Seismikktoppene tror flere skip må i opplag

Mener kutt på tilbudssiden er den eneste medisinen som fungerer.

TØFT MARKED: Polarcus-sjef Rod Starr melder om lavere aktivitet og harde kostnadskutt.
Publisert: Publisert:

HOLMENKOLLEN (E24) – Vi er selvfølgelig bekymret. Den veldig lave etterspørselen er jo en utfordring for oss, og med overkapasiteten som har vært vil de lave prisene helt klart gjøre at vi vil fortsette å tape penger, sier konsernsjef Atle Jacobsen i Dolphin Group til E24.

I den grad stemningen hadde holdt seg nogenlunde god under Paretos olje- og offfshorekonferanse på Holmenkollen denne uken, kom alvoret sigende med presentasjonene til flere av seismikkselskapene torsdag.

BEKYMRET: Konsernsjef Atle Jacobsen i Dolphin.

Jacobsen var blant dem som tegnet et relativt dystert bilde av den nåværende markedssituasjonen. Oljeselskapene har knepet igjen lommeboken for å kutter kostnader, hvilket gir mindre å arbeid og påfølgende lavere rater i seismikksektoren.

Les også

SSB: Tror på lavere oljeinvesteringer – lenger

Tror flere skip må i opplag

Seismikktoppene E24 snakket med onsdag mener at tilbudssiden i seismikk er for stort, slik den nåværende situasjonen er.

– Gitt anbudsaktiviteten og utsiktene vil jeg definitivt si at det er overkapasitet i markedet i dag, selv med annonseringene vi har sett den siste tiden, sier konsernsjef Rod Starr i Polarcus.

Atle Jacobsen mener at det er fem-seks skip for mye i markedet, og venter at flere vil forsvinne ut fremover. Dolphin har selv lagt «Polar Duke» i opplag, ifølge konsernsjefen «den eneste medisinen som virker».

– PGS har tatt ut ett, vi tok ut ett. Dersom denne trenden fortsetter og vi får ut et par til, har vi muligheten til å strukturere oss ned til et nivå der tilbud og etterspørsel balanserer bedre. De første effekten vi får ut av dette er bedre utnyttelse og forhåpentligvis vil det også danne grunnlag for noe bedre prising over tid, sier han.

Et alternativ til å legge skip i opplag, er å bygge multiklientbibliotek med større eller mindre grad av støtte fra industrien. Dette er potensielt verdiskapende, men kan også være kostbart.

– Det er en fortløpende vurdering alle selskapene gjør. Mange selskaper er vel av samme oppfatning og forsøker å strukturere seg slik at markedet blir bedre. Så får vi se da, om det må mer til. Vi vet jo ikke hvordan markedet vil utvikle seg, sier Jacobsen.

Kutter kostnader

Rod Starr opplyser at de ikke har planer om å redusere flåten ytterligere etter at de tok ut «Polarcus Nadia» tidligere i år, men han utelukker samtidig at de vil holde skip i aktivitet utelukkende for egen regning fremover.

– Vi kommer ikke til å holde skip gående med svakt finansierte multiklientprosjekter, vi la Nadia i opplag nettopp fordi vi ikke ville gjøre det. Vi arbeider veldig hardt med den nye disiplinen, og vil ikke gjøre noe uten finansiering, sier han.

Disiplinen Starr omhandler kostnadskontroll og -kutt, som er en gjenganger hos selskapene i seismikksektoren.

Både Polarcus og Dolphin fokuserer knallhardt på kostnadssiden.

– Vi er i en situasjon der vi faktisk er i stand til å gjøre noe selv, ved å få ned kostnadsnivået vårt og gjennom å samarbeide med banker og redere. Det gjør at vi er mer optimistiske med tanke på å se gjennom en lengre periode med lav aktivitet, sier Atle Jacobsen.

Dolphin opplyser torsdag at selskapet er i pågående samtaler med skipseiere og bankene om forbedrede vilkår på kort sikt for å forhindre ytterligere kontantstrøm ut fra selskapet.

Les også

– Kan ikke si at norsk næringsliv fyrer på alle sylindere

Les også

– Store utfordringer i oljeindustrien

Les også

Draghi vekket deflasjonsspøkelset

Publisert:

Her kan du lese mer om