Spetalen: - Ikke spesielt at de skiller lag

Mange fikk sjokk da nyheten om at Norges rikeste mann John Fredriksen og hans høyre hånd, Tor Olav Trøim, skilte lag. Det gjorde ikke Øystein Stray Spetalen.

SKILLER LAG: Norges rikeste mann, John Fredriksen, og hans mangeårige høyre hånd, Tor Olav Trøim har brutt samarbeidet.
  • John Thomas Aarø
  • Jostein Nissen-Meyer
  • Bjørn Haugan
Publisert:

I løpet av helgen trakk Tor Olav Trøim seg ut av alle selskapene der John Fredriksen er største eier. Det betyr slutten på et svært nært samarbeid over 19 år mellom Norges rikeste mann og hans høyre hånd.

Sammen har de stått bak en av norsk næringslivs største suksesshistorier: De bygde opp verdens største tankskipselskap i Frontline, verdens største riggselskap Seadrill og verdens største oppdrettsselsakp i Marine Harvest.

Les også

Trøim trekker seg fra Marine Harvest-styret

Men nå er det slutt.

Fredag trakk Trøim seg overraskende fra styrene i riggselskapet Seadrill og oljeselskapet Archer. Søndag kom meldingen om at han også trekker seg fra oppdrettsselskapet Marine Harvest.

INVESTOR: Øystein Stray Spetalen mener det de to næringslivstoppene har fått til, er unikt.

– Det at de skiller lag, er ikke spesielt, snarere tvert om: Det spesielle er at de har holdt sammen så lenge, sier investor Øystein Stray Spetalen.

VG+: Les den utrolige historien om hvordan Fredriksen og Trøim skapte sin milliardsuksess! (krever innlogging)

- Ofte kompliserte personligheter

Allerede i juli ble det kjent at Trøim sa opp sin faste stilling Seatankers Group. E24 skriver at Trøim fikk aksjeposter verdt flere milliarder da han forlot selskapene.

– Folk som er ekstremt dyktige, som Fredriksen og Trøim, er ofte kompliserte personligheter; de har en kraft som driver selskaper og samfunn fremover. Se på gründerne av Microsoft og Apple. De skapte noe fantastisk, men forsvant etter hvert – hver til sitt. 19 år er imponerende lenge, sier investor Øystein Stray Spetalen og legger til:

– Det de har fått til er helt unikt i norsk næringslivs-historie. De har skapt fantastiske selskaper innen så ulike felter som shipping, fisk, drilling og olje, sier Spetalen.

Les også

«Storeulv»-forfatter: - Det smarteste Fredriksen har gjort

- Vil fokusere på Seadrill

5. september la Fredriksen ut størsteparten av sine aksjer i selskapet Golar LNG for salg – et selskap Trøim har valgt å satse på, ifølge E24.

Fredriksen bekrefter overfor Dagens Næringsliv uenighetene dem imellom.

– Vi har aldri kommunisert til media eller aksjemarkedet hvilke investeringsbeslutninger vi tar. Når det gjelder salget i Golar så valgte selskapet en mer spekulativ strategi, som vi var uenig i. Vi vil heller fokusere på Seadrill, som har en solid kontraktsreserve og hvor vi ser store muligheter for fremtiden.

Les også:

Seadrill-krasj etter Trøims farvelTrøim trekker seg fra Seadrill-styretFredriksen-selskaper raste på Oslo BørsFredriksen vil selge seg ned i rederi

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    Trekker seg fra Marine Harvest-styret

  2. Trøim trekker seg fra Seadrill-styret

  3. Trøim trekker seg fra Marine Harvest-styret

  4. Trøim gikk. Nå er Fredriksens aksjer verdt 6 milliarder kroner mindre

  5. «Storeulv»-forfatter: - Det smarteste Fredriksen har gjort