Slik jobber aksjeekspertene

Med lange dager og stadig skiftende nyhetsbilde er det ingen lek å være analytiker.

SPENNENDE JOBB. Kristoffer Bollestad Pedersen(26) er analytiker i Nordea Markets.

Javad Parsa
 • Ingeborg Strand Christensen
Publisert:,

– Det som er gøy med jobben er at man må være oppdatert. I høst skjedde det mye, og markedet snudde veldig fort. Få dager er helt like, sier Kristoffer Bollestad Pedersen (26).

Nordea-analytikeren droppet ut av økonomistudiet ett år før han var ferdig for å gjøre deltidsjobben på heltid.

Har du ikke meldt deg på Aksje-NM ennå?Gjør det her!

Lange dager

I dag jobber han 10–12 timer om dagen, "si ti, så høres det ikke så mye ut", og følger markedet tett. En vanlig dag på jobben begynner med morgenmøte halv åtte, og dagene kan bli lange.

Kristian Tunaal, aksjestrateg i DNB Markets.

Javad Parsa

– En arbeidsdag varierer litt. Jeg følger med på nyhetene, jobber med modeller og estimater, i tillegg til å snakke med selskaper og investorer. Man sitter mye på desken, men det blir også noe reising for å besøke selskaper og kunder, sier Pedersen.

Han jobber med både aksjeanalyse og kreditt, og analyserer selskaper som Seadrill, Prosafe og Havila.

– Innen aksjeanalyse jobber vi for det meste med å følge opp selskaper vi allerede har under dekning. Kredittmarkedet har vært veldig aktivt de siste årene med mange nyutstedelser, så innen kreditt jobber man i større grad med analyser knyttet til transaksjoner, sier han.

Les også

– Skulle gjerne satt alle midler på ett «lodd»

– Alle kan analysere

Også ivrige amatører kan gjøre aksjeanalyser, mener Pedersen.

– Det er ikke så avansert å regne på selskaper, det som er vanskelig er hvilke forutsetninger man skal putte inn i modellen. Man bør kunne grunnleggende regnskap og skjønne bransjen selskapene opererer i. Da er kontantstrømmen det viktigste, og man må se på hvordan aksjen handler i forhold til multipler og hva den er verdt.

– Vanskelig fra stuebordet

Aksjestrateg Kristian Tunaal i DNB er blitt dreven i gamet etter mange år i bransjen. Han mener det skal godt gjøres å lykkes med gode analyser som amatør.

– Man får ikke til analyse fra stuebordet, heldigvis. Man må legge listen på rett nivå når man investerer, og ikke lure seg selv.

Tunaal har selv gått gradene siden han var ferdig med studiene i sosialøkonomi. Han ble hektet etter å ha tatt et kurs i business finance, og har jobbet med analyse siden 1998.

Les også

Melgertoppen som tapte studielånet på Børsen

– De første årene jobbet jeg med analyse innen oljeservice og analyserte blant annet PGS. Etter hvert ble det mer generelt, sier Tunaal.

– Man begynner med å være hjelpegutt- eller jente for en selskapsanalytiker. Man må kunne Excel og modellere, forstå kapitalbehov, soliditet og lånebehov om man skal gjøre en god jobb. Det er ting man gjerne skal kunne fra studiene, sier Tunaal.

Leser ikke andres analyser

Alle kan skrive, men i en analyse må regnestykkene sitte. Som analytiker må man lære seg å kommunisere med selskapene, tolke det de sier og trekke konklusjoner om hva det egentlig betyr.

Leser en analytiker analyser fra andre meglerhus? Blir du litt nysgjerrig på hva andre analytikere mener?

– Vi baserer oss på egne analyser, sier Tunaal.

Les også

Studentlagenes mål er klare: - Vi skal bli best

Utfordrende å verdivurdere

Det er ulike måter å regne på hva selskapene er verdt, og alle metodene har sine fordeler og ulemper.

– Neddiskontert kontantstrøm er den måten man lærer på skolen, men vanskelig å gjennomføre i praksis. Man må gjøre estimater, og det er vanskelig å estimere terminalverdien av et selskap. Bokførte verdier fungerer godt, men det er meningsløst å bruke på for eksempel teknologi og bioteknologiselskaper. Ellers er det P/E og selskapsverdi/EBITDA som går igjen, sier Tunaal.

Les også

Er du bedre på aksjehandel enn denne apen?

– I tillegg må man se på sammenlignbare selskaper, bransjestatistikk og prognoser. Oljebransjen har for eksempel analysehus de kjøper rapporter fra. Man kan abonnere på nøkkeltall, og ellers er mye også tilgjengelig på nett.

– Hvordan kan man gjøre det godt på børsen?

– Man kan for eksempel ringe megleren sin og si at man hele tiden vil kjøpe de ti billigste aksjene på børsen vurdert etter pris/bok, p/e eller lignende. De beste aksjetipsene kan man hente fra dem som har bevist at de har lykkes, som Warren Buffet og David Lynch.

Les også

10 tabber du må unngå

Les også

Nordea selger seg ut av tankmarkedet

Les også

Ukens selskap i Aksje-NM:

Her kan du lese mer om

 1. Aksje-NM
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Slik velger du vinneraksjene

 2. Betalt innhold

  Dette må du vite om aksjemultiplene nå

 3. Ekspert om Norwegian: Lykkes de ikke, har de bare to sjanser igjen

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Hvordan fungerer teknisk aksjeanalyse?

 6. Slik tenker meglerhusene når de setter sammen ukeporteføljen