Frykter global vekstbrems: Spår flere negative resultatvarsler

Flere selskaper har den siste tiden kommet med negative resultatvarsel, etter svakere vekst i Kina og Europa. Eksperter frykter at det bare er starten.

FRYKTER VEKSTBREMS: Svakere vekst i Kina har ført til at teknologikjempen Apple varslet svakere tall enn ventet, og flere svenske selskaper har også kommet med resultatvarsel. Flere aktører i markedet frykter at dette bare er starten.

Foto: Eduardo Munoz Alvarez AFP
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Mange analytikere er i ferd med å nedjustere sine anslag for kommende resultatsesonger, etter at frykten for svakere global vekst og handelskrig har tiltatt.

I tillegg til giganten Apple har både nordiske og europeiske selskaper kommet med resultatvarsel for fjerde kvartal, og nå frykter aktører i markedet at dette bare er starten.

Svenska Handelsbanken forvalter 200 milliarder svenske kroner (190 milliarder kroner) for sine kunder, og forvalter Peter Bolte frykter at flere selskaper vil måtte komme med negative varsler i tiden fremover.

– Vi forventer usikre markeder med en nedadgående trend de neste månedene, så vi er forsiktige med våre porteføljer, sier Peter Bolte til Bloomberg.

– Vi forventer at resultatvarslene vil fortsette i disse usikre tidene, sier han.

Les mer (+): Børskommentar: Det er langt ned for Oslo Børs hvis Kina svikter

Les på E24+

Børskommentar: Det er langt ned for Oslo Børs hvis Kina svikter

– Kan vente oss flere

Sjefstrateg Peter Hermanrud i Sparebank1 Markets er enig i at det er mye usikkerhet rundt veksten globalt. Ikke bare har oljeprisen falt, men også bransjer som IT og finans er utsatt hvis veksten bremser.

– Ja, jeg tror vi kan vente oss flere resultatvarsel fremover. Ikke bare på grunn av svakere vekst i Kina, men også på grunn av svakere vekst i verden, sier Hermanrud til E24.

– Vi ser tegn til avtagende vekst både i Europa og USA, og vi ser en kraftig nedjustering av forventningene til resultatvekst både i USA og her hjemme, legger han til.

– Hvilke selskaper er mest utsatt?

– Når du ser på selskapene hvor anslagene for inntjeningen er på vei ned i USA, så kan du begynne med energi, som er mye ned på grunn av oljeprisen. Men vi ser også en svekkelse innen råvarer, IT og finans. Da har du snart halvparten av børsen som er utsatt, sier han.

Les mer: DNB Markets-analytiker mener Apple bidrar til større resesjonsfrykt: – Kina var det siste håpet

Les på E24+

Fire grunner til at det kan gå galt i 2019

Svakere fra Apple og Samsung

Aksjemarkedene falt mye gjennom fjerde kvartal, men har hentet seg inn en god del etter nyttår. Likevel er markedene urolige, blant annet for utviklingen i forhandlingene mellom USA og Kina i kjølvannet av handelskrigen mellom de to gigantene.

Teknologikjempen Apple startet nyåret med et resultatvarsel som rystet markedene, etter en urolig høst med bekymringer for handelskrig og svakere global vekst.

En rekke andre amerikanske selskaper får store andeler av sine inntekter fra Kina, og står derfor i fare for å få svakere inntjening dersom den økonomiske aktiviteten i Kina svekkes.

Den sørkoreanske teknologikjempen Samsung kom også med resultatvarsel denne måneden, og ventet nedgang i driftsresultatet på 29 prosent på årsbasis i fjerde kvartal. Det vil i så fall være første gang på to år at selskapet opplever resultatfall.

Europeiske resultatvarsel

Også de nordiske og europeiske markedene har tatt seg noe opp etter nyttår, men også her finnes det svakhetstegn. I Norden har blant annet sminkeprodusenten Oriflame og bilverkstedkjeden Mekonomen kommet med resultatvarsel.

Mekonomen varslet før helgen om gjennomgående svake tall i fjerde kvartal for sin virksomhet i Nord-Europa. Det førte til et børsras på nær 20 prosent fredag.

– Vi har sett et unormalt svakt marked i hele Europa i fjerde kvartal, sa konsernsjef Pehr Oscarson i Mekonomen, og varslet at det vil bli kunngjort nye grep for å håndtere situasjonen under kvartalspresentasjonen 14. februar.

Også Oriflame varslet om et svakere resultat etter skatt i fjerde kvartal enn på samme tid året før, blant annet på grunn av svakere utvikling i Asia.

Før jul varslet også den norske sportskjeden XXL om nedtur i fjerde kvartal, og samtidig gikk sjefen i selskapet av. Det sendte aksjen ned 37 prosent på én dag.

Også danske Bang & Olufsen kom med resultatvarsel før jul, og nedjusterte anslaget for omsetningen i 2018/2019 til den samme som året før, mens forventningen tidligere var på 10 prosent vekst.

Også den europeiske klesbransjen har hatt utfordringer. Blant annet kom det før jul et resultatvarsel fra britiske Asos, som er stor på klessalg via internett. Det sendte aksjen kraftig ned, og dro med seg selskaper som Hennes & Mauritz og Zalando.

Før helgen varslet lavprisflyselskapet Ryanair en nedjustering av utsiktene til årets resultat med nær én milliard kroner. Det nye målet er på mellom 1,1 og 1,2 milliarder euro. Selv om trafikken vokser, er billettprisene lavere.

Svakere USA-aksjer

Handelsbanken-forvalter Peter Bolte tror at aksjer og rentepapirer i fremvoksende markeder vil gjøre det bedre enn amerikanske aksjer i 2019, nå som rentene i USA er på vei oppover og selskapene ser ut til å tjene mindre penger.

Forvalteren har ifølge Bloomberg redusert eksponeringen til USA-aksjer og økt andelen i Asia, mens han er nokså nøytral til de nordiske aksjene.

– Globale aksjemarkeder vil utvikle seg noe svakere de neste seks månedene, sier Bolte.

– Selv om volatiliteten er forventet, tror vi det er ekstra høy risiko i denne perioden, sier han.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Aksjer
  2. Rente

Flere artikler

  1. Samsung varsler kraftig resultatfall

  2. Kvartalsresultatene: – Dramatisk nedjustering av forventninger

  3. – Prisøkninger kan ha påvirket salget

  4. Brems i verdensøkonomien barberer inntjeningen på Oslo Børs: – Det går dårligere

  5. Apple stuper fra start på Wall Street