte med solid oppgang

  2. Aker Offshore Wind favoritt til havvindprosjekt i Japan

  3. Aker har satset 1,7 mrd. i fornybarselskapet Horizons: Fremover må de stort sett klare seg selv

  4. Betalt innhold

    Ekspertenes beste «Røkke-aksjer»

  5. Akers fornybarselskap feirer ettårsdag: Har vokst til 988 ansatte og 15,6 milliarder