Kristian Røkke: - Har ingen jobbgaranti i Aker

PHILIDELPHIA (VG) - Jeg har fått klar beskjed om at det ikke er noen garantier for meg i Aker. 

VERFTSDIREKTØR RØKKE: - Helt siden jeg begynte i Aker som rørleggerlærling på verftet i Brevik som tenåring,har jeg konsertert meg fullt og helt om den jobben jeg er i, sier Kristian Monsen Røkke som nå er direktør i ved Aker Philadelphia Shipyard.
  • Anne Stine Sæther
Publisert: Publisert:

- Hvem har sagt det til deg?

Kristian Monsen Røkke smiler og sier:

- Meldingen er klar og den er motiverende.

Igår sendte Aker ut børsmeldingen om at Aker Philadelphia Shipyard er i mål med salget av to oljetankere de har bygd for egen regning. Hvor fornøyd verftets direktør Kristian Monsen Røkke (29) er med det salget, er det ikke mulig å hale ut av ham.

- Det er en seier for verftet. Men vi har mye vi skal gjøre fremover.

- Hva betyr det for det personlig, som fersk toppsjef?

- Det er sterkt for verftet, men vi kan ikke hvile, sier direktøren i Philadelphia Shipyard og smiler.

LES OGSÅ: Røkke jr. selger skip

Firmaets mann

Vi har spurt om champagne, middag etter signeringen, kanskje feiring med kona etter måneder med knallhard jobbing, han er tross alt nygift. Men nei, 29-åringen er firmaets mann og vil ikke ut med hvordan han feirer en kontrakt verftet har jobbet beinhardt for å hale i land.

Forutsetningen for at han tar imot oss er at denne saken ikke skal handle om Kjell Inge Røkke. Kristian er enig i at man har den faren man har. Men han svarer ikke på spørsmål som handler om senior eller forholdet dem imellom.

Kristian og søsteren Elisabeth er Kjell Inge Røkkes barn fra ekteskapet med Kari Monsen Røkke.

- Jeg har vokst opp i Seattle og har bodd i USA i 20 år. Jeg har også bodd et år i Malaysia og et i London. Jeg har hatt et veldig godt forhold til Norge i hele mitt liv, men har bare bodd der i 7 år. Men jeg er jo hjemme iblant, sier Monsen Røkke.

- Sommerferie i Norge?

- Ja, men ikke i år - på grunn av det her.

29-åringen tiltrådte som leder for Aker Philadelphia Shipyard i fjor vår og var i Finansavisens siste oversikt, den yngste sjefen i et børsnotert selskap.

- Hvor lenge har du visst at du skulle jobbe i Aker-systemet?

- Helt siden jeg begynte i Aker som rørleggerlærling på verftet i Brevik som tenåring, har jeg konsertert meg fullt og helt om den jobben jeg er i. Jeg tar et skritt om gangen og gir mitt beste der jeg er.

- Hva er planene for deg i Aker?

- Det jeg er opptatt av nå, er den jobben jeg skal gjøre som leder av Aker Philadlephia Shipyard. Vi skal bygge to aframax-skip til ExxonMobil og prøve å vinne nye kontrakter i et veldig krevende marked. Det vil ha hele mitt fokus fremover.

Ved siden av å levere skip og jobbe for nye kontrakter, tar Kristian Monsen Røkke en mastergrad i business og administrasjon ved The Wharton School, Pennsylvania University.

- Det er krevende å gå på skole og samtidig være leder her. Begrepet 24/7 har fått en annen betydning. Men det er viktig for meg å ha muligheten til å stå på egne bein, også utenfor Aker hvis det blir aktuelt.

Kristian Monsen Røkke har kjøpt en liten leilighet i Philadelphia sentrums hyggeligste strøk. Murhuset er hverken prangende eller svindyrt. Men adressen er fin og hyggelige kafeer og restauranter er en kort spasertur unna for han og kona Nina Glende Johnsen. De giftet seg på rådhuset i april.

Holder lav profil

Kjell Inge Røkke eldste sønn har holdt en lav profil i alle år. Både han og faren reagerte kraftig da VG for noen år siden fotograferte ham på farens båt i Sør-Frankrike. Han likte dårlig å bli fremstilt som en playboy på Riviera-ferie.

Fagforeningsleder for stålarbeiderne i byen, Louis Agre, ler høyt når vi spør han om han vet om verftets unge sjef er å se i Philadelphias uteliv.

- Jeg tror ikke du ser han særlige ofte på byen her, sier Agre.

- Jeg oppfatter ham som smart og pågående i forhold til å skaffe nye kontrakter. Han ser på sine ansatte som partnere, sier Agre.

Skipsverftet i Philadelphia, en times togtur fra Manhattan, vaklet stygt gjennom 2010 og våren 2011. Ordrebøkene var tomme og markedet dødt. Byen forberedte seg på stenging. På det meste sysselsettes rundt 1200 ansatte. Et nedlagt verft ville vært en katastrofe for mange familier i området.

LES OGSÅ: Russiske prosenter for amerikansk skipsverft

Kristian Monsen Røkke jobbet i Philadelphia da også, som produksjonssjef, tett på oppsigelsesprosessen. Folk måtte slutte, samtidig klarte man å levere den siste båten både på budsjett og tidsskjema.

- Vi greide å levere i en periode som var tøff for mange. Den tiden har gjort oss sterkere.

(saken fortsetter under faktaboksen)

Optimisme

Nå er det optimisme blant de ansatte.

Sveiseren Curtis Ball er på vei til nattskiftet. Han ser lyst på fremtiden.

- Jeg har jobbet her i 12 år. De siste årene har det vært flere permitteringer. Nå virker det som om det er jobb nok en stund, sier 60-åringen.

Røkke junior viser oss rundt i svære haller, der det sveises plater som skal bli doble bunner på Exxon Mobile-tankere.

Produksjonen går nesten døgnet rundt. Morgenskiftet starter klokken 06 og da er sjefen på plass.

- Jeg liker å være her tidlig. Men det er andre ledere som er her mye tidligere enn meg, sier Røkke.

- Du var 28 år da styret ønsket deg som ny sjef på verftet i en tøff tid. Var du aldri i tvil om du ville ta det ansvaret?

- Styret i Aker Philadelphia Shipyard ga meg en mulighet som jeg grep, og jeg tar ansvaret svært alvorlig.

- Når det gjelder alderen min, så har jeg alltid sett på det som en mulighet, ikke en begrensing.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Kristian Røkke blir Akastor-sjef

  2. Kristian Røkke mot nye oppgaver i Aker

  3. Røkke jr. har skapt gullgruveav dødstruet skipsverft

  4. Røkke junior snur minus til pluss

  5. Røkke jr. kjøper villa i Asker for 26 millioner kroner