Vimpelcom: – Avgangen har ingenting med etterforskningen å gjøre
Konsernsjef Jo Lunder trekker seg fra Vimpelcom for å forfølge andre muligheter, helt uavhengig av korrupsjonsetterforskningen av selskapet, ifølge selskapet.
– Jos avgjørelse ble ikke fattet på bakgrunn av etterforskningen. Han har bestemt seg for å slutte for å forfølge andre muligheter – eksempelvis gir han råd til Apax, det globale private equity-selskapet, på mulige investeringer, sier kommunikasjonsdirektør Bobby Leach i Vimpelcom til E24.
Fredag ble det klart at Lunder går av som konsernsjef i Vimpelcom innen en måned.
Nordmannen, som ledet Vimpelcoms offensive ekspansjon inn i tidligere Sovjet-stater, har den siste tiden vært i vinden i forbindelse med korrupsjonsetterforskningen av selskapet.
Vimpelcom er under lupen i Nederland, Sveits og USA, mistenkt for å ha overført inntil 700 millioner kroner til selskaper som knyttes til datteren til Usbekistans president.
– Føler Lunder at han har tillit fra styret og aksjonærene?
– Styret stiller seg bak Lunder, og styremedlemmene har aldri gitt uttrykk for mistillit til ham, sier Leach.
Lunder selv har ikke vært tilgjengelig for pressen fredag.
Kommenterer ikke
Telenor er stor aksjonær og kontrollerer 43 prosent av stemmene i Vimpelcom, og ledelsen og styret i det norske selskapet har hatt mye å stri med i forbindelse med korrupsjonssaken.
Styreleder Svein Aaser i Telenor har tidligere bedt om en vurdering av Vimpelcom-styrets tillit til administrasjonen – deriblant Lunder.
– Evaluering av ledelsen er en pågående prosess, som i ethvert annet selskap. Vi kommenterer ikke dette, sier Leach fredag.
Aaser opplyser at han i dag morges ble varslet om pressemeldingen der Jo Lunder annonserer sin fratreden i Vimpelcom.
Utover dette er styretoppen tilbakeholden med kommentarene.
– Dette er en ren Vimpelcom-sak, sier Aaser.
Ledelsen i Vimpelcom skal flere ganger ha forsikret Telenor om at Usbekistan-avtalen var innenfor det som finnes av korrupsjonslovverk, og Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas har tidligere fortalt at Lunders nasjonalitet og bakgrunn kan ha påvirket Telenors håndtering.
– Interessant erfaring
Nevnte Baksaas er for øvrig ferdig som konsernsjef neste år, og Lunder har blitt trukket frem som en naturlig kandidat til jobben.
Spørsmålet er om korrupsjonssaken hefter ved nordmannen i såpass stor grad at han dermed ikke er aktuell.
Med forbehold om at Lunder er uskyldig, mener imidlertid førsteamanuensis Jan Ketil Arnulf ved BI at Vimpelcom-saken ikke trenger å være diskvalifiserende for Telenor-toppjobben.
– Internasjonal erfaring er interessant for norske bedrifter. Det er ikke småtterier Lunder har vært gjennom. Med forbehold om at alle er uskyldige til det motsatte er bevist, er det ikke mange norske ledere gitt å ha den erfaringen, sier han til E24.
Les også: