Noreco fikk medhold i milliardsak

Duket for kjempeerstatning for oljemygg.

VANT FREM: Problemer på Siri medførte store tap for Noreco. Disse blir nå dekket av selskapets forsikringsforbindelser.

 • Anders Park Framstad
Publisert:,

Norwegian Energy Company ser ut til å ha vunnet frem med sitt store krav i Sø- og Handelsretten i Danmark.

Bakgrunnen for kravet er de omfattende problemene med infrastrukturen på Siri, Nini og Cecilie i danske farvann, samt kostnadene og produksjonstapet som fulgte disse.

«Noreco Oil Denmark (...) hadde krav på dekning for omfattende skade på oljeboreplattformen Siri i henhold til en all risk-sjøforsikring. Forsikringen skulle dekke etter prinsippet om skadevirkning (og ikke skadeårsak), og Noreco hadde også med nødvendig sikkerhet bevist at skaden var omfattet av forsikringstiden for den konkrete polise», skriver sjøfartsretten på sine nettsider, og fortsetter:

«Forsikringsselskapene hadde derimot ikke med nødvendig sikkerhet bevist at erstatningskravene kunne avvises eller begrenses helt eller delvis (...)».

E24 har vært i kontakt med Noreco-sjef Silje Augustson, som ønsker å lese dommen i detalj før hun kommenterer saken. Hun hørtes relativt blid ut.

Milliarderstatning

Retten skriver videre at Noreco fikk medhold i alle krav om dekning av driftstap og reparasjoner av plattformen, bortsett fra enkelte utgiftsposter.

Det fremgår av rettsdokumentene at Noreco og Dong krevde rundt 383 millioner dollar med renter (tilsvarende omtrent 3,28 milliarder kroner). Erstatningen Noreco Oil Denmark er tilkjent ligger på omtrent 344 millioner dollar, pluss saksomkostninger.

Noreco er saksøker sammen med Dong, og har i tillegg inngått en avtale med eksterne parter om deling av kostnader og en eventuell erstatning. Det kan likevel være duket for solid jubel for aksjonærene:

Noreco-aksjen er i dag pauset på Oslo Børs i påvente av utfallet fra rettssaken, men selskapet har før pausen vært priset til rundt 734 millioner kroner.

Broket fortid

Aksjonærene i Noreco er ikke bortskjemt med gode nyheter. Selskapet har for mange vært en elendig investering, og før Augustson tiltrådte pløyde man gjennom fem konsernsjefer på under fem år.

Oljeservicegrunder Ståle Kyllingstad har tidligere uttalt at Noreco er den investeringen han angrer på.

Under Augustson har det imidlertid blitt tatt store grep, ikke minst for å hanskes med stor gjeld. Selskapet solgte sin norske virksomhet, og verdien er i dag i stor grad basert på forsikringskravet.

Les også

Det norske kjøper portefølje for null kroner: – I realiteten får vi betalt for dette

Les også

Noreco selger norsk oljevirksomhet: – Hadde altfor mye gjeld

Les også

Noreco får sin femte sjef på under fem år

Her kan du lese mer om

 1. Noreco
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Noreco tapte milliard-ankesak – aksjen stuper

 2. Oljemygg saksøker forsikringsselskaper i milliardsak

 3. Ny sjef tok børsflopp til topps

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Noreco får milliarder etter rettssak i Danmark

 6. Betalt innhold

  Han kan tjene flere titalls millioner på dansk Noreco-dom