Shelf Drilling går på børs med 38 rigger: Markedet er «fortsatt utfordrende»

Riggselskapet som noteres mandag har gått med store underskudd de siste årene, men ser tegn til bedre tider. Det vil imidlertid drøye før riggratene kommer opp, tror analytiker.

PÅ BØRS: Mandag blir Shelf Drilling det siste tilskuddet på Oslo Børs. Her illustrasjonsbilde av en jackup-rigg i Singapore.
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Mandag morgen utvides Oslo Børs med et nytt riggselskap, når ledelsen i Shelf Drilling ringer i børsbjellen klokken ni.

Shelf er en stor aktør i sitt segment. Flåten består av 38 oppjekkbare rigger (jackup) og en lekter, og selskapet beskriver seg selv som verdens største eier av denne riggtypen.

Men det har som kjent vært noen tøffe år i markedet for oljeboring.

Sviktende etterspørsel da oljeprisen falt etter 2014 har gitt overkapasitet og sendt mange rigger i opplag, og en rekke selskaper innen offshorenæringene ble tvunget til restrukturering av gjelden.

Shelf beskriver i sitt noteringsprospekt en priskonkurranse som er «intens», noe som har ført til rater som knapt nok dekker driftsutgifter.

Og markedet for boreselskapene offshore er ifølge Shelf «fortsatt utfordrende med press på dagratene».

De dårlige tidene gjenspeiles i regnskapene:

  • Fra en omsetning på 1,03 milliarder dollar i 2015 ble omsetningen nær halvert over de neste to årene, til 572 millioner dollar i 2017. Det samlede underskuddet for de tre årene er på 300 millioner dollar.
  • Ved utgangen av mars var 27 av riggene på kontrakt, mens ni markedsføres for nye oppdrag og tre var i opplag. Ordrereserven var på 1,16 milliarder dollar, ned fra 1,5 milliarder for ett år siden.
Les også

Northern Drilling kjøper rigger for 4,8 milliarder

Ser positive tegn

Samtidig er det «indikasjoner på en innhenting» i jackup-markedet, skriver selskapet, som viser til at antallet rigger i arbeid er stigende.

– Olje- og gasselskapene har uttrykt høy interesse i 2018 for å øke deres boreaktivitet i våre kjerneregioner, skriver Shelf, som regner Midtøsten, India og Vest-Afrika som sine viktigste områder.

En oljepris som har steget til over 70 dollar fatet og tegn til mer aktivitet, har gitt grobunn for økt optimisme, og investorene har vært villige til å legge penger i nye prosjekter.

I fjor fant riggsatsinger som Tor Olav Trøims Borr Drilling og John Fredriksens Northern Drilling veien til markedet, mens Shelf Drilling har hentet inn 1,838 milliarder kroner før sin notering, til en prising som verdsetter hele det Dubai-baserte boreselskapet til 7,27 milliarder kroner.

Les også: Sender 14 gamle rigger ut av markedet

Som Borr Drilling har Shelf en flåte av oppjekkbare rigger, men med en snittalder på over 33 år er flåten betydelig eldre enn riggene Borr satser på.

Riggmarkedet kan i grove trekk deles opp i kategoriene boreskip, flyterigger og oppjekkbare rigger, der sistnevnte riggtype står på lange ben på havbunnen under boreoperasjoner, og er egnet for boring på grunt vann.

saken fortsetter under

RATEFALL: Dagratene for oppjekkbare rigger var i snitt på 140.000 dollar per dag i 2014, men har siden den gang falt til rundt det halve, viser oversikten fra Rystad Energy.

– Vil ta tid før vi ser bedring

i Rystad Energy følger analytiker Oddmund Føre riggmarkedene tett, også segmentet for den oppjekkbare typen.

– Vi tror at vi nå har passert bunnen i jackup-markedet både globalt og i Nordsjøen og vi forventer en økning i aktivitet fra 2017 og inn i 2018 med en global årlig vekst på 5 prosent fremover mot 2020, skriver Føre i en e-post til E24.

Bedringen er ifølge analytikeren drevet av at mange nye oljeprosjekter nå skal bygges ut, etter at oljeindustriens kostnadskutt har økt lønnsomheten.

Ifølge Føre er det også lønnsomme brønner på oljefelt som er i produksjon, og han tror også økt kontantstrøm hos oljeselskapene vil stimulere til mer leting.

Analytikeren tror imidlertid det vil ta tid før riggene tjener gode penger igjen. I jackup-markedet var ratenivået i mai omtrent det halve av gjennomsnittsnivået på 140.000 dollar tilbake i 2014, ifølge Rystad.

– Selv om markedet nå er på tur opp vil det nok ta litt tid før vi ser en klar forbedring i rater, selv om vi riktignok i Norge kan oppleve at disse kommer fortere tilbake enn i det globale markedet, fremholder Føre.

Les også

Røkke tilbake i riggmarkedet: Akastor med på Odfjells riggkjøp

Les også

Dobbel dose i nord og ekspress i sør

Les også

– De største kontraktene vi har tildelt noen gang

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Børsnotering
  2. Oslo Børs

Flere artikler

  1. Pareto Securities kutter rigg-kursmålene – John Fredriksens Seadrill barberes med over 200 kroner

  2. Sender 14 gamle rigger ut av markedet

  3. Flere kansellerte kontrakter for Borr Drilling – smell på 165 mill.

  4. Trøim henter frem rigger

  5. Meglerhus venter børsopptur for Trøims Borr Drilling