Petrobras terminerer Havila-kontrakt
Gjeldstyngede Havila får nok en dårlig nyhet i fanget mandag. Petrobras har terminert en kontrakt med selskapet.
«Kontrakten ble blokkert av lokal tonnasje og sertifikat for operasjon i Brasil ble ikke fornyet», står det i børsmeldingen.
Kontrakten gjelder båten Havila Faith og hadde varighet frem til august 2017.
– Dette har vi fryktet lenge. Konsekvensen er at båten er uten kontrakt, og vi ser nå på hva vi skal gjøre med den, sier finansdirektør Arne Johan Dale i Havila til E24.
Havila-sjef om forhandlinger: – Kan føre til konkurs
Andre terminerte kontrakt i år
I januar meldte også Havila om at Petrobas terminerte kontrakten for Havila Princess. Båten ble umiddelbart lagt i opplag i Norge. Konsekvensen blir mest sannsynlig den samme for Faith, ifølge Dale. Sertifikatet går ut tirsdag denne uken.
– Hvor stort var inntektsbidraget fra denne båten?
– Det har jeg ingen kommentarer til. Det jeg kan si er at det er uheldig å tape en lang kontrakt uansett i dagens marked.
– Gjør dette faren for konkurs enda mer reell?
– Nei, dette er et refinansieringsspørsmål hvor vi vil forhandle med långiverne våre. Vi vil ikke overdrive konsekvensene.
Havila har fortsatt to båter igjen i Brasil, opplyser Dale.
– Begge er utsatt for stor risiko.
Kriserammet rederi varsler restrukturering
Frykter konkurs
E24 har nylig vært på besøk hos Havila i Fosnavåg, og der legger ikke administrerende direktør Njål Sævik skjul på at det er krevende tider.
– I ytterste konsekvens så kan det føre til konkurs. Men vi tror at alle involverte parter er mest tjent med at selskapet fortsetter som i dag, og at vi tar vare på de verdiene som ligger i selskapet, sier Njål Sævik om gjeldssituasjonen til selskapet.
For to uker siden ble det klart at selskapet ikke hadde klart å komme til enighet med et tilstrekkelig antall av sine kreditorer om en ny restruktureringsavtale.
Sævik-familien har ønsket å utsette og redusere store låneforfall mot at selskapet betaler løpende renteutgifter, kjøper tilbake deler av obligasjonsgjelden og at aksjonærene øker egenkapitalen med 300 millioner. Nå må selskapet tilbake til tegnebrettet for å lage en ny avtale. Hvis ikke er det kroken på døren.